ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ"Βασιλική Διαμαντή Εκδόσεις Ωκεανός

 


 ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

«ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ» το τρίτο βιβλίο της Βασιλικής Διαμαντή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, εμπνεύστηκε η συγγραφέας, με αφορμή την εξιστόρηση μιας πραγματικής ιστορίας ενός Ελληνοαμερικανού μετανάστη, την οποία εμπιστεύτηκε στην συγγραφέα και δίνοντάς της τις προσωπικές της μυθοπλαστικές πινελιές, αποτύπωσε στο χαρτί με συνέπεια και συναίσθημα.

Ένα δυνατό συναισθηματικά, κοινωνικό μυθιστόρημα, μία αυθεντική έκφραση του ξεριζωμού, του πόνου και της λαχτάρας για επιστροφή στην πατρίδα! Ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία, τόσο ρεαλιστικά αποτυπωμένο, με τρόπο σαφή και παραστατικό, που πραγματικά προκαλούν ανατριχίλα, οι αλλεπάλληλες συμπτώσεις και τα εντυπωσιακά παιχνίδια της μοίρας.

Πρωταγωνιστές δύο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, με την ίδια εθνικότητα, που η μοίρα της ζωής, τους κλήρωσε να σηκώσουν το βάρος της ιστορίας του τόπου τους και συγκεκριμένα του ηπειρώτικου τόπου και όσα συγκλονιστικά εκτυλίχθηκαν την περίοδο της κατοχής, όπου, μπροστά στην λίμνη των Ιωαννίνων έλαβε χώρα ο διωγμός των Εβραίων της πόλης. Ο Τέντ, ο Θόδωρος από το Καλπάκι Ιωαννίνων, όπως και αρκετοί Έλληνες της εποχής, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, προκειμένου να ξεφύγει από την απόλυτη φτώχεια που σημάδεψε τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής του.

Ένας ταξιδευτής του ονείρου για μια καλύτερη ζωή, είναι ο Τέντ που προσπαθεί να ξεγελάσει την μοναξιά του, ανασύροντας τις ομορφότερες αναμνήσεις από τον τόπο του, διατηρώντας αναλλοίωτη την μνήμη των αγαπημένων του, το χάδι και την αγκαλιά της μάνας. Ακόμη και η εξωτική ομορφιά της Χαβάης, του νέου τόπου κατοικίας του, δεν στάθηκε ικανή να βυθίσει στην λήθη τον ασίγαστο πόθο του γυρισμού στην πατρίδα. Ο νόστος της επιστροφής, που είναι βαθιά ριζωμένος μέσα του, αποτελεί την πυξίδα για επιστροφή εκεί, όπου ανήκει, στους δικούς του ανθρώπους. Είναι η ζωοδόχος δύναμη που κρατάει ζωντανή την λαχτάρα της αντάμωσης, την ευχή για επαναπατρισμό.

Ο Θεόδωρος Σταύρου από τα Κάτω Πεδινά Ιωαννίνων, είναι ένας άνθρωπος που αγνοεί τις ρίζες του, χωρίς ταυτότητα, χωρίς οικογένεια. Ένας άνθρωπος που έχει καταδικάσει τον εαυτό του στην μοναξιά, έχει στεγανοποιήσει την καρδιά του, έτσι ώστε να μην υποκύπτει σε κανένα συναίσθημα. Ένας αμείλικτα σκληρός συναισθηματικά άνθρωπος, με τραυματισμένη ψυχή, που έχει εξαπατηθεί και προδοθεί από ανθρώπους που τους θεωρούσε οικογένειά του.

Η ζωή των δυο αυτών ανθρώπων είναι συνυφασμένη, από την γέννησή τους, να έχει κοινό προορισμό. Είναι αναπόφευκτο να ανταμώσουν οι δρόμοι τους, γιατί η ζωή δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει, αφού αυτή είναι τελικά που στήνει τα πιο απίθανα σενάρια, με την μυθοπλασία να σιγοντάρει και να προωθεί τα δρώμενα.

Ακολουθώντας την πορεία ζωής των δύο νέων και καθώς ξεδιπλώνεται το κουβάρι της τραγικής ζωής τους, γινόμαστε μάρτυρες συνταρακτικών γεγονότων, που καταδικάζουν το ανθρώπινο είδος για την αναλγησία του απέναντι στην διαφορετικότητα, απέναντι σε ανθρώπους, που μολονότι δεν έφταιξαν σε τίποτα, η διαφορετική θρησκεία τους, τους καθιστά στα μάτια του κατακτητή, εχθρούς και επικίνδυνους.

Βλέπουμε να παρελαύνουν σοβαρά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία, όπως το ξεκλήρισμα των εβραίων της Ηπείρου, τα σκληρά χρόνια της κατοχής, ο προσωπικός γολγοθάς ανθρώπων που υπέστησαν τον ξεριζωμό και την μετεγκατάσταση σε ξένους τόπους, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νέα Υόρκη προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Ωστόσο, η πληγή είναι βαθιά χαραγμένη στην ψυχή των πρωταγωνιστών, στον κάθε ένα για διαφορετικό λόγο. Αναπάντητα γιατί ταλανίζουν την ζωή τους, ενώ το αίσθημα της αδικίας, ζητά ν΄ αποδοθούν ευθύνες εκεί, που πρέπει.

Ένας αγώνας από κοινού θα ξεκινήσει, προκειμένου να ρίξει φως σ΄ ένα παρελθόν με κοινές συνιστώσες, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυπόθητη λύτρωση, η οποία έρχεται σταδιακά, μέσα από την συγχώρηση και την ελπίδα. Τα γεγονότα αποδίδονται με μία ενδιαφέρουσα και πλούσια πλοκή με στρωτή γραφή, διαλόγους που ζωντανεύουν το κείμενο, με χειροπιαστά ιστορικά στοιχεία, που η τραγικότητά τους, καθιστούν τις λέξεις πολύ φτωχές για να τα περιγράψεις, μιλούν στην ψυχή μας, προκαλώντας έναν καταιγισμό συναισθημάτων.

Ο λόγος της συγγραφέας έχει μία δυναμική, να σε ταξιδεύει, με λέξεις και φράσεις πλούσιες σε συναισθήματα. Οι ήρωες με ήθος και πνεύμα, χαρακτήρες αντιφατικοί, άλλοτε απόμακροι και αποστασιοποιημένοι, άλλοτε ετοιμοπόλεμοι, με την θέληση να φτάσουν στην αλήθεια να γίνεται θηρίο μέσα τους, όσο και να ταλανίζονται από τα τερτίπια της μοίρας και από τον φόβο της αβεβαιότητας, για το τι θα φέρει το αύριο, παλεύουν, ελπίζουν, ονειρεύονται…

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ της Βασιλικής Διαμαντή είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που γράφτηκε για να υπενθυμίσει σε όλους ότι οι μνήμες του παρελθόντος δεν θάβονται στην λήθη, είναι μοναδικές και αναντικατάστατες, γίνονται ακοίμητοι φρουροί, μάρτυρες και φύλακες της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου