ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Συνέντευξη του εκδότη "ΑΡΓΥΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ" στη Γιούλη Τσακάλου - Ελεύθερος Τύπος 11/4/2025



Συνέντευξη του εκδότη Αργύρη Καστανιώτη στη Γιούλη Τσακάλου Ελεύθερος τύπος

ΤΙΤΛΟΣ: « Η επόμενη σελίδα του Αργύρη Καστανιώτη»

 


Η συνέντευξη με τον Αργύρη Καστανιώτη δεν είναι απλώς μια ματιά στο σύγχρονο εκδοτικό τοπίο, αλλά μια βαθιά, ουσιαστική κατάδυση στη σκέψη ενός ανθρώπου που κουβαλά στις πλάτες του μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του ελληνικού πολιτισμού: τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Έναν εκδοτικό οίκο που, εδώ και δεκαετίες, διαμορφώνει τη λογοτεχνική ταυτότητα της χώρας, δίνοντας βήμα σε μερικές από τις σπουδαιότερες φωνές της ελληνικής και ξένης γραμματείας.

Με σεβασμό στην παράδοση αλλά και ματιά στραμμένη στο μέλλον, συνεχίζει με όραμα και αποφασιστικότητα το έργο του πατέρα του, Θανάση Καστανιώτη. Η παρουσία του στον χώρο συνδυάζει τη σταθερότητα που προσφέρει η εμπειρία με την τόλμη που απαιτούν οι καιροί – σε μια εποχή γεμάτη ραγδαίες αλλαγές και προκλήσεις για το βιβλίο και τον αναγνώστη. Με αξιοσημείωτη συνέπεια, επιμονή και διορατικότητα, ο ίδιος έχει κατορθώσει να προσαρμόσει τον ιστορικό εκδοτικό οίκο στις ανάγκες του σήμερα, κρατώντας τον, ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Μέσα από αυτή τη συζήτηση, ο Αργύρης Καστανιώτης μοιράζεται σκέψεις για την κληρονομιά που υπηρετεί, τις στρατηγικές που ακολουθεί και τις προοπτικές που διαβλέπει για το μέλλον του ελληνικού βιβλίου. Πρόκειται για έναν διάλογο ουσίας, που όχι μόνο αναδεικνύει την ευθύνη πίσω από το εκδοτικό έργο, αλλά και φωτίζει τις δυνατότητες που εξακολουθεί να κρύβει ο κόσμος της λογοτεχνίας στην Ελλάδα και πέρα από αυτήν.

Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε με τα εξώφυλλα και τις φωνές των Εκδόσεων Καστανιώτη, η φιλοξενία αυτής της συνέντευξης αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια δημοσιογραφική καταγραφή: είναι μια συνάντηση με μια βαθιά πολιτιστική σταθερά, μια στιγμή προσωπικής συγκίνησης. Ο Αργύρης Καστανιώτης, συνεχίζοντας το όραμα του πατέρα του, όχι μόνο προστατεύει αλλά και εξελίσσει την εκδοτική ταυτότητα ενός ολόκληρου τόπου. Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, το πάθος του για το βιβλίο παραμένει σταθερό — και αυτό από μόνο του είναι ελπίδα.

 


          Η πορεία σας στον εκδοτικό χώρο και η διαχείριση του οίκου Καστανιώτη, μετά τον Θανάση Καστανιώτη, φανερώνει μια συνέχεια αλλά και μια εξέλιξη. Ποιες αξίες ή μαθήματα από τον πατέρα σας νιώθετε ότι συνεχίζουν να καθοδηγούν το έργο σας; Πώς σας επηρεάζει προσωπικά αυτή η κληρονομιά;

 

Η διαχείριση ενός ιστορικού οίκου όπως των Εκδόσεων Καστανιώτη είναι ταυτόχρονα προνόμιο και ευθύνη. Από τον πατέρα μου διδάχθηκα τη σημασία του μακροχρόνιου δεσμού με τους συγγραφείς και τον σεβασμό στη σύνδεση του αναγνώστη με το βιβλίο. Οι σχέσεις με τους συγγραφείς και τους αναγνώστες έγιναν αξίες της εκδοτικής μας παράδοσης και, πιστεύω, οι αξίες για τις οποίες ξεχωρίζουμε. Αυτή την παράδοση υπηρετώ, την οποία θέλω να συνεχίσουμε, να θωρακίσουμε και να αναπτύξουμε, αξιοποιώντας στο έπακρο τις εκπληκτικές δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών.

      Η πορεία σας στον εκδοτικό χώρο και η διαχείριση του οίκου Καστανιώτη, μετά τον Θανάση Καστανιώτη, φανερώνει μια συνέχεια αλλά και μια εξέλιξη. Ποιες αξίες ή μαθήματα από τον πατέρα σας νιώθετε ότι συνεχίζουν να καθοδηγούν το έργο σας; Πώς σας επηρεάζει προσωπικά αυτή η κληρονομιά;

Η διαχείριση ενός ιστορικού οίκου όπως των Εκδόσεων Καστανιώτη είναι ταυτόχρονα προνόμιο και ευθύνη. Από τον πατέρα μου διδάχθηκα τη σημασία του μακροχρόνιου δεσμού με τους συγγραφείς και τον σεβασμό στη σύνδεση του αναγνώστη με το βιβλίο. Οι σχέσεις με τους συγγραφείς και τους αναγνώστες έγιναν αξίες της εκδοτικής μας παράδοσης και, πιστεύω, οι αξίες για τις οποίες ξεχωρίζουμε. Αυτή την παράδοση υπηρετώ, την οποία θέλω να συνεχίσουμε, να θωρακίσουμε και να αναπτύξουμε, αξιοποιώντας στο έπακρο τις εκπληκτικές δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών.

 

          Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αποφάσεις που έχετε πάρει για τις Εκδόσεις Καστανιώτη τα τελευταία χρόνια και πώς αυτές επηρέασαν τον τρόπο που προσεγγίζετε το εκδοτικό τοπίο; Μήπως κάποια από αυτές τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη αλλά αποδείχτηκε κρίσιμη;

Εκτιμώ ότι σημαντικότερη απόφαση ήταν η αναδιοργάνωση του εκδοτικού οίκου προκειμένου να λειτουργούμε παραγωγικά και δημιουργικά ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που διαμόρφωσαν η κρίση, η ύφεση, η πανδημία και οι πρόσφατοι πόλεμοι. Η αναδιοργάνωση ήταν μια απαιτητική διαδικασία, που είχε όμως ως αποτέλεσμα να είμαστε πλέον πολύ πιο ευέλικτοι και ευπροσάρομοστοι σε κάθε νέα εξέλιξη ή ανάγκη.

 

          Όταν σκέφτεστε το μέλλον του εκδοτικού κόσμου και της ελληνικής λογοτεχνίας, τι θεωρείτε πιο σημαντικό για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε νέες γενιές; Ποια πιστεύετε ότι είναι η "μαγική συνταγή" για να παραμείνει το βιβλίο ζωντανό σε αυτή τη νέα εποχή;

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Αν το κράτος δεν αναδείξει το βιβλίο στην υψηλή θέση που του αρμόζει, και αν δεν προσφέρει την πρόσβαση στη γνώση μέσω ενός σύγχρονου και ενημερωμένου δικτύου βιβλιοθηκών, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, τότε το βιβλίο θα παραμείνει ένα αγαθό για λίγους και καλούς.

          Υπάρχει κάποια προσωπική φιλοδοξία ή όνειρο που θα θέλατε να εκπληρώσετε μέσα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη τα επόμενα χρόνια;

Η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να αναδείξω παγκοσμίως τα κείμενα των Ελλήνων συγγραφέων μας, ώστε να βρουν την θέση τους στα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου δίπλα σε αυτά των ομολόγων τους.

          Στην πρόσφατη αλλαγή του φορέα του βιβλίου και με την παρουσία του κ. Μπακουνάκη ως υπεύθυνου, πώς βλέπετε τη μελλοντική πορεία του εκδοτικού τοπίου στην Ελλάδα; Ποιες αλλαγές ή καινοτομίες περιμένετε να φέρει αυτή η νέα εποχή στον κόσμο του βιβλίου και των εκδόσεων;

Καταρχάς, είναι θετικό το ότι μιλάμε για έναν φορέα που έχει ως άξονα το βιβλίο και στελεχώνεται από ανθρώπους που όχι μόνο το αγαπούν αλλά γνωρίζουν και σε βάθος τις ανάγκες του. Απομένει να δούμε αν η θετική διάθεση και ο ενθουσιασμός θα καρποφορήσουν, ώστε να  ανατροφοδοτήσουν και να ενισχύσουν τις δυνάμεις αυτού του νεοσύστατου οργανισμού για την επίτευξη των στόχων του. 

Γιούλη Τσακάλου

Ελεύθερος τύπος

Η συνέντευξη στον eleftherostypos.gr ΕΔΩ 

https://eleftherostypos.gr/politismos/argyris-kastaniotis-ston-et-stochos-mou-i-anadeixi-ellinon-syngrafeon

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΤΥΦΛΗΣ" Χριστίνα Σαρρή



ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΡΡΗ 

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΤΥΦΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Εκδότης The Law Of Success

Το βιβλίο της Χριστίνας Σαρρή, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΤΥΦΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ  είναι ένας φάρος γνώσης και προβληματισμού για τον ευαισθητοποιημένο αναγνώστη, ο οποίος βουτά βαθιά στις άγνωστες όψεις της καθημερινότητας των τυφλών ατόμων, ιδιαίτερα των γυναικών, στην Ελλάδα. Μια τυφλή γυναίκα συχνά βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένα περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, καθώς η ανδροκρατούμενη κοινωνία τείνει να την αντιμετωπίζει ως πιο ευάλωτη και λιγότερο ισχυρή.

 

Ιστορίες αυθεντικές, αληθινές, γραμμένες με θάρρος και ειλικρίνεια αποτυπώνουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τις καθημερινές αδικίες, που, τα άτομα με απώλεια όρασης καλούνται ν΄ αντιμετωπίσουν, όπως ο καθημερινός σεξισμός και ο μισαναπηρισμός, βάζοντας τους δεκάδες εμπόδια και περιορισμούς, δυσχεραίνοντας  την καθημερινή τους ζωή.

 

Πιο πολύ η Χριστίνα, μέσα από τις διηγήσεις της, δίνει έμφαση στην δύναμη και την ανθεκτικότητα αυτών των γυναικών, ενώ παράλληλα προβάλει την ουσιαστική σημασία που έχει κάθε πράξη, συνειδητής κοινωνικής υποστήριξης.

Μέσα από τις αφηγήσεις της, υφαίνει μια συγκλονιστική εξομολόγηση που αναδεικνύει την πραγματικότητα της ζωής της, ως τυφλής, σύγχρονης γυναίκας. Με ακαταμάχητο θάρρος και αποφασιστικότητα, διεκδικεί τη ζωή, που της αξίζει ανατρέποντας στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις. Ζει την ζωή της με τόλμη και απόλυτη ικανοποίηση, σε όλες τις εκφάνσεις της και αυτό που απαιτεί από τους συνανθρώπους της είναι το αυτονόητο: τον σεβασμό.

 

Η αφήγηση καλεί το αναγνωστικό κοινό, καθώς και την κοινωνία γενικότερα, να σταθεί στο πλευρό αυτών των γυναικών, όχι με στάσεις οίκτου ή επιφανειακής φιλανθρωπίας, αλλά με ουσιαστική κατανόηση της αξίας τους, ως ανθρώπων, που αξίζουν ισότιμη μεταχείριση.

Το βιβλίο μεταμορφώνεται σε ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

                                                 φωτο : skiathoslife.gr

 

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Συνέντευξη της συγγραφέως CLARE POOLEY στη Γιούλη Τσακάλου - Ελεύθερος Τύπος για το βιβλίο «Πώς να μεγαλώσετε χωρίς αξιοπρέπεια»



Συνέντευξη της CLARE POOLEY στη Γιούλη Τσακάλου – Ελεύθερος τύπος

Πώς να μεγαλώσετε χωρίς αξιοπρέπεια της Clare Pooley – εκδόσεις Μεταίχμιο


 

Το βιβλίο «Πώς να μεγαλώσετε χωρίς αξιοπρέπεια» της Clare Pooley  εκδόσεις Μεταίχμιο , είναι μια τρυφερή και αστεία εξερεύνηση των προκλήσεων και των αντιφάσεων της τρίτης ηλικίας. Μέσα από την ιστορία της Δάφνης και των άλλων ηλικιωμένων χαρακτήρων του βιβλίου, η συγγραφέας θίγει ζητήματα κοινωνικής απομόνωσης, προσωπικής ανάπτυξης και της ανάγκης για ανθρώπινες σχέσεις, παρά τις δυσκολίες της ηλικίας. Με μια ισχυρή δόση χιούμορ και συναισθηματικής βάθους, η Pooley μας καλεί να αναθεωρήσουμε τα στερεότυπα για τους ηλικιωμένους και να αναγνωρίσουμε τη σοφία, την ενσυναίσθηση και την αντοχή που φέρνουν οι χρόνια. Μια αφήγηση που γεφυρώνει γενιές και προάγει την αλληλεγγύη.

1.    Η ηρωίδα του βιβλίου, η Δάφνη, είναι ένας χαρακτήρας που επιλέγει να κρύψει κάποια από τα σκοτεινά σημεία της ζωής της πίσω από την «αόρατη» θέση που της προσφέρει η ηλικία. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και πώς αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις της με τους άλλους χαρακτήρες;

 

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δάφνη είναι ότι, αν και γνωρίζει πως θα ήταν καλό για αυτήν να αναβιώσει την κοινωνική της ζωή και να κάνει νέους φίλους, στην πραγματικότητα δεν της αρέσουν πολύ οι άνθρωποι! Βρίσκεται στην ηλικία που πραγματικά δεν την ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνη, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά απότομη – σχεδόν αγενής. Γι' αυτό, οι άνθρωποι αργούν να την πλησιάσουν – πολλές φορές την φοβούνται! Όμως, όταν καταφέρνει να κάνει φιλίες, αυτές είναι πολύ αληθινές

Η Δάφνη κρύβει επίσης μεγάλα μυστικά από το παρελθόν της, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο συνδέεται με άλλους ανθρώπους, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκαλυφθεί…

 

2.    Η ιδέα της κοινωνικής λέσχης για ηλικιωμένους που εμφανίζεται στο βιβλίο προέρχεται από την ανάγκη για σύνδεση και αποδοχή. Τι σημαίνει για εσάς η έννοια της "κοινωνικής απομόνωσης" στην τρίτη ηλικία και πώς την αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες της ιστορίας σας;

 

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο, μια πόλη όπου, παρά την αφθονία των ανθρώπων γύρω μας, οι ηλικιωμένοι συχνά νιώθουν απομονωμένοι, σχεδόν ανύπαρκτοι. Στην καρδιά αυτής της αστικής θύελλας, οι άνθρωποι σπάνια γνωρίζουν τους γείτονές τους και δεν νοιάζονται για τη ζωή του άλλου. Σε αυτό το περιβάλλον, οι χαρακτήρες του βιβλίου μου αναγνωρίζουν την ανάγκη για σύνδεση και αλληλοστήριξη και, αν και η κοινωνική αλληλεπίδραση τους φαντάζει συχνά δύσκολη και αλλόκοτη, αποφασίζουν να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό κλαμπ, βλέποντας τη σημασία της κοινότητας. Αντιλαμβάνονται ότι, μέσα από την επικοινωνία και τη συμμετοχή, έρχεται η αληθινή σύνδεση, που μπορεί να γεφυρώσει την απομόνωση και να αναγεννήσει την ελπίδα.

 

3.    Στην ιστορία σας, οι ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά ενεργοί και δημιουργικοί, ξεπερνώντας τα όρια των προκαταλήψεων που συχνά σχετίζονται με την ηλικία. Ποιες πτυχές της ανθρώπινης φύσης θέλατε να εξερευνήσετε μέσα από αυτούς τους χαρακτήρες;

 

Μισώ τον τρόπο με τον οποίο περιορίζουμε και στερεοτυποποιούμε τους ηλικιωμένους! Ήθελα να εξερευνήσω την αλήθεια ότι οι ηλικιωμένοι συχνά κρύβουν μέσα τους έναν αμέτρητο πλούτο σοφίας, ενσυναίσθησης και αντοχής. Ήθελα να αναδείξω τη μαγεία που γεννιέται όταν οι διαφορετικές γενιές συγκρούονται, αποφασίζοντας να μάθουν η μία από την άλλη, να ανταλλάξουν γνώσεις και να γεφυρώσουν τα χάσματα του χρόνου.

 

4.    Συνδυάζετε χιούμορ και συγκίνηση. Πώς καταφέρατε να ισορροπήσετε αυτές τις δύο αντιφατικές πτυχές, δημιουργώντας ένα έργο που είναι ταυτόχρονα αστείο και βαθιά συγκινητικό;

 

Το χιούμορ ήταν πάντα ο τρόπος μου να πλησιάζω τα δύσκολα και σκοτεινά θέματα της ζωής, από την εποχή που άρχισα να γράφω στο blog μου για να μιλήσω για τον εθισμό. Νομίζω ότι το φως δεν υπάρχει χωρίς το σκοτάδι, ούτε το σκοτάδι χωρίς το φως. Και αυτό ισχύει για όλα τα δύσκολα κομμάτια της ύπαρξής μας. Η ζωή είναι γεμάτη αντιφάσεις, και η ισχυρή αίσθηση του χιούμορ μπορεί να φωτίσει τις πιο σκοτεινές στιγμές, κάνοντάς τις να φαίνονται πιο ανθρώπινες και λιγότερο τρομακτικές. Έτσι, όταν το γέλιο συνδυάζεται με το συναίσθημα, η ισορροπία αυτή μας επιτρέπει να δούμε την ομορφιά μέσα από τις ρωγμές της πραγματικότητας.

 

5.    Η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια μεταξύ γενεών είναι ένα κεντρικό θέμα του βιβλίου, με τη βοήθεια των παιδιών και των νεότερων χαρακτήρων να είναι καθοριστική για την επιτυχία των ηλικιωμένων. Πώς βλέπετε τη δυναμική αυτής της σχέσης και τη σημασία της αλληλεγγύης σε όλες τις ηλικίες;

 

Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι έχουμε χάσει στη Βρετανία. Στη γενιά των γονιών μου, ήταν φυσιολογικό να ζουν τρεις γενιές κάτω από την ίδια στέγη ή τουλάχιστον κοντά η μία στην άλλη. Σήμερα, όμως, οι οικογένειες ζουν συχνά χιλιάδες μίλια μακριά η μία από την άλλη, και αυτό δημιουργεί μια απομόνωση που μας στερεί τη δύναμη της συνύπαρξης. Στην Ολλανδία, για να το αντιμετωπίσουν, έχουν δημιουργήσει κέντρα που συνδυάζουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων με τη φροντίδα των μικρών παιδιών, κάτι που αποδεικνύεται ωφέλιμο για όλες τις ηλικίες. Αυτό ήταν και η έμπνευση για το Mandel Hall. Ήθελα να δείξω πώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να αντλήσουν ζωντάνια και αισιοδοξία από τους νέους, και πώς οι νέοι μπορούν να βρουν σοφία και ενσυναίσθηση στους ηλικιωμένους. Αυτή η αλληλεγγύη, αυτή η αμοιβαία στήριξη, είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι, και μας ενώνει πέρα από τις γενιές.

 

 Γιούλη Τσακάλου Giouli Georgia Tsakalou

Ελεύθερος τύπος

 eleftherostypos.gr   ΕΔΩ 🔰 

https://eleftherostypos.gr/politismos/clare-pooley-ston-et-miso-ton-tropo-pou-periorizoume-tous-ilikiomenous