ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κριτική Αποψη της κας Μαρίας Παπάτου "Το σπίτι των γλάρων-Μαρία Καραγιάννη" Εκδόσεις Κλειδάριθμος!






Το μόνο θετικό που με παρότρυνε να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το ατμοσφαιρικό εξώφυλλό του μιας και την περίληψη του οπισθόφυλλο πολύ σπάνια την διαβάζω. Το κράτησα για λίγο στα χέρια μου και ανέβηκα τις σκάλες του εξώφυλλου -ναι, καμιά φορά τα κάνω αυτά• είμαι άτακτο κορίτσι, τρόπος του λέγειν το κορίτσι…

Με επιφύλαξη το έπιασα λοιπόν στα χέρια μου μιας και το όνομα της συγγραφέως δεν μου έλεγε απολύτως τίποτε αν και το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα «Στη σκιά της σιωπής», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα κινέζικα. Αυτά τα έμαθα εκ των υστέρων…

Οι πρώτες σελίδες του με μεταφέρουν στην μεταπολεμική Ρώμη και στο σπίτι του Αντρέ Κολιάν. Βρίσκομαι στο δωμάτιό του και βλέπω όλη την ανησυχία και το δράμα τού αποτυχημένου συγγραφέα που η έμπνευση όχι μόνο δεν του ψιθυρίζει την ιστορία που θα τον βγάλει από την αφάνεια και θα τον κάνει διάσημο αλλά ούτε μια φευγαλέα ματιά δεν καταδέχεται να του χαρίσει. Όλα, όμως, αλλάζουν, όταν ένα γράμμα φτάνει στα χέρια του με έναν πιτσιρικά. Ένα γράμμα από μια φανατική αναγνώστριά του.
Η ιδιόχειρη πρόσκληση για να επισκεφθεί την γκαλερί Ντόρια Παμφίλι και συγκεκριμένα να δει το έκθεμα 33, τον βάζει σε σκέψεις. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία του, επισκέπτεται την γκαλερί -κι εγώ μαζί του, μην νομίζετε πως θα έχανα την ευκαιρία για ξεπόρτισμα! Το έκθεμα 33 είναι ένας πίνακας με τίτλο «το σπίτι των γλάρων» φιλοτεχνημένος από την διάσημη ζωγράφο Βερόνικα Πολάκ. Πριν χρόνια ο πατέρας του συγγραφέα ήταν υπάλληλος του πανίσχυρου βιομήχανου Φραντσέσκο Σόρντι. Η Εμμέλια, κόρη του βιομηχάνου ήταν ο πρώτος εφηβικός έρωτας του Αντρέ. Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό της ο Αντρέ και η πρώην φίλη του, Νορέττα Τερεντίνο, που είναι αστυνομικός θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν αν ο θάνατός της Εμμέλια ήταν αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο πίνακας θα δώσει το έναυσμα για την αρχή των ερευνών.

Ο αναγνώστης χάνεται στις σελίδες του βιβλίου και παρακολουθεί τις ενέργειες του ζευγαριού για την αποκάλυψη της αλήθειας. Θα φτάσουν σ΄αυτή; Θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τα προβλήματα που τους χώρισαν; 



Η ιστορία πλαισιώνεται από πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη γειτονική χώρα και την στιγμάτισαν, όπου η τρομοκρατία και η πολιτική διαφθορά ανθούσε. Ο αναγνώστης σ΄αυτό το μυθιστόρημα μυστηρίου έρχεται αντιμέτωπος με ανατροπές, εκβιασμούς, ίντριγκες, παιχνίδια διαπλοκής και εξουσίας κατά τα οποία δεν πρέπει να δείχνεις εμπιστοσύνη γιατί όταν διακυβεύονται πολλά, για να μην πω τα πάντα, τίποτε και κανένας δεν είναι αυτό που δείχνει.

Η προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ο έρωτας, η γαλήνη είναι μερικές από τις παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο της κυριαρχίας και της υπέρμετρης φιλοδοξίας για κοινωνική καταξίωση και δόξα. Αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Η συγγραφέας έχει δώσει ρεσιτάλ γραφής, περιγραφών, παρουσίασης των ηρώων με τις σωστές κάθε φορά ποσότητες στην εξαιρετική πλοκή της. Ανυπόμονη για το επόμενο συγγραφικό της ταξίδι εύχομαι τα καλύτερα.




 Η Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην Καλαμάτα. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και λίγο μετά πέρασε τις πύλες της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά. Εξισορροπεί την καθημερινότητά της με την έμπνευση και την ευαισθησία της συγγραφής. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και, με κάθε ευκαιρία, στριμώχνει όνειρα και προσδοκίες σε μια μικρή βαλίτσα και ταξιδεύει στις πόλεις του κόσμου. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, Στη σκιά της σιωπής, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα κινέζικα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο mariakaragianniauthor@gmail.com και στο Facebook, στη σελίδα Μαρία Καραγιάννη - Συγγραφέας.

2 σχόλια: