Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Γιούλη Τσακάλου στον Ελεύθερο Τύπο 15/01/23 για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία


Συνέντευξη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλη στη Γιούλη Τσακάλου - Ελεύθερος τύπος της Κυριακής 15.01.2023

Θέμα : Το βιβλίο και η φιλαναγνωσία

 

οι φωτογραφίες είναι:  Θοδωρής Μανωλόπουλος / Προεδρία της Δημοκρατίας

Γύρω μας κυριαρχεί η σκληρότητα, όμως μέσα από τον κόσμο των βιβλίων καταφέρνουμε εμείς οι βιβλιόφιλοι να διατηρούμε την αισιόδοξη ματιά μας! Το κάθε ανάγνωσμα αποτελεί το σπόρο για έναν δυνατό άνθρωπο και σπουδαίο πολίτη που μπορεί να επιλέγει το καλό.

Δεν σταματάμε να κάνουμε νέα όνειρα, να ανοίγουμε παράθυρα στο μυαλό, από αυτά που μας κάνουν να βλέπουμε κάπως αλλιώς τον κόσμο, να μας προσφέρουν αυτό το κάτι παραπάνω σε σχέση με όσα γνωρίζαμε, ή μια διαφορετική προσέγγιση των δεδομένων της ζωής μας… να πολεμήσουμε για την κοινωνία στην οποία ανήκουμε, να την κάνουμε καλύτερη, για ίσα δικαιώματα και πιο ελεύθερους ανθρώπους.

Τα κείμενα, βλέπετε, αντιγράφουν τη ζωή και η ζωή τα κείμενα… Στα πλαίσια λοιπόν της έρευνάς μας για την φιλαναγνωσία και τι διαβάζει η αρχή της χώρας μας  απευθυνθήκαμε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας  της χώρας μας, κ. Κατερίνα Σακκελαροπούλου, και της ζητήσαμε να μας εμπιστευτεί τις δικές της σκέψεις και να μοιραστεί μαζί μας τα βιβλία που διαβάζει!

Η Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956.

Είναι απόφοιτη του Αρσακείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διορίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγήτρια το 1982 και προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988), σε Σύμβουλο (2000), σε Αντιπρόεδρο (2015) και σε Πρόεδρο του Δικαστηρίου (2018). Υπηρέτησε ως Πάρεδρος και ως Αντιπρόεδρος στο Γ’ Τμήμα και ως Σύμβουλος στο Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες και της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Δίδαξε για χρόνια στη Σχολή Δικαστών θέματα δικαίου του περιβάλλοντος.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ανέλαβε καθήκοντα στις 13 Μαρτίου.

Τον Ιούνιο του 2021 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει συγγράψει σειρά άρθρων με θέματα, κυρίως, περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου, ισότητας των φύλων, προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και κατοχύρωσης του κράτους δικαίου.

Έχει μία κόρη, την Νιόβη, και ζει με τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη.

 


Ερωτήσεις

Υπάρχει το περιθώριο του χρόνου η Πρόεδρος της χώρας, στους σύνθετους καιρούς που ζούμε, να δραπετεύει στον κόσμο ενός βιβλίου;

 

Πράγματι, δεν είναι εύκολο, οι περιστάσεις είναι απαιτητικές και οι υποχρεώσεις πολλές. Είναι όμως τόσο επιτακτική η ανάγκη και η συνήθεια της ανάγνωσης, ώστε βρίσκω τον χρόνο, συμπιέζοντας άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Εξάλλου για μένα το διάβασμα δεν είναι απόδραση. Είναι εσωτερική ενατένιση, συνομιλία με τον εαυτό, άνοιγμα προς τον κόσμο και τον Άλλο. Είναι ελευθερία και αφύπνιση.

 

Τι είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάζετε; Έχετε αγαπημένο συγγραφέα;

 

Παρότι σήμερα, λόγω της θέσης και των καθηκόντων μου, διαβάζω περισσότερο διπλωματικά, ιστορικά και νομικά βιβλία, μεγάλη αγάπη μου ήταν και παραμένει η λογοτεχνία. Ποτέ μονοσήμαντη, παράγει σημασίες που περισσότερο τις αισθάνεσαι, παρά τις προσεγγίζεις με τη λογική. Είναι η «άλλη φωνή» όπως έγραψε ο Οκτάβιο Πας. Διάβασα πολύ τους κλασικούς, από τον Μπαλζάκ ως τον Ντοστογιέφσκι, και συνεχίζω να επανέρχομαι στις σελίδες τους. Με συγκινεί η ποίηση, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Και βέβαια αξεπέραστες για μένα παραμένουν οι σελίδες του Στρατή Τσίρκα και του Άρη Αλεξάνδρου.

 

Ποιος ήταν εκείνος από το περιβάλλον σας που σας μύησε στην αγάπη για τα βιβλία;

 

Το οικογενειακό περιβάλλον εν γένει, όχι κάποιο πρόσωπο ιδιαίτερα. Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι με πολλά βιβλία, με ανθρώπους που διάβαζαν και εκτιμούσαν την τέχνη του λόγου και τις τέχνες γενικότερα. Θα ήταν αδύνατον να μείνω ανεπηρέαστη απ’ αυτήν την ατμόσφαιρα, που μου δίδαξε ότι μέσα από τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα γνωρίζουμε τον εαυτό μας και συνειδητοποιούμε τη θέση μας στη ζωή και τον κόσμο.

 


Διαβάζετε ψηφιακά βιβλία;

 

Χρειάζομαι το χαρτί, να το ψηλαφίζω, κάποτε να υπογραμμίζω φράσεις ή να σημειώνω στα περιθώρια. Αγαπώ το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο. Γι’ αυτό και δεν αποχωρίζομαι κανένα από τα βιβλία που διάβασα και με συνάρπασαν. Τα κρατάω στη βιβλιοθήκη μου σαν γνώριμα τοπία που ανακαλούν συναισθήματα και σκέψεις από την πρώτη επαφή μαζί τους, αλλά διατηρούν, σε κάθε νέα ανάγνωση, την ικανότητά τους να μας εκπλήσσουν και να μας γοητεύουν.

 

Αρκετοί γράφουν τις εμπειρίες από την καριέρα τους και μας καταθέτουν ιστορικά στοιχεία με την έκδοση κάποιου βιβλίου. Να το περιμένουμε από σας;

Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να αποτιμήσουν οι ιστορικοί την περίοδο που διανύουμε, ή τον τρόπο με τον οποίο άσκησα τα καθήκοντά μου. Έχω αίσθηση του μέτρου και γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι θα ενδώσω στον πειρασμό της γραφής.  

Γιούλη Τσακάλου

Ελεύθερος τύπος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου