ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΙΧΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ" Ελευθερία Μεταξά, Εκδόσεις Μίνωας


ΙΧΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Ελευθερία Μεταξά - Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

"Βοήθεια! Με άρπαξε ο Γύπας!"

Ένα μήνυμα...γραμμένο σε έναν καθρέφτη θολωμένο από τους υδρατμούς, το οποίο εμφανίζεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Έλσας Γληνού, όταν αποφασίζει να κάνει μπάνιο στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου...Η αρχική έκπληξη μετατρέπεται σε ανησυχία και αμέσως ενημερώνει τον συνεργάτη της πια Μάνο Βαρσάμη, αφού οι δυο τους έχουν ανοίξει ένα γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Εκείνος αν και δεν συμμερίζεται την ανησυχία της, αποφασίζει να το αναφέρει στον προϊστάμενο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ. Σύντομα ο Μάνος και η Έλσα θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν παρανοϊκό και αδίστακτο δολοφόνο που κρυμμένος καλά στο σκοτάδι, σκορπίζει γύρω του τον τρόμο και τον θάνατο.

Ο Γύπας...Ένας δολοφόνος χωρίς τύψεις, που δεν βασανίζεται από ενοχές, δεν διαθέτει ενσυναίσθηση, χαίρεται όταν προκαλεί πόνο με όπλο του την πράσινη νεράιδα,το αψέντι. Ένας δολοφόνος αρχηγός... του αρέσει να έχει πάντα το πάνω χέρι και τον πρώτο λόγο, να παίρνει πρωτοβουλίες και να επιβάλλεται σε όσους τον περιβάλλουν.

"Η δόξα είναι δική μου. Κανείς δεν θα μου την κλέψει."

Πίσω από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος, αντιγράφει και ακολουθεί τα βήματα του "χάρτινου" δολοφόνου του βιβλίου...15 έφηβα κορίτσια θα απαχθούν, θα δολοφονηθούν και θα βρεθούν θαμμένα κάτω από τριανταφυλλιές...Τα "Φονικά τριαντάφυλλα" εύλογα καθιστούν τον συγγραφέα τους με το παράδοξο όνομα Βοΐων Τουρής πρώτο και βασικό ύποπτο στα γραφεία της αστυνομίας. Πώς σχετίζεται με τις απαγωγές και τις δολοφονίες των κοριτσιών ο φέρελπις συγγραφέας; Είναι άραγε αυτός ο ίδιος ο «Γύπας» ή μήπως ο διαβόητος καταζητούμενος αντέγραψε την υπόθεση του βιβλίου του προκειμένου να τον εμπλέξει, για κάποιον άγνωστο λόγο, στα εγκλήματά του;

"...κάτι τόσο υπέροχο όπως η τέχνη μπορεί να οδηγήσει κάποιον ακόμα και στο έγκλημα, αντί να καλλιεργήσει την ψυχή του και να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο."

Η αναφορά στους επονομαζόμενους «καταραμένους ποιητές», με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την περιφρόνηση του κοινωνικού καθωσπρεπισμού, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Χρειάστηκε μεγάλη έρευνα ώστε να υπάρξει ένα έξυπνο "δέσιμο" της πλοκής χωρίς να αφήνει κενά στον αναγνώστη για τις πράξεις και τα κίνητρα των ηρώων, αφού η αφορμή για τα εγκλήματα έρχεται στο σήμερα με το άρωμα και την ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα. Πώς μπορεί να συνδέεται το μήνυμα στον καθρέφτη που ανησύχησε την Έλσα με τους καταραμένους ποιητές του 19ου αιώνα; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν ο Μάνος και η Έλσα και να λύσουν μια υπόθεση που τους παίδεψε αρκετά.

Το νέο βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά «Ιχνος στον καθρέφτη», είναι ένα χορταστικό ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο μυστήριο, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα, παίζοντας με το μυαλό του στην εύρεση του δολοφόνου ανάμεσα στους υπόπτους που εξετάζει οι αστυνομία. Καλογραμμένο, με άμεση εισαγωγή στην δράση και συνεχή ροή και εξέλιξη. Η πλοκή έχει στηθεί πολύ προσεκτικά από την συγγραφέα και είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία και βγαίνουν στο φως τα νέα στοιχεία της έρευνας, οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις, με την μεγαλύτερη λίγο πριν το τέλος με την ταυτότητα του Γύπα.

Η ιδέα της ιστορίας όπως έχει αναφέρει η ίδια η συγγραφέας σε συνέντευξή της, προέκυψε μία μέρα, όταν ήταν κολλημένη στην κίνηση μέσα στο αυτοκίνητό της και παρακολουθούσε τους γύρω της για να περάσει η ώρα, είδε ένα πιτσιρίκι να θολώνει το τζάμι με το χνότο του και να ζωγραφίζει ένα χαμογελαστό προσωπάκι με το δάχτυλό του, το οποίο έσβηνε και εμφανιζόταν ξανά. Αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι για τον μικρό, γέννησε αμέσως την ιδέα για το "Ίχνος στον καθρέφτη".

Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την αγαπημένη μου Ελευθερία Μεταξά. Κάθε νέα ιστορία του Μάνου και της Έλσας είναι καλύτερη και πιο συναρπαστική από τις προηγούμενες. Θα ήθελα πολύ η σειρά των βιβλίων με τους δύο ήρωες-ερευνητές να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου 

 



Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου