ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΥΡΟΣ
«DRIFTER #2 ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ»
Όταν ένα βιβλίο σού δίνει σε κάθε φράση του κι από ένα άλλο ολόκληρο βιβλίο με λογοτεχνική αξία στο τετράγωνο, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν· πρώτον, δεν σου γίνεται επιτρεπτό από τις λέξεις του γράφοντος να ξεχωρίσεις ούτε μία πρόταση –γιατί αν το πράξεις αυτό αμέσως ενεργοποιείται ο εσωτερικός πολλαπλασιαστής βιβλίων που ανέφερα, ένα εύρημα σπανιότατο στα Ελληνικά γράμματα το οποίο απαιτεί, εκτός από συγγραφικό σθένος, μια πένα-Μίδα-, και δεύτερον ο συγγραφέας σού συστήνεται ως το μέλλον της Λογοτεχνίας.
Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που σου γίνονται πρώτα απ’ όλα αντιληπτά στο νέο μυθιστόρημα του κύριου Λευτέρη Μπούρου «Drifter #2 Καρμανιόλα» από τις Εκδόσεις Bell.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να επισημανθεί ότι στην Ελληνική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί επιτυχώς –από όλες τις απόψεις- μια τριλογία και ειδικότερα στο αστυνομικό μυθιστόρημα.
Ο κύριος Μπούρος με αυτό το κείμενο βάζει γκολ σε πολλαπλά τέρματα.
Ευρωπαϊκοποιεί την Ελληνική Λογοτεχνία
Αναδεικνύεται σε μία από τις πιο ηγετικές μορφές στο νεo-κοινωνικό-αστυνομικό βιβλίο.
Οδηγεί την Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία σε μια εγχώρια επικράτηση αλλά και σε μία δύναμη έτοιμη να απλωθεί στην Ευρώπη –και γιατί όχι και πέρα απ’ αυτήν- ως μία συγγραφική Ελληνοκρατία.
Η υπόθεση του βιβλίου αποτελεί την συνέχεια του προσωπικού μανιφέστου του συγγραφέα και συνάμα μια άσκηση μυαλού και πνεύματος του αναγνώστη, και αυτό είναι η καρδιά του καλού Ελληνικού Βιβλίου· να σε κάνει άνθρωπο υψηλών ιδανικών και ευφυΐας.
Χαρακτήρες οι οποίοι τους άκουγες μέσα σου να μιλάνε πολύ πριν διαβάσεις το βιβλίο. Χαρακτήρες από το αίμα του συγγραφέα, που ‘ναι και αίμα δικό μας· και έτσι γεννάτε η εξ αίματος συγγένεια συγγραφέα, χαρακτήρων και αναγνώστη.
Ο κύριος Μπούρος αναδομεί τον όρο «Νουάρ» που έδωσε το 1946 ο Γάλλος κριτικός κινηματογράφου Νίνο Φρανκ για τις ταινίες του Χόλιγουντ του 40’ και του 50’ λόγω του χαμηλού φωτισμού. Νουάρ κατά τον συγγραφέας μας είναι η ένωση της παρακμής και της ακμής ενός ατόμου, δηλαδή η αστική αλητεία.
Ο κύριος Μπούρος γνωρίζει καλά πως μαγκιά δεν είναι μονάχα να φέρεις το καινούργιο, αλλά κάθε φορά να το κάνεις όλο και πιο καινούργιο.
Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κύριε Λευτέρη Μπούρο.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η καραμπίνα του σημάδευε κατευθείαν το στήθος μου.
«Ποιος είσαι;» είπε. «Ποιοι είναι αυτοί;»
Ήξερα ότι αν του έλεγα ψέματα θα πέθαινα μέσα σ’ εκείνο το σφαγείο. Το σώμα μου
θα τυλιγόταν μέσα σε κάποια κουβέρτα και, πριν ακόμη ξημερώσει, θα βρισκόμουν
θαμμένος ανάμεσα σε δύο ελαιόδεντρα με θέα το ποτάμι. Τα πάντα θα πήγαιναν
στράφι· τα όνειρα, τα κλεμμένα χρήματα, η μεγάλη μου απόδραση· όλα καπνός, από
ένα πάτημα της σκανδάλης του.
Τους είχα κοροϊδέψει.
«Με λένε Στράτο Μαύρο», είπα. «Τον περασμένο Αύγουστο, είπαν στις ειδήσεις ότι
πέθανα».
Ένας συνταξιούχος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ένας απατεώνας με ευγενικές προθέσεις βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό και δύο πληρωμένοι θηρευτές παλεύουν με όλα τα μέσα για μια εξαναγκασμένη ομερτά.
Η αιματοχυσία μοιάζει αναπόφευκτη: οι εχθροπραξίες πληθαίνουν, η αδράνεια του Νόμου κάνει τη βία να κλιμακώνεται και, την ώρα που η διπλωματία φαντάζει ως η ύστατη πιθανότητα επιβίωσης, μια οδυνηρή εκτέλεση θα οπλίσει τα χέρια εκείνων που δεν έχουν πια να χάσουν τίποτα.
Στο δεύτερο μέρος της pulp noir σειράς DRIFTER το παρελθόν στοιχειώνει τον Στράτο, τον αντισυμβατικό ήρωα που γνωρίσαμε στο Χέρι του Νεκρού. Σ’ αυτή την ιστορία εκδίκησης όλα μπορεί να συμβούν. Οι δήμιοι παίρνουν το ρόλο των καταδικασμένων και αθώοι ήρωες οδηγούνται σε μια στροφή Καρμανιόλα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Λευτέρης Μπούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Το 2014 αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και από τότε ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Διηγήματά του έχουν βραβευτεί και εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους. Η πρώτη προσωπική του συλλογή με ιστορίες μυστηρίου, Ερασιτέχνες Δολοφόνοι (Εκδόσεις Πηγή), κυκλοφόρησε το 2018. Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2018 από το λογοτεχνικό περιοδικό κλεψύδρα.
Περισσότερα για το βιβλίο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου