ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για την τετραλογία του κου Θοδωρή Παπαθεοδώρου - Εκδόσεις Ψυχογιός! 
Προσθήκη λεζάντας


Τα βιβλία αυτά αποτυπώνουν με πολύ γλαφυρό και, κατά τη γνώμη μου, με απόλυτα ισορροπημένο και αμερόληπτο τρόπο τα γεγονότα εκείνης της –πραγματικά- επαίσχυντης περιόδου της ιστορίας μας. Δυστυχώς στα σχολεία δε διδάσκεται αυτή η μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας και επίσης η πλατιά μάζα του κόσμου δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη εκείνα τα ταραγμένα χρόνια. Ο κύριος Παπαθεοδώρου μέσα από την τετραλογία αυτή εξιστορεί με αριστουργηματικό τρόπο τα δεινά που υπέστη ο λαός μας σ αυτή την τόσο δύσκολη και σύγχρονη ιστορική περίοδο.. για τον  διχασμό του έθνους μας που μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτός ο διχασμός πάντα κακό προσέφερε στην πατρίδα μας και στα παιδιά της.


Μάνες πονεμένες, χαροκαμένες, που έψαχναν να βρουν μια σανίδα σωτηρίας, ένα αποκούμπι για να μη χάσουν τα λογικά τους, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους για χάρη των παιδιών!
Δε θα χρησιμοποιήσω κοινότοπες λέξεις. Αλλά θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ κύριε Παπαθεοδώρου, γιατί με διδάξατε ιστορία και με βοηθήσατε να σχηματίσω μια ολοκληρωμένη, αντικειμενική και εμπεριστατωμένη άποψη για τα γεγονότα εκείνης της εποχής , ένιωσα την καρδιά μου να πονάει για όλες εκείνες τις μάνες, για όλα εκείνα τα αθώα παιδιά ! Τόσος πόνος, τόσο αίμα, τόση αδικία. Διάβαζα, άκουγα ιστορίες για τον εμφύλιο. Τόσο ζωντανά συναισθήματα όμως δεν είχα νιώσει ποτέ! Ας ελπίζουμε μόνο τόση παράνοια ποτέ ξανά να μην βρει οπαδούς σ’ αυτή την βασανισμένη χώρα.Τα προτείνω ανεπιφύλακτα στους φιλαναγνώστες. Θα μάθουν, θα διδαχθούν, θα κλάψουν, θα πονέσουν, θα νιώσουν ντροπή, υπερηφάνεια και θα απολαύσουν μια πολύ καλή καλογραμμένη τετραλογία. Ένα μνημόσυνο στις χιλιάδες ψυχές που χαθήκαν τόσο άδικα στην πιο ντροπιαστική σελίδα της ελληνικής ιστορίας. 


Περισσότερα για τον κύριο Παπαθεοδώρου εδώ

Γιούλη Τσακάλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα μυθιστορήματα ενηλίκων, ένα νεανικό μυθιστόρημα και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογές διηγημάτων. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο της σειράς ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ με τίτλο Η ΧΑΜΕΝΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ. Το μυθιστόρημά του ΟΙ ΕΦΤΑ ΟΥΡΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ τιμήθηκε με το Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού Μυθιστορήματος, ενώ ΤΟ ΑΣΤΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στο πλαίσιο του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Επίσης, το μυθιστόρημα ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2010, ενώ το ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ υποψήφιο για το ίδιο βραβείο το 2012, όπου και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις ψήφους των αναγνωστών και των Λεσχών Ανάγνωσης. Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ έχει γράψει και τα πολιτικά θρίλερ SΦΑΓΕΙΟ SΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΜΑΥΡΗ ΑΥΓΗ με το ψευδώνυμο ΘΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου