ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για το βιβλίο "Η Νύχτα της Αλήθειας" Σπύρος Πετρουλάκης " Εκδόσεις Μίνωας

 


Είναι κάποιες φορές που δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει στις σελίδες ένα βιβλίο.. ετσι παρέα με τους ήρωές της ιστορίας του πορεύεσαι και προσπαθείς  να γευτείς συναισθήματα καλά κρυμμένα να ανακαλύψεις τη μαγεία της ανάγνωσης. Κάπως έτσι, από μια τέτοια ενδόμυχη επιθυμία επέλεξα πριν λίγο καιρό να διαβάσω το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη,  χωρίς ωστόσο να γνωρίζω τι θα συναντήσω. 

Ο ρυθμός του είναι καταιγιστικός. Οι χαρακτήρες των ατόμων που λαμβάνουν μέρος στην όλη ιστορία σκιαγραφούνται σε μεγάλο βάθος.

Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια. Αξέχαστες η γεύση και η μυρωδιά της αγάπης, της προσμονής, της αυτοθυσίας, της μοιραίας προδοσίας . Όσο κι αν παλεύει η μνήμη να σε λυτρώσει είναι άνιση η μάχη! Δεν είναι μόνο ένα μυθιστόρημα αλλά και ένα βιβλίο με διδάγματα ζωής

Σαν ανεμοστρόβιλο ο συγγραφέας σε παρασέρνει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, για να ανακαλύψεις τη δύναμη ή τις αδυναμίες των ηρώων, εξετάζει με την ενδιαφέρουσα γραφή του, την ουσία της μητρότητας, τους δεσμούς της οικογένειας, την πίστη στον άνθρωπο.

Μια ιστορία που μοιάζει με αρχαίο δράμα.

Τίθενται τόσα σύγχρονα θέματα παραβατικότητας σε αυτό το βιβλίο που αν αναφερόμουν σε κάθε ένα από αυτά, θα έπρεπε να αντιγράψω σχεδόν όλο το βιβλίο.

Ενα έγκλημα, που έχει ανατρέψει και ρημάξει τις ζωές τόσο των άμεσα εμπλεκόμενων προσώπων, όσο και των οικείων τους. Η λάθος τιμωρία της δικαιοσύνης, η συνεχόμενη παραβατική συμπεριφορά που μένει μέχρι σήμερα ατιμώρητη, η συγχώρεση, η πικρία και η αγάπη που γίνεται μίσος, χωρίς όμως να γίνει νερό το αίμα.

Η Ελευθερία ο Διονύσης η Φένια η Ναταλία ο Πάτροκλος ο Στράτος… Τι μυστικά  κρύβουν αλήθεια;  ένταση, αγάπη, φόβος, ανθρωπιά και γενναιοδωρία κυριαρχούν στη ζωή τους.. Μοναδική η εναλλαγή του χθες με το σήμερα.. Οι ήρωες, πέρα για πέρα αληθινοί, σε παρασέρνουν στο διάβα τους κι εσύ μαγεμένος από τον αυθορμητισμό ή τον παρορμητισμό τους, την κακομοιριά ή την λεβεντιά τους, την ντομπροσύνη ή την αδυναμία τους, από την αλήθεια ή το ψέμα, τους ακολουθείς με αγωνία και έκσταση. Πονάς με τον πόνο τους, χαίρεσαι στις χαρές τους, φοβάσαι με το φόβο τους και σαν να είσαι ένας από δαύτους λυτρώνεσαι με κάθε τους επιλογή. Eίναι όλα τόσο δυνατά συναισθήματα που αγανακτείς για όσα τους πονούν, για όσα δεν προλαβαίνουν να ζήσουν.

Ένα μυθιστόρημα που, με τις συνεχείς ανατροπές του και αποκαλύψεις, θα σου κόψει την ανάσα. Αναμένουμε σύντομα το επόμενο! 

 

ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα εδώ 

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου