ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Το λουλούδι του πάγου" Μαρία Τζιτίτα, Εκδόσεις Ψυχογιός


 

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

Μαρία Τζιρίτα

Εκδόσεις  Ψυχογιός

Η Αλεξάνδρα Πανοπούλου είναι όμορφη, πλούσια και σύντομα θα γίνει πολύ διάσημη κατακτώντας τον τίτλο της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης. Παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον Λεωνίδα, ο οποίος την λατρεύει, κι απέκτησε μαζί του έναν γιο, τον Όμηρο. Έχει πάντα κοντά της την παιδική της φίλη Ελίνα, που τρέχει σε κάθε της ανάγκη, και τους γονείς της, που δεν της χαλούν κανένα χατίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια πολύ τυχερή κι απόλυτα ευτυχισμένη γυναίκα. Όμως δεν είναι. Είναι "άρρωστη".

Η Αλεξάνδρα είναι εγωκεντρική, εγωπαθής, εγωίστρια και αλαζόνας. Σκοπός της να πετυχαίνει πάντα τους στόχους της με τον οποιοδήποτε τρόπο και το οποιοδήποτε κόστος. Οι επιθυμίες της πάνω από τις ανάγκες των άλλων, ακόμα και των πολύ δικών της ανθρώπων. Σκέφτεται αποκλειστικά τον εαυτό της, επιδιώκει να είναι το κέντρο της προσοχής και αποζητά τα φώτα στραμμένα πάνω της. Η τηλεόραση είναι το φυσικό της περιβάλλον. Είναι ζηλιάρα, αυταρχική, αχάριστη, χειριστική και τοξική για όσους την συναναστρέφονται. Δεν έχει ενσυναίσθηση και δεν παίρνει στα σοβαρά τα αισθήματα των υπολοίπων. Αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη της μα ποτέ δεν κάνει λάθος  μεταβιβάζοντας την ευθύνη σε άλλους βρίσκοντας συνεχώς νέες δικαιολογίες. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν είναι και ο καλύτερος άνθρωπος. Και σίγουρα δεν γίνεται αγαπητή, αφού δεν μπορεί να αγαπήσει αληθινά. Αποτυχημένη ως σύζυγος, ως φίλη μα πάνω απ'όλα ως μάνα.

Αντίθετα, η Ελίνα είναι η πραγματική ηρωίδα της ιστορίας, το τέλειο θύμα της φίλης της. Δέχεται τις προσβολές της Αλεξάνδρας προσπαθώντας πάντα να αιτιολογήσει την άδικη και παράλογη συμπεριφορά της, φορτώνοντας με ενοχές την δική της ψυχή. Έχει επενδύσει αισθήματα στην φιλία τους, χαίρεται με την χαρά και την ευτυχία της φίλης της. Δεν την ζηλεύει που τα έχει όλα, γιατί αντιλαμβάνεται έστω και αργά ότι της λείπει η ομορφιά της ψυχής, που η ίδια διαθέτει σε μέγιστο βαθμό.

Και βέβαια, ο Λεωνίδας και ο μικρός Όμηρος είναι οι τραγικοί ήρωες στην ιστορία. Είναι αυτοί που δέχονται τα πρώτα αιχμηρά βέλη της ναρκισσιστικής Αλεξάνδρας. Ένας άντρας που λιώνει από την αγάπη για την γυναίκα του, κακοποιείται ψυχικά και φτάνει στα όρια της κατάρρευσης και της καταστροφής. Και ένας γιος που κάθε γονιός θα καμάρωνε να έχει. Οι συνέπειες στην παιδική ψυχή και την αυτοπεποίθησή του ολέθριες κι ανησυχητικές με πρόκληση ακραίων συναισθημάτων.

Μέσα από την ιστορία της Αλεξάνδρας η συγγραφέας, έχοντας στο βιογραφικό της σπουδές στην ψυχολογία αλλά και προσωπικές εμπειρίες, μάς μιλά υπεύθυνα για μια πολύ σοβαρή ασθένεια της ψυχής, αυτήν της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας. Αν και η ιστορία της Αλεξάνδρας είναι μυθοπλασία, πολλά κομμάτια της είναι πέρα για πέρα αληθινά και μπορεί να μας θυμίσουν κάποιον ή κάποιους που κάποτε συναναστραφήκαμε ή που μπορεί να έχουμε ακόμα στην ζωή μας και να μας "κακοποιούν" με την συμπεριφορά τους. Η συγγραφέας μάς δίνει την αφορμή αλλά και την γνώση για να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στις συμπεριφορές που παραβιάζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να πάψουμε να νιώθουμε θύματα, να απαλλαγούμε από ενοχικά συναισθήματα και να καταλάβουμε ότι δεν είναι δικές μας οι κακές συμπεριφορές των άλλων. Και αν μπορούμε, να τους απομακρύνουμε από την ζωή μας γιατί μόνο επικίνδυνοι μπορούν να είναι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την διαταραχή και όσο περισσότερες γνώσεις έχουμε για αυτήν την ψυχική πάθηση τόσο πιο εύκολα δεν θα πέσουμε θύματα τέτοιων ατόμων.

"Το λουλούδι του πάγου" με τον νάρκισσο στο εξώφυλλό του, είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό-ψυχολογικό μυθιστόρημα, ένας οδηγός αυτοπροστασίας για να λάβουμε τα σωστά μέτρα για την ψυχική μας υγεία απέναντι σε όσους την φθονούν.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου