ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη του Πέτρου Χατζησωτηρίου για το βιβλίο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ" Εκδόσεις Πνοή

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ήδη από τον τίτλο που λογοπαίζει με το γνωστό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι καταλαβαίνεις ότι θα διαβάσεις κάτι ιδιαίτερο. Δεν μπορείς να προσδιορίσεις με ποια έννοια ιδιαίτερο, αλλά η αίσθηση είναι διάχυτη.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τον Οράτιο Χ. έναν μάλλον περιθωριακό πρώην Αστυνομικό που τώρα βιοπορίζεται, ή προσπαθεί τουλάχιστον, ασκώντας το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή, του ντετέκτιβ δηλαδή. Στο βιβλίο αυτό καλείται να διαλευκάνει μια υπόθεση που τα έχει όλα. Δολοφονία, απαγωγή, εκβιασμούς, γοητεία, απειλές και … γκάφες. Γκάφες που κατά έναν περίεργο τρόπο αποδεικνύονται σωτήριες για τον εμπνευστή και εκτελεστή τους.

Το κείμενο διαπνέεται από άφθονο, έξυπνο χιούμορ που από ένα σημείο και μετά αποτελεί και το κίνητρο να διαβάσεις παρακάτω. Πνευματώδεις ατάκες ξεπετάγονται από το πουθενά, ιδίως με τη μορφή παρομοιώσεων και που ο αναγνώστης δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Η αφήγηση κυλάει πολύ ευχάριστα και δεν μπορείς ν’αντιληφθείς  έλλειψη συνοχής πουθενά.

Παρά τη μικρή έκταση του βιβλίου προλαβαίνουμε να γνωρίσουμε πολύ καλά τους κεντρικούς χαρακτήρες κι ιδίως τον πρωταγωνιστή. Ταυτόχρονα η πλοκή αποδεικνύεται αρκετά δυνατή και πάντως καθόλου προσχηματική όπως ίσως το χιούμορ του συγγραφέα υπονοεί στην αρχή.

Σκοπός του Καραναστάση όμως δεν ήταν να γράψει ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα. Η πλοκή χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως καμβάς πάνω στον οποίο φιλοτέχνησε μια σάτιρα. Μια σκληρή, θα έλεγα σάτιρα, του αστυνομικού μυθιστορήματος. Από την οξυδερκή πένα του Καραναστάση δεν ξέφυγε τίποτα. Η αληθοφανής ιστορία, οι ζωντανοί διάλογοι, οι λίγοι και καλά χτισμένοι ήρωες, η χειραγώγηση του αναγνώστη προς την αναζήτηση της λύσης του μυστηρίου και φυσικά η ανατροπή στο τέλος. Όλα μπήκαν στο στόχαστρο και με πρόσχημα το χιούμορ αποδομήθηκαν … χειρουργικά.

Αυτό που μένει μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια γλυκιά αίσθηση ότι διάβασες για εγκλήματα κι ενόχους χωρίς όμως ν’ αναγκαστείς να μπεις ούτε στο ρόλο του αστυνομικού που καλείται να τα εξιχνιάσει, ούτε στο ρόλο του ασθμαίνοντα αναγνώστη που προσπαθεί να μη χάσει το νήμα της δαιδαλώδους αφήγησης και να μαντέψει και τον ένοχο στο μεταξύ, ούτε φυσικά και στη ζοφερή ατμόσφαιρα ενός κλασικού νουάρ. 

Το «Έγκλημα και ταλαιπωρία» είναι ένα βιβλίο που κρατάει πραγματικά το ενδιαφέρον του αναγνώστη τόσο με την ιστορία που εκτυλίσσεται όσο και με το χιούμορ του αυτό καθεαυτό. Έρχεται να υπηρετήσει ένα είδος λογοτεχνίας που δεν έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στην Ελλάδα κι υπόσχεται ώρες ευχάριστης και αξέχαστης συντροφιάς. Αναζητήστε το από τις εκδόσεις «ΠΝΟΗ» που δε σταματούν να μας συστήνουν ενδιαφέροντες συγγραφείς.

3,5/5

ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου