ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Το λικέρ των αναμνήσεων" Παύλος Ανδριάς - Εκδόσεις Ίαμβος


Παύλος Ανδριάς

Το λικέρ των αναμνήσεων

φωτο ΒΟΟΚΙΑ

 

    Το φλογερό κόκκινο χρώμα με το παραδοσιακό λικέρ που κοσμεί το καλαίσθητο εξώφυλλο του βιβλίου του Παύλου Ανδριά «Το λικέρ των αναμνήσεων», παραπέμπει τους αναγνώστες σε μία δυνατή ιστορία αγάπης. Και μπορεί αυτό να είναι το ένα σκέλος της μυθιστορίας πλαισιωμένη με τρυφερότητα και ρομαντισμό, μιας αγάπης «χαμένης» κάπου στο παρελθόν, ωστόσο, η δύναμη ψυχής που επιδεικνύουν όσοι τολμούν να κάνουν την υπέρβαση και παλεύουν να σώσουν την ύστατη στιγμή, όσα δεν κατάφεραν στο παρελθόν θα φέρει ελπίδα και λύτρωση.

   Το άλλο σκέλος μιλάει για την δύναμη της ομαδικότητας και της συνεργασίας, την δύναμη να παρακάμπτεις εγωισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες για χάρη του κοινού καλού εξασφαλίζοντας την ποιότητα στις σχέσεις, την ευθύνη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη.

Αναπόφευκτα επέρχεται η ρήξη δύο εκ διαμέτρου αντίθετων κόσμων, του έρωτα και του χρήματος.

 

  Η Μικρή Οδύσσεια είναι ένα νησάκι σχεδόν ακατοίκητο, απίστευτου φυσικού κάλλους και ζωτικής ομορφιάς. Βρίσκεται απέναντι από την Ιθάκη και σε απόσταση αναπνοής από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας. Κληρονόμοι του μικρού αυτού νησιού είναι δύο γυναίκες, η Ιωάννα και η Αθηνά, μάνα και κόρη, οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με τις «ξένες» δυνάμεις και με όσους εποφθαλμιούν το νησάκι και σκοπεύουν να καταπατήσουν τον φυσικό του πλούτο, οικοδομώντας μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

   Εκτός από τους κληρονόμους, μία ομάδα διαφορετικών ανθρώπων, κάθε ένας με την δική του προσωπική ιστορία θα έρθουν σ΄ επαφή με τον μοναδικό κάτοικο, τον Λαέρτη, φύλακα του νησιού, ένα συμπαθέστατο γεροντάκι το οποίο «κρατάει Θερμοπύλες» προστατεύοντας και διατηρώντας το γραφικό του χαρακτήρα. Ανάμεσά τους και ο Μιχάλης με το καΐκι του και η μητέρα του, η Ελευθερία που διατηρούν μία μικρή ψαροταβέρνα στο «αγαπημένο λημέρι όλων τους», στο δεύτερο νησάκι, την Πηνελόπη.

 

   Η Μαρία, η συμβολαιογράφος, ο μεγαλοδικηγόρος Ευριπίδης Παπαδημητρίου, σε ρόλο μεσάζοντα, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Κωνσταντακόπουλος, η Αφροδίτη, μία κοπέλα που αναζητά τις ρίζες της οικογένειά της με το φυλαχτό της να δίνει την λύση στην περιπέτειά της και άλλοι, θα βρεθούν σε μία αλληλοεπίδραση από την οποία δεν λείπουν οι συγκρούσεις απόψεων και οι αψιμαχίες.

   Άραγε, την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων θα επικρατήσει  η ορθή λογική με σκοπό το κοινό καλό ή βασικές αξίες, όπως ο σεβασμός στις απόψεις του άλλου, ο εποικοδομητικός διάλογος, η υπευθυνότητα και η δικαιοσύνη θα γίνουν θυσία στο βωμό του χρήματος και της εξουσίας;

 

   Διάβασα μία ιστορία συγκινητική όσο και τρυφερή με στοιχεία ρεαλιστικά, που δένουν αρμονικά μεταξύ τους, με εξελίξεις απρόσμενες, που φέρουν τους χαρακτήρες της ιστορίας σε υπαρκτά διλήμματα και από τις απαντήσεις και τις αποφάσεις που θα πάρουν, διακυβεύεται τόσο η τύχη τους όσο και η σωστή «εκμετάλλευση» του φυσικού πλούτου ενός μικρού νησιού.

Παράλληλα, κατατοπιστικό είναι για τον αναγνώστη το πληροφοριακό, πραγματολογικό, ιστορικό υλικό, που- στο μεγαλύτερο μέρος του- αφορά τους κεντρικούς ήρωες, ταξιδεύοντάς μας στο παρελθόν τους και σημειώνεται από τον συγγραφέα νοικοκυρεμένα και με συνέπεια στο τέλος του βιβλίου.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου