ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο"Τα Τρία Πρόσωπα της Εκάτης - Ελευθερία Μεταξά" Εκδόσεις Μίνωας!



ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ,
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ!

Χαίρομαι πάρα πολύ που τα τελευταία χρόνια η αστυνομική λογοτεχνία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία και δίνει τόσο καλά δείγματα σαν αυτό ο το μυθιστόρημα της κυρίας Μεταξά. 

Ένα αστυνομικό θρίλερ, αρκετά πρωτότυπο θα έλεγα, που πραγματικά σέβεται τον εαυτό του, και με έντονα αρχαιολογικά στοιχεία. Και όσο περισσότερο το διαβάζουμε και προχωράει η πλοκή, τόσο περισσότερο πωρωνόμαστε και θέλουμε να το διαβάσουμε απνευστί. Η συγγραφέας καταφέρνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες να μας χώσει πολύ πετυχημένα μέσα στην καρδιά της ιστορίας.

Μια απόλυτα κινηματογραφική γραφή, ολοζώντανη, γεμάτο ένταση, δράση και αγωνία, όπου κυριαρχεί το σασπένς και οι συνεχείς ανατροπές.

Η όλη υπόθεση διαδραματίζεται στο νησί της Αίγινας. Εκεί έχουμε ουσιαστικό πρωταγωνιστή ένα αγαλματίδιο, την Εκάτη με τα τρία της κεφάλια πάνω σε σώμα γυναίκας κι έχουμε να κάνουμε με μια αίρεση που υποτίθεται πως έχει ως αντικείμενό της τη λατρεία αυτής της πανάρχαιας θεάς, τον μυστικισμό, τα φάρμακα και τα δηλητήρια της αρχαιότητας.

Βασικό στοιχείο είναι η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το απόλυτο κακό και αυτός ο άνισος, όπως θα έλεγε κανείς, αγώνας θα φέρει στην επιφάνεια πολλά μυστικά και που σκορπάει παντού τίποτα άλλο από τον θάνατο.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι πολύ καλά χαρτογραφημένοι, ο καθένας έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία και δένουν απόλυτα μεταξύ τους και με την ιστορία.

Να μη παραβλέψουμε τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που αντλούμε μέσα από αυτό το βιβλίο για την θεά Εκάτη. Και σαν «μπαλαντέρ», ένα πρόσωπο από τα παλιά, δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις για τον κακό της ιστορίας, τη στιγμή μάλιστα που έχει επέλθει η λύτρωση για τους ήρωές μας.

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


 

Η Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας), της δραματικής σχολής "Διομήδη Φωτιάδη" και του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1 (Τμήμα δημοσιογραφίας). Μιλάει αγγλικά. Μέχρι το 1998 εργάστηκε ως ηθοποίος, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ενώ το καλοκαίρι του 1998 δούλεψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως ασκούμενη δημοσιογράφος. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος, ενώ παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια βιβλίων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το 2016 έλαβε μέρος στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, αποσπώντας έπαινο για το διήγημά της "Το τελευταίο ταξίδι". Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.
 
Τίτλοι Βιβλίων της:
(2019) Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης, Μίνωας
(2017) Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ωκεανός
(2016) Σπασμένος καθρέφτης, Ωκεανός
(2014) Μην κοιτάξεις πίσω, Ωκεανός
(2013) Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά, Ωκεανός
(2012) Όταν μιλούν τα φεγγάρια, Ωκεανός
 
Μεταφράσεις
(2019) Boudreaux, Donald J., Ελεύθερο εμπόριο, Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε.
(2019) Mises, Ludwig von, Ξεσκεπάζοντας τον μαρξισμό, Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε.
(2018) Al-Shaykh, Hanan, Οι περιστασιακές παρθένες, Ωκεανός
(2017) Dunne, Catherine, Τα χρόνια που ακολούθησαν, Ωκεανός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου