ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Γράφει η κα Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Οι κόρες της ανάγκης - Τζίνα Ψάρρη"Ανεμος Εκδοτική!

 Η ζωή είναι σπαρμένη από ευκαιρίες! Ευκαιρίες, τις οποίες δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, για τον εαυτό μας. Διαβάζοντας το νέο πόνημα της Τζίνα Ψάρρη, 

Οι κόρες της ανάγκης από τις εκδόσεις Άνεμος, επιβεβαιώνεται η άποψη, ότι η μοίρα, δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων συγκυριών, αλλά συνεχόμενων και σωστών επιλογών, που κάνουμε στην ζωή μας. 

Η κάθε επιλογή μας έχει τις επιπτώσεις της. Το σύνολο των επιπτώσεων των επιλογών μας, είναι αυτό που μας κατευθύνει και διαμορφώνει το μέλλον μας. Ίσως, εν τέλει, να χρησιμοποιούμε την μοιρολατρεία ως ένα άλλοθι, για ό,τι άσχημο μας έχει συμβεί, ενώ στην ουσία η ευθύνη είναι προσωπική, για όλα αυτά που ονειρευτήκαμε και δεν πραγματοποιήθηκαν. Μπορεί η Κλωθώ, σύμφωνα με τον Πλάτωνα να είναι η μοίρα, που υφαίνει με την ρόκα της το νήμα της ζωής των ανθρώπων, αλλά πάνω από τις τρεις μοίρες- Κλωθώ, Λάχεση, Άτροπος- υπάρχει μία ανώτερη θεική δύναμη, η Ανάγκη. «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» φιλοσοφημένο το αρχαίο ρητό , δηλώνει, ότι τίποτε δεν είναι ισχυρότερο από την ανάγκη, στην οποία υποτάσσονται ακόμα και οι θεοί. Γιατί αυτή είναι, που κατευθύνει την ελεύθερη βούληση και την σκέψη για οποιαδήποτε πράξη. 

Οι τρεις μοίρες λοιπόν, είναι οι κόρες της Ανάγκης, από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και όλα τελούν υπό την κυριαρχία της. Στο βιβλίο, με τον ιδιαίτερο τίτλο, 

Οι κόρες της ανάγκης, η συγγραφέας Τζίνα Ψάρρη εντυπωσιάζει τον αναγνώστη, αφού μέσα από μια μυθοπλασία –που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα- του αποδεικνύει, ότι οι επιλογές μας είναι αυτές, που καθορίζουν την πορεία της ζωής μας, άσχημη ή ονειρεμένη, ανεξάρτητα από την τύχη. Είναι εύκολο να «κρυβόμαστε» πίσω από την μοίρα, για να δικαιολογήσουμε τυχόν κακοτυχίες της ζωής , για τις οποίες ευθύνη, έχουμε εμείς και μόνο. 

Τρεις εντελώς διαφορετικές γυναίκες, ξετυλίγουν την ιστορία τους, επωμίζονται τις συνέπειες των λανθασμένων και μη, επιλογών τους. Αναζητούν το κλειδί της ευτυχίας σε λάθος ανθρώπους. Ευκαιρίες που διαλύονται και γίνονται σκόνη, μένουν ανεκμετάλλευτες και άλλες, που δεν χειρίζονται σωστά. Δύο αδελφές, η μια, η αφηγήτρια της ιστορίας μας, η Αγνή, ατίθαση, ανεξάρτητη, απρόβλεπτη, με απόλυτη ελευθερία κινήσεων, δημιουργική στην δουλειά της, αρνείται να εγκλωβιστεί στην ρουτίνα μιας καθημερινότητας, υπηρετώντας το τρίπτυχο σπίτι-σύζυγο- παιδιά. 

Η άλλη, η Φένια η αδερφή της Αγνής, ήρεμη, με μία έμφυτη καλοσύνη, μεγαλόψυχη, δοτική, σε τέτοιο βαθμό, που ανακάλυπτε σημάδια αξιέπαινα, ακόμη και σε μία κακοπροαίρετη συμπεριφορά, εύπιστη και ευκολόπιστη από φύση της, θα πλήρωνε με το αίμα της ψυχής της, την προσκόλλησή της σ΄έναν άνθρωπο, ανάξιο της εμπιστοσύνης της. Η τρίτη, η Αγγελίνα η κόρη της Φένιας, επωμίζεται το βαρύ φορτίο της προσωπικής αναπηρίας της, αυτό, που άλλοι επέλεξαν, ένα ριζικό, το οποίο έπρεπε να υπομείνει, αντιμετωπίζοντας κάθε φορά τον οίκτο και την πλασματική μεγαλοψυχία τρίτων! 

Με μία γραφή, απόλυτα αισθαντική στην έκφραση και στην σκέψη, με μια ροή αβίαστη, να ξετυλίγει αλήθειες ζωής και με μία αμεσότητα στον λόγο, η συγγραφέας Τζίνα Ψάρρη, δημιουργεί τις πιο όμορφες ζωντανές εικόνες, μας ταξιδεύει σε νοσταλγικές παιδικές αναμνήσεις αλλά και στο σήμερα των ανατροπών και της σκληρής αλήθειας. Οι χαρακτήρες, θα μπορούσαν να είναι η οικογένεια της διπλανής πόρτας, σκιαγραφημένοι με μία συναισθηματική εγγύτητα και τρυφερότητα, που διακρίνεται στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή τους και στ΄αδιέξοδα και τις δυσκολίες που συναντούν. 

Οι κόρες της ανάγκης, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα! Ένα κοινωνικό ψυχογράφημα, που ακουμπάει πάνω σε λεπτές, ανθρώπινες ισορροπίες και κοινωνικές συμπεριφορές, προβληματίζει, αφήνοντας στο τέλος μία γλυκόπικρη γεύση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Tζίνα Ψάρρη

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Αποφοίτησα από την Ελληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών και πήρα το πτυχίο της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Δούλεψα για 20 χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας γαλλικά και ιστορία, σε σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας.
Από τις εκδόσεις Όστρια, κυκλοφόρησε το 2015 το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Μέχρι το πέμπτο σκαλοπάτι», ενώ πολλά ποιήματα και διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Fractal, Άνεμος Magazine) αλλά και λογοτεχνικά blogs (Eikonakailogos, Λογοτεχνικά Σοκάκια, Πολιτιστική Ατζέντα, Ψυχής Απάγκιο).
Το διήγημά μου «Πρωινό αστέρι», απέσπασε το πρώτο βραβείο 2016 στον πανελλήνιο διαγωνισμό που κάθε χρόνο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.


Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο της:

«Οι κόρες της ανάγκης» (μυθιστόρημα, 2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου