ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ" ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ, Εκδόσεις ΑΝΕΜΟΣ


ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

 

   Μετά την ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, μία ατμοσφαιρική αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου, η ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ επιστρέφει με το δεύτερο μυθιστόρημα του είδους, με τον τίτλο ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.

Από τον πρόλογο του βιβλίου η συγγραφέας μας προδιαθέτει,  ότι θα διαβάσουμε μία σκοτεινή όσο και συναρπαστική ιστορία, που ερεθίζει τον αναγνώστη προκαλώντας του την έντονη περιέργεια για την εξέλιξη της μυθοπλασίας.

  Το μεγαλύτερο μέρος της αστυνομικής ιστορίας εξελίσσεται σε έναν τόπο ιδιαίτερης ομορφιάς, τις μαγευτικές Σπέτσες. Εκεί έχει «δραπετεύσει» από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ντίνος Σταματόπουλος και η παρέα του, ξεκλέβοντας λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Η γαλήνη όμως και η ηρεμία του καλοκαιριού διακόπτεται από μία στυγερή δολοφονία, που ξεσηκώνει το νησί, αφήνοντας άγρυπνους ντετέκτιβ και χωροφύλακες. Πρόκειται για την δολοφονία μιας οικονομικά ισχυρής ελληνοβρετανίδας πλοιοκτήτριας, της Έλεν Τζέικομπ, που βρίσκεται στο νησί. Έντονο μυστήριο καλύπτει την δολοφονία. Εκτός από τις αστυνομικές αρχές του νησιού, η οικογένεια αναθέτει τη διαλεύκανση της υπόθεσης στον Ντίνο και στον θείο του Βελισάριο, οι οποίοι σε παράλληλη έρευνα με τις αστυνομικές αρχές θα πρέπει να φτάσουν στα χνάρια του ενόχου.

Στο μεταξύ, στην εξιχνίαση του εγκλήματος εμπλέκονται και άλλες δολοφονίες που συνδέονται με πρόσωπα και υποθέσεις του παρελθόντος, που θα φέρουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία και θα ξεσκεπάσουν τραγικά συμβάντα. Οι ιδιωτικοί ερευνητές σε συνεργασία με τις αρχές του νησιού και τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ καλούνται να φέρουν στο φως κάθε νέο στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες, τα πιθανά κίνητρα κάθε εμπλεκόμενου νέου προσώπου, τις «συναλλαγές» τους με τους δολοφονηθέντες επεκτείνοντας τις έρευνες τους και στην αναζήτηση υπόπτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όλα είναι ενδεχόμενα και πιθανά, ωστόσο οι πιθανοί υπαίτιοι και τα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι πολλά. Γύρω τους υπάρχει ένα  πέπλο μυστηρίου, μυστικών και κινήτρων που άλλοτε τους καθιστά ύποπτους και άλλοτε όχι.

   Απειλητικά σημειώματα, ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, χρηματοοικονομικές δοσοληψίες, ύποπτες ανταλλαγές, εμπόριο ναρκωτικών, μία κληρονομιά που θα συζητηθεί εξάπτουν την φαντασία του αναγνώστη, ο οποίος παίρνει το ρόλο του ντετέκτιβ, δημιουργεί στο μυαλό του νέα σενάρια και δολοπλοκίες, προκειμένου να φτάσει στα ίχνη των ιθύνοντων, τοποθετώντας πρόσωπα και γεγονότα στην σωστή σειρά, όπως τα κομμάτια ενός παζλ για να σχηματιστεί η εικόνα.

   Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια νέα δεδομένα που φιλτράρονται και χρησιμοποιούνται ανάλογα από ντετέκτιβς και αστυνομικούς. Το δισεπίλυτο μυστήριο του πρώτου φόνου, έρχεται να γίνει πιο σκοτεινό με άλλους δύο φόνους. Οι ιδιωτικοί ερευνητές όπως και οι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ αναρωτιούνται, εάν απειλείται και η ίδια τους η ζωή, καθώς συνεχώς ξεπετάγονται άγνωστες πτυχές, μπερδεύοντας και ανατρέποντας το αρχικό πλάνο.

Και καθώς προχωράμε προς την λύση του μυστηρίου και ενώ φαίνεται, όλοι οι βασικοί ύποπτοι να έχουν άλλοθι, αποδεικνύεται πως ένα διαβολικό και διεστραμμένο μυαλό υπεράνω πάσης υποψίας, υπήρξε ο εγκέφαλος ενός σατανικού σχεδίου μίας σειράς προμελετημένων εγκλημάτων.

Μικρά κεφάλαια καθιστούν το κείμενο καλογραμμένο και κατανοητό. Ο λόγος είναι προσεγμένος και το μυστήριο διάχυτο, δημιουργεί ένα κλίμα ερωτηματικών και αβεβαιότητας, ενώ η πλοκή πλούσια και στιβαρή, άλλοτε εξελίσσεται γοργά και άλλοτε με βραδύτητα αποδεικνύοντας την κλίμακα της έντασης και της αγωνίας που διακατέχει τον αναγνώστη.

Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με μία υπόθεση που όσο εξελίσσεται γίνεται πιο σκοτεινή και πολύπλοκη, ωστόσο δυνατή για να καθηλώσει τον αναγνώστη με την ανατρεπτική της πλοκή.

 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου