ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη του Γιώργου Τρίγκα για το βιβλίο "Η αυτοκρατορία του βαμβακιού" – Sven Beckert– Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης



Κριτική βιβλίου

Sven Beckert – Η αυτοκρατορία του βαμβακιού, ΠΕΚ, 2022.

 

Αν ζούσε ο Eric Hobsbawm, όταν κυκλοφορούσε το ιστορικό δοκίμιο του Sven Beckert, καθηγητή αμερικάνικης ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Harvard σίγουρα θα έγραφε τον πρόλογο του. Κι αυτό, όχι μόνο λόγω της θεματολογίας, ένα αντικείμενο που τον ενδιέφερε άμεσα σε ακαδημαϊκό επίπεδο και το είχε μελετήσει σε βάθος, αλλά επειδή είναι γενικότερα ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, αφού μας βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων κατά τoν 18ο -  19ο αιώνα. Μα καλά, θα αναρωτηθείτε, τόσο σημαντική ήταν η επεξεργασία του βάμβακος στην οικονομική ιστορία της πλουσιότερης χώρας του τότε κόσμου, αυτή της Βρετανίας! 

Ναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, ίσως το συγκεκριμένο αγαθό αποτέλεσε το σημαντικότερο στοιχείο της βιομηχανικής επανάστασης. 

Η καλλιέργεια και η μεταποίηση του βάμβακος άλλαξε τα εμπορικά δίκτυα του δυτικού κόσμου, μετασχημάτισε τον τρόπο λειτουργίας της εργοστασιακής παραγωγής και επιβλήθηκαν για πρώτη φορά διάφοροι τύποι περιορισμών σε κατηγορίες πολιτών.  Ειδικότερα, κατά τον 19ο αιώνα αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο φυτό ξεπερνώντας κατά πολύ το τσάι και τη ζάχαρη. 

Παρόλο τον τεράστιο όγκο των ιστορικών στοιχείων, ο αφηγητής κρατάει άριστα τις ισορροπίες της ανάγνωσης, δεν χάνει λεπτό τη στιγμή της έντασης της ιστορίας του, περιγράφοντας τις διάφορες αλλαγές που επέφερε το βαμβάκι, προσεγγίζοντας το θέμα συνολικά και σε μεγάλο χρονικό εύρος. 

Θα έλεγα ότι χάρη στον μοναδικό τρόπο αφήγησης, το δοκίμιο είναι ευκολοδιάβαστο, καταλήγοντας εν τέλει σ’ ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Αυτό που κρατάω προσωπικά είναι οι πολλές χρήσιμες πληροφορίες για μια ολόκληρη εποχή, ενώ  βρήκα άκρως ενδιαφέροντες τους προσωπικούς του προβληματισμούς για διάφορα θέματα, οι οποίοι παραπέμπουν σε διερεύνηση από τους μελλοντικούς ιστορικούς, όπως πρέπει να κάνουν άλλωστε όλα τα σημαντικά βιβλία ιστορίας.        

         



Γιώργος Τρίγκας

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου