ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ" Εκδόσεις Παπαδόπουλος!





ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ
ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΜΟΣ

Τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώνουν την συγγραφική τους δεινότητα, δίνοντας στους αναγνώστες ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ, που διαβάζεται απνευστί, με κινηματογραφικές σκληρές σκηνές, άρτια σκηνοθετημένες, μ΄ εμπνευσμένους πολυσχιδείς χαρακτήρες που κινούμενοι μέσα σε μια ατμόσφαιρα απόλυτης έντασης και αγωνίας, κόβουν πραγματικά την ανάσα, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. 

Ο σχεδιασμός του μυθιστορήματος βασίζεται στο προφητικό κείμενο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, μία πρωταρχική ιδέα του συγγραφέα Κυριάκου Αθανασιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αγαστή συνεργασία με τους υπόλοιπους τρεις συγγραφείς-Βαγγέλη Γιαννίση, Χίλντα Παπαδημητρίου, Δημήτρη Σίμο. 

Η πόλη της Αθήνας ντυμένη στα γιορτινά της, ετοιμάζεται να υποδεχθεί την γέννηση του Μεσσία, όταν σε μια εγκαταλελειμμένη κατοικία στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, οι αστυνομικοί, έρχονται αντιμέτωποι με την πιο διεστραμμένη εικόνα δολοφονίας, που μπορεί να επινοήσει ανθρώπινος νους. 

Ο επονομαζόμενος «ιππότης», δανειζόμενος την ιδιότητά του αυτή από τον «πολεμιστή-βασιλιά, ο οποίος ιππεύει και προχωρεί νικώντας και παίρνοντας εκδίκηση από τους εχθρούς του», αυτός ο σχιζοφρενής δολοφόνος, ο σύγχρονος σίριαλ κίλερ -καθώς θ΄ ακολουθήσουν μια σειρά από τις πιο αποτρόπαιες δολοφονίες- έχει την απαρχή της δημιουργίας του, σ΄ ένα σκοτεινό παρελθόν στο οποίο καλούνται να εισχωρήσουν, η αστυνόμος Άϊντα Μητροπούλου μαζί με τον βοηθό της, υπαστυνόμο Δώρο Μανουστάκο. 




Σημαντική θα είναι και η βοήθεια του δημοσιογράφου-ρεπόρτερ Παύλου Βαφειάδη, του μυστήριου αυτού τύπου, ο οποίος μολονότι δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι του, έχει μάτια και αυτιά σ΄ οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Για ορισμένους, αυτή η βουτιά στο παρελθόν, θα ξυπνήσει οδυνηρές αναμνήσεις που ούτε το κρεβάτι του ψυχιάτρου μπορεί να κατευνάσει…. 

Κάθε συγγραφέας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας έναν χαρακτήρα του μυθιστορήματος. Τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο και μόνο του ενός, η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και αυτή, είναι του πρωταγωνιστικού “αντιήρωα”, οι απάνθρωπα φρικιαστικές πράξεις του οποίου, θα αηδιάσουν και θα πονοκεφαλιάσουν τους υπηρέτες του νόμου. Κάθε κεφάλαιο και ένας διαφορετικός χαρακτήρας, κάθε κεφάλαιο και μία διαφορετική συγγραφική πένα.

Αυτή η συνεργατική συγγραφή, αποδεικνύει την μοναδική χημεία των τεσσάρων αυτών συγγραφέων, που, παρεκκλίνοντας την διαφορετικότητα στο προσωπικό ύφος και στην γραφή, καταφέρνουν να συγχρονιστούν, δίνοντας στον αναγνώστη ένα αρμονικό αποτέλεσμα, άκρως απολαυστικό. Διάχυτη είναι η αγωνία, η κλιμακούμενη ένταση, η σύγχυση, ο τρόμος για τους διαδοχικούς φόνους, η ανασφάλεια για την επόμενη κίνηση. 

Η δράση είναι καταιγιστική, καθώς οι αποτρόπαιες σκηνές των δολοφονιών, διαδέχονται η μία την άλλη. Σκηνοθετημένες σ΄ ένα σκηνικό, σχεδόν τελετουργικό παραπέμπουν σ΄ έναν παρανοϊκό δολοφόνο, τα κίνητρα του οποίου φέρονται σκοτεινά ή μήπως εκδικητικά; 

Οι άνθρωποι του νόμου καλούνται να ψάξουν σε βάθος την υπόθεση, αποκαλύπτοντας μυστικά πολύ σκοτεινά, καταχωνιασμένα σε απρόσιτα και αφανή μέρη. 

«Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ των τεσσάρων», είναι ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ, που πιστεύω, πως θα εντυπωσιάσει τον αναγνώστη και για την άριστη συνεργασία μεταξύ των συγγραφέων, η οποία δείχνει ωριμότητα και συνέπεια αλλά και για την δυναμική στην πλοκή του, που καλύπτει κατά την γνώμη μου και τις πιο απαιτητικές αναγνωστικές ανάγκες. 

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ






Κυριάκος Αθανασιάδης
Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε για τρεις δεκαετίες στον χώρο του βιβλίου, στην Αθήνα, ως επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης χειρόγραφων πεζογραφίας και στέλεχος εκδοτικού οίκου. Εξέδωσε περί τα 30 βιβλία, κάποια από αυτά με διάφορα ψευδώνυμα. Από το καλοκαίρι του 2017 ζει στην Πράγα.

Βαγγέλης Γιαννίσης
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γεννήθηκε το 1988 στην Ελευσίνα, όπου και μεγάλωσε. Το 2014 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας και από τότε προστέθηκαν στο βιογραφικό του άλλα τρία βιβλία με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή Αντερς Οικονομίδη. Παράλληλα με τη συγγραφή ασχολείται με μεταφράσεις, αρθρογραφεί σχετικά με το true crime και παρουσιάζει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στον amagi.gr.









Η Χίλντα Παπαδημητρίου σπούδασε Νομικά. Ασχολείται με τη μετάφραση, με τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων (Για μια Χούφτα Βινύλια, Έχουνε Όλοι Κακούς Σκοπούς, η Συχνότητα του Θανάτου), και με μουσικές μονογραφίες (Beatles, Clash, Bob Marley). Έχει διδάξει μετάφραση της αστυνομικής λογοτεχνίας στο ΕΚΕΒΙ και είναι τακτική συνεργάτης του διαδικτυακού περιοδικού για το βιβλίο Book Press και της διαδικτυακής μουσικής πύλης www.mic.gr.

Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1987. Το πρώτο του βιβλίο κατέκτησε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος «Ασημένια Σελίδα». Δραστηριοποιείται παράλληλα ως σεναριογράφος. Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε δεκτός στην Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ως ένα από τα νεαρότερα μέλη της. Έχει στο ενεργητικό του δύο μυθιστορήματα αστυνομικής λογοτεχνίας και είναι ο δημιουργός της αστυνομικής σειράς βιβλίων Σκοτεινά Νερά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου