ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Ο ΟΡΑΤΙΟΣ, ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ" ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, Εκδόσεις Πνοή


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ο ΟΡΑΤΙΟΣ, ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ

 

Ο Οράτιος Χ, ο συμπαθέστατος ιδιωτικός ερευνητής, -τον οποίο μας σύστησε ο Βασίλης Καραναστάσης, στο πρώτο του βιβλίο ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, μία ανατρεπτική χιουμοριστική ιστορία, αστυνομικού χαρακτήρα- ως φαίνεται, αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και επιστρέφει στο νέο βιβλίο του συγγραφέα με τον τίτλο Ο ΟΡΑΤΙΟΣ, ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, στην εξιχνίαση μία νέας υπόθεσης παρακολούθησης, η οποία και θα σταθεί η αφορμή για την διαλεύκανση ενός στυγερού εγκλήματος.

Όσοι γνωρίζουν το Βασίλη Καραναστάση σίγουρα θα έχουν πέσει θύματα του καυστικού, αλλά πηγαίου πάνω απ΄ όλα χιούμορ του, χαρακτηριστικά γνωρίσματα με τα οποία έχει ντύσει και τον χάρτινο ήρωά του, τον Οράτιο, έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, συμπαθητικό, έντιμο, που καθημερινά παλεύει για τον επιούσιο, βιοπαλαιστή, τόσο οικείο στον αναγνώστη, που, με άπλετο και έξυπνο χιούμορ χρωματίζει την καθημερινότητα της ζωής του, ως αντίδοτο σε αναποδιές και δύσκολες καταστάσεις.

Ο ιδιωτικός μας ντεντέκτιβ, Οράτιος Χ, συνεπέστατος στις υποχρεώσεις απέναντι στους πελάτες του, - πώς να κάνει διαφορετικά, όταν η σπιτονοικοκυρά καραδοκεί και τα έξοδα τρέχουν; - βρίσκεται ξανά στα χνάρια μιας υπόθεσης εξαφάνισης μιας νεαρής φοιτήτριας, μέχρι ν΄ αντιληφθεί ότι η δράση του αυτή ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξιχνίαση της δολοφονίας μιας κοπέλας που εργάζεται σε κλαμπ.

Και ενώ προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση κάνοντας λεπτομερή έρευνα στο περιβάλλον της εργασίας της, έρχεται σ΄ επαφή μ΄ ένα πλήθος αλλόκοτων όσο και αλλοπρόσαλλων ανθρώπων, οι  οποίοι όμως, δεν ξεφεύγουν από τα αιχμηρά σχόλια του Οράτιου, μόνιμο πειραχτήρι άλλωστε, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εκμαιεύσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.

 Έξυπνος και σπιρτόζος στην συζήτηση και διαπραγμάτευση οποιουδήποτε ζητήματος, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και πάντα με σύμμαχο το χιούμορ σχολιάζει με καυστικό τρόπο όχι μόνο τα χούγια  και τις παραξενιές των συνομιλητών του, αλλά βάζει την δική του, προσωπική σφραγίδα στις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

 Διαβάζοντας το βιβλίο Ο ΟΡΑΤΙΟΣ, ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ του Βασίλη Καραναστάση, ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με μία αστυνομική ιστορία, διαφορετική, χωρίς τον ζόφο και την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που συναντάμε στα περισσότερα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Από την πρώτη σελίδα θα διαπιστώσει τον εύθυμο χαρακτήρα αυτής της υπόθεσης, με τον Οράτιο και τους υπόλοιπους χαρακτήρες να παίρνουν μέρος σε χιουμοριστικούς και ξεκαρδιστικούς διαλόγους, με λιτό περιγραφικό λόγο με ένα κείμενο έξυπνα δομημένο, που διεγείρει την αγωνία, η οποία και παραμένει έκδηλη, έως και το τέλος του βιβλίου. Οι ατάκες, οι σχολιασμοί του συγγραφέα για «τα κακώς κείμενα» και για όλα τα μυστήρια που εκτυλίσσονται γύρω του, δίνουν και παίρνουν και φυσικά με την σάτιρα να δίνει μία άλλη όψη, μία εύθυμη νότα στην δύσκολη πραγματικότητα.

Το ανεπιτήδευτο χιούμορ και η αυθεντικότητα του λόγου είναι για μένα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συγγραφέα τα οποία υπογραμμίζουν και την γραφή του. Άμεση, προφορική, πρωτοπρόσωπη με σκωπτική διάθεση, με πολλές δόσεις χιούμορ μέσα από ζωντανούς διαλόγους κάνει την ιστορία να κυλά τόσο γρήγορα, ξεκούραστα και ευχάριστα που, ενώ έχεις φτάσει στο τέλος, ανακαλύπτεις ότι θέλεις και άλλο Οράτιο, - αυτό τουλάχιστον ένιωσα εγώ- απόδειξη, ότι το βιβλίο διαβάζεται με μια ανάσα.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Βασίλη Καραναστάση για την τρίτη αυτή ιστορία του Οράτιου -να ξέρεις ότι θα μου λείψει μέχρι την επόμενη περιπέτειά του- και πιστεύω ότι όσοι το επιλέξουν θα λατρέψουν τον ιδιαίτερο αυτόν τύπο με την καυστικότητα του λόγου του και το αστείρευτο χιούμορ του!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ 

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου