ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Εύη Αναστασιάδου για το βιβλίο"Τριάντα έξι ώρες βροχής - Πασχάλης Πράντζιος" Εκδόσεις Κλειδάριθμος!


φωτο Γιούλη Τσακάλου
 

Τα λόγια, τουλάχιστον τα δικά μου, είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν όλα αυτά που με έκανε να αισθανθώ, να μάθω, να σκεφτώ και να αναθεωρήσω ακόμα, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου. 

Ο Πασχάλης Πράντζιος, για μια ακόμα φορά γοητεύει. Με την μεστή γραφή του, την «ψαγμένη» τοποθέτησή του στο θέμα που αναφέρεται, την ουσιαστική και σοβαρή έρευνα που έχει κάνει και τέλος με τον τρόπο, το ύφος, το ήθος και την αμεσότητα που παρουσιάζει την ιστορία που μας ξεδιπλώνει σελίδα-σελίδα στο βιβλίο του. 

Ο έρωτας…. Θεός, Άγγελος,  Δαίμονας… απ’όλα… για όλους όσους τον ένιωσαν, έστω και για λίγο. Εδώ, για την Φαίδρα και τον Ιππόλυτο. Έξω, για όλους εμάς…. 

Ένοχος ή αθώος και ποιος είναι αυτός που θα τον δικάσει; Νικητής ή νικημένος δεν έχει σημασία, πάντα θα είναι ο πρωταγωνιστής σε όλο το έργο, μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Τυχεροί όσοι έζησαν ή θα ζήσουν την έντασή του, εμπειρία ζωής μοναδική αφού είναι το δυνατότερο συναίσθημα. 




Πόθος και πάθος κυριαρχούν. Η λογική εξαφανίζεται, κρύβεται, χάνεται… η αλήθεια δεν υπάρχει. Μόνο σενάρια υπάρχουν που τα φτιάχνει η αχαλίνωτη φαντασία του ερωτευμένου. Σενάρια ζήλιας, υπερβολής, ελπίδας, απογοήτευσης θλίψης και χαράς που μπορεί να εναλλάσσονται χίλιες φορές την ημέρα και τη νύχτα ακόμα και από λεπτό το λεπτό….

 «Την αλήθεια γιόκα μου, δεν μπορείς να τη συλλάβεις μόνο με την λογική. Η λογική σε πάει μονάχα σ’αυτό που βλέπεις. Κι’ ότι δεν βλέπεις, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει». 

Μία από τις απίστευτες «ατάκες» σε μια από τις ιστορίες του γέρο-Μένη, του σοφού, που με έκαναν να σημειώνω και να υπογραμμίζω τις προτάσεις σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. 

Δεν υπάρχουν πολλά πρόσωπα στην ιστορία αυτή, ο καθένας όμως ξεχωριστά είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα φτιαγμένη με μαεστρία από τον συγγραφέα, που δίνει ουσία και νόημα στην ιστορία του βιβλίου και κατά κάποιον τρόπο οδηγεί την εξέλιξή της. Στη κάθαρση, στη δικαίωση, στη νίκη του Θεού Έρωτα! 

Δεν θα σας πω άλλα, θα σας προτείνω μόνο να το διαβάσετε και να γνωρίσετε από κοντά την Φαίδρα, τον Ιππόλυτο, τον Θησέα, τον Μένη και την Άρια σε ένα υπέροχο και μαγικό κόσμο που θα σας οδηγήσει ο Πασχάλης Πράντζιος με την μοναδική γραφή του.

Εύη Αναστασιάδου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ



 "Αν ο άνθρωπος πάψει να ερωτεύεται, θα πεθάνει. Ο έρωτας είναι αθώος, οι άνθρωποι είναι ενοχικοί. Αθώος, γιατί όταν απουσιάζει από την ανθρώπινη ψυχή, αυτή θρηνεί καθώς νιώθει άδεια. Γιατί κάνει τη ζωή να μοιάζει μεγαλύτερη, να φαίνεται ότι διαρκεί περισσότερο. Γι’ αυτό, ενοχοποιώντας τον έρωτα κατά βάση ενοχοποιούμε την ίδια τη ζωή, την ίδια τη φύση· γιατί η φύση είναι αθώα και η ανθρώπινη φύση γεννιέται από τον έρωτα και ορίζεται απ’ αυτόν".
[Πασχάλης Πράντζιος, "τριάντα έξι ώρες βροχής", σ.255]



Ο Πασχάλης Πράντζιος γεννήθηκε στην Ανάβρα Καρδίτσας το 1971 και εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 2006. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., εργάζεται ως φιλόλογος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Θεάτρου του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Α.Π.ΚΥ.), με ειδίκευση στην Επιβίωση του Αρχαίου Δράματος. Παράλληλα με τη μυθιστοριογραφία ασχολείται με τη θεωρία λογοτεχνίας και θεάτρου, δημοσιεύοντας άρθρα και μελέτες του σε περιοδικά λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.
Τίτλοι βιβλίων του
(2019) Τριάντα έξι ώρες βροχής, Κλειδάριθμος
(2016) Ξανάγινε τρεις..., Ωκεανίδα
(2014) Η πόλη έχει ρεπό, Ωκεανίδα
(2012) Λιωμένο μολύβι, Ωκεανίδα
(2009) Περί ανέμων και γάτων, Ωκεανίδα
(2006) Και πάντα με χείλη κόκκινα..., Ωκεανίδα
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2013) Ιστορίες από ένα παγκάκι, Εκδόσεις Σαΐτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου