Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για το βιβλίο «Το Μυστικό του Πλανήτη 175-B» Χρήστος Αζαριάδης - Εκδόσεις Πηγή


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ – ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ: Το Μυστικό του Πλανήτη 175-B

Συγγραφέας: Χρήστος Αζαριάδης

Πρότυπες εκδόσεις Πηγή

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 15/12/2021 



Στις μέρες μας η επιστημονική φαντασία είναι στα πάνω της. Μοιάζει επίκαιρη.  Όλα αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε κοιτώντας τα σε ταινίες είναι εδώ.

Εντάξει, όχι ακριβώς όλα. Για παράδειγμα δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας ρομπότ με αισθήματα, ούτε μπορούμε να ταξιδεύουμε στον χρόνο και, εδώ που τα λέμε, ούτε εξωγήινους έχουμε συναντήσει!

Παρ’ όλα αυτά, ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος μάς έχει κάνει να πιστεύουμε πως τα πάντα είναι πιθανά και γι΄αυτό τον λόγο το είδος της επιστημονικής φαντασίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Είναι βιβλία ευκολοδιάβαστα και κυρίως πετυχαίνουν τον στόχο τους:  ψυχαγωγώντας τον αναγνώστη προσφέρουν κάτι που ξεφεύγει από την κανονικότητα και γι αυτό είναι τόσο γοητευτική η αφήγησή τους!

Ο Χρήστος Αζαριάδης   γράφει  για την ειδική κατηγορία του φανταστικού, περιγράφοντας με κυνισμό έναν κόσμο που οι άνθρωποι είναι πρωτόγνωρα εθισμένοι στην τεχνολογία και την εικονική πραγματικότητα, αληθινοί ναρκομανείς ενός ναρκωτικού που λέγεται «τεχνολογία».

 Έτος 2100.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου και απολαμβάνει συνθήκες πρωτοφανούς ευημερίας, με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά της τάξης, της ευνομίας και της προόδου. Όταν κατακτούνται όλοι οι εντός συνόρων στόχοι, επόμενο βήμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την επικράτηση έξω από αυτά. Έτσι, λοιπόν, με τη συνεργασία άλλων προηγμένων χωρών και διαστημικών οργανισμών, η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει μια μοναδική αποστολή…

Μια ομάδα, αποτελούμενη από εννέα απλούς, άγνωστους μεταξύ τους πολίτες, θα ταξιδέψει στον μικροπλανήτη 175-Β, ο οποίος φαίνεται ιδανικός για τη δημιουργία της πρώτης διαστημικής αποικίας. Εννέα ξεχωριστές προσωπικότητες, καλούνται πρώτα να γίνουν ομάδα και, στη συνέχεια, να αποτελέσουν την πρώτη αποστολή εξερεύνησης και εγκατάστασης σε έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Το μέλλον της αποστολής και της επικίνδυνα αυξανόμενης πληθυσμιακά ανθρωπότητας κρίνεται από αυτούς τους εννέα διαφορετικούς χαρακτήρες, ο καθένας με το δικό του παρελθόν, αλλά και τη δική του ατζέντα.

 


Δυστυχώς για τους κοσμοναύτες, οι συνθήκες στον 175-Β αποδεικνύονται πολύ διαφορετικές από αυτές που περίμεναν, και πολύ σύντομα όλα τα σχέδιά τους θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο. Πρώτο τους μέλημα πλέον είναι να παραμείνουν ζωντανοί σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον που κρύβει θανάσιμες απειλές, κινδύνους και προδοσία. Με μοναδικό στόχο πια την επιβίωση, θα πρέπει να συνεργαστούν, και για πρώτη φορά στη ζωή τους, να αποφασίσουν οι ίδιοι τις τύχες τους.

Αν διαβάζοντάς το σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποια πράγματα τα έχετε δει σε κάποια ταινία θα έχετε δίκιο. Το βιβλίο δίνει την αίσθηση κινηματογραφικών σεκάνς με διαδοχικές και   γλαφυρές περιγραφές για την ίδια την ανθρώπινη φύση, την προοπτική της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη που ενδέχεται να είναι η εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου. Ο  χρόνος στο διήγημα είναι ένα είδος «μονο-μπλοκ», στο οποίο παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ένα και το αυτό.

Ισορροπημένη, ευθύβολη και συγκινητική ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η συνείδηση, η μνήμη, η ελεύθερη βούληση, ο χρόνος και ο χώρος, η πίστη (στο οτιδήποτε), το παράδοξο της ύπαρξης, το αινιγματικό, η υποκειμενικότητα της αντίληψης του πραγματικού, αναδεικνύονται με έναν υποδειγματικά δραστικό τρόπο μέσα από την αφήγηση του Χρήστου Αζαριάδη. Πρόκειται για ένα εγκεφαλικό παιχνίδι, με έννοιες έξυπνες και αφηγηματικές τεχνικές και από την άλλη με μια βαθιά ανθρώπινη αύρα που διαποτίζει κάθε πρόσωπο στην ιστορία του. Μοιάζει να γνωρίζει άριστα το φανταστικό μέρος, τον μαγεύει και τον σαγηνεύει, βρίσκει τον τρόπο να τα κάνει ιστορίες, αφηγήσεις, κατανοώντας όμως πως χωρίς τις ρωγμές, τις αντιφάσεις και την αγωνία κυρίως, όλα αυτά είναι υπέροχα σαν παγωμένα, άψυχα κρύσταλλα.

Γιουλη Τσακάλου

Ελεύθερος Τύπος

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου