Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «ΑΓΙΟ ΑΙΜΑ» – ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 


Το "Άγιο Αίμα"είναι από τα λογοτεχνικά εκείνα έργα που έχεις την αίσθηση ότι διαπράττεις "ιεροσυλία"  επιχειρώντας να αποτυπώσεις την άποψή σου. Με γνώμονα την κοινοποίηση του αξιολόγου αυτού ιστορικού μυθιστορήματος,  κάνουμε την απόπειρα να παραθέσουμε στοιχεία του!

Η ιστορία αρχίζει το 1803 κατά την τρίτη αιματηρή εκστρατεία του Αλή Πασά για την κατάληψη του Σουλίου, διοικούμενη από τον γυιό του, Βελή Πασά!

Η πείνα, η δίψα, οι διαφορετικές φάρες, με τις διάφορες γνώμες,στην περιοχή και οι γνωστές εξαγορές με χρηματισμούς, βοήθησαν στην αιματοβαμμένη και ανθρωποκτόνο πτώση του Σουλίου!  Εκτός από τον γνωστό Χορό του Ζαλόγγου,που έχει μείνει στη μνήμη ως το υπέρτατο γεγονός αυτοθυσίας των 60 Σουλιωτισσών καθώς και του μοναχού Σαμουήλ στο Κούγκι, γινόμαστε κοινωνοί και άλλων ηρωικών Σουλιωτισσών την θυσία, που έδρασαν με τον ίδιο τρόπο πέφτοντας στον Αχελώος ποταμό! "Κενό. Και σιωπή.  Αγέρας μόνο ακούγεται να συρίζει ανάμεσα στους ματωμένους βράχους. Αγέρας που φυσάει απ’το Ζάλογγο ταξιδεύοντας τις αδούλωτες ψυχές τους."(σελ.197)

Η ιστορία οριοθετείται από το Ζάλογγο 1803,την Μεσσηνία το 1806,την Ήπειρο το 1819,Σούλι το1820,Τριπολιτσά το 1820,Ζάκυνθο το 1820 και τέλος τα Γιάννενα τον Μάρτιο 1821. Ξετυλίγονται χρόνια με νοτισμένα χώματα από απίστευτες φρικαλεότητες,  "φευγιό" κυνηγημένων οικογενειών από τις εστίες τους. 

Γονείς χάνονται και οι νέοι βγαίνουν μπροστά να υπερασπιστούν τη   Γή τους, να ξεκινήσουν τον αγώνα, να αποτινάξουν τον μακροχρόνιο ζυγό...... "Νιό παλικάρι δεκαοχτώ χρόνων ήταν τότε που είχε πρωτοβγεί στην Κλεφτουριά, με τη φλόγα φουντωμένη στο στήθος και την περηφάνεια αγονάτιστη....."(σελ.201)

Παζάρια, αλισβερίσια και απαιτήσεις για αρπαγές όμορφων θυγατέρων, ως ανταλλαγή χρεωστούμενων .....παράδων, ήταν κοινοτοπία! "Θα την κρατήσω στο κονάκι,  μαζί μου να μένει, να με φροντίζει, ένα χέρι θηλυκό πάντα το χρειάζομαι.  Άμα συμφωνήσετε, το χρέος θα το σβήσω απ’τα κιτάπια του πασά, θα βρώ έναν τρόπο να το μπαλώσω και θα ξαλαφρώσετε....."(σελ.307)

Και ο λαός,  χρόνια γονατισμένος,  κάνει απέλπιδες προσπάθειες να σηκωθεί και να διεκδικήσει το αγαθό της ελευθερίας. "Θα πρέπει να αγωνιστείς και ίσως υποφέρεις,  τέκνο μου, για να καταφέρεις να ζήσεις ελεύθερη.  Μα όποιος φοβάται να αγωνιστεί και να υποφέρει, θα υποφέρει απ’αυτό που φοβάται."(σελ.330).

Ο Κολοκοτρώνης στην Ζάκυνθο το 1820,οπλισμένος με παρρησία να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών, ρίχνεται στον αγώνα,  αν και γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει μία σκληρή πραγματικότητα. "Ό’τι  κάμομε μονάχοι και δεν έχομε ελπίδα καμμιά από τους ξένους". Προδοσίες,  ακόμη και μέσα στη Φιλική Εταιρεία, αμφιλεγόμενες προσωπικότητες πολλές,  αλλά και ανδρείοι αγωνιστές με θάρρος και πολεμική ιδιοφυία!

Η Λέγκω,  η Δέσπω, η Αργυρώ, αλλά και ο Νικόλας και ο Σίμος είναι μερικοί από τις  ηρωίδες  και ήρωες που έχει αδειάσει το μέσα τους από τον αβάσταχτο πόνο.  Σκοτάδι οι ζωές τους και παλεύουν για λίγο φώς! Θυσία για αυτό το φώς!

Με την ιστορική ακρίβεια που διακρίνει όλα τα έργα του λογοτέχνη, σε συνδυασμό με μια γλαφυρότητα, άκρως παραστατική, και με ένα μαγευτικό,  εκφραστικό λόγο, διαβάζουμε μια συναισθηματικά φορτισμένη μυθοπλασία! Ένας ύμνος στην ανδρεία των ηρώων....ένας ύμνος στη γυναικεία παρουσία ηρωίδων... 


Βυθίζεται ο αναγνώστης στις συναρπαστικές ιστορίες που εκτυλίσσονται και ζωντανεύουν με απαράμιλλο τρόπο στις σελίδες της μυθιστορίας.

Η ιστορική έρευνα ,που έχει προηγηθεί της συγγραφής, είναι αδιαμφισβήτητη!  Ευανάγνωστες οι αναφορές στις υποσημειώσεις στο τέλος του βιβλίου!

Διαβάζοντας το "Άγιο Αίμα",  ο αναγνώστης κερδίζει απολαμβάνοντας μια συγκλονιστική γραφή,  πλήρως προσαρμοσμένη στο γλωσσικό ιδίωμα της εποχής....κερδίζει σε γνώσεις,  χωρίς, ούτε στο ελάχιστο, να γίνει ο λόγος κουραστικός! Η συνέχεια της διλογίας θα εκδοθεί τον Ιούνιο 2021.

Καλή αναγνωστική εμπειρία,  φίλες και φίλοι μου!

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου