ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κριτική άποψη της κας Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Αρωμα Ρεζεντάς-Ρούλα Σαμαιλίδου Βάκου"Εκδόσεις Σιδέρη!






Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που βρίθει από ιστορίες ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας, ήθους και διαφορετικού παρελθόντος, συνυφασμένες με σημαντικές ιστορικές μεταπτώσεις, που καθόρισαν την ανθρώπινη ιστορία του 20ου αιώνα, σ΄ Ελλάδα και Ευρώπη! Μια βουτιά στην ιστορία μας, μέσα από διαδρομές ατόμων, άλλοτε δαιδαλώδεις γεμάτες πάθη, λάθη και ανατροπές και άλλοτε σαν σε ονειρεμένο παραμύθι πασπαλισμένο με χρυσόσκονη, μουσικές και αρώματα μιας νοσταλγικής εποχής!

Την ιστορία μας ζωντανεύει ο μελωδικός ήχος ενός γραμμόφωνου, που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, συντροφιά μ΄ένα κλαδί από το λουλούδι ρεζεντά, για να τυλίξει με τ΄άρωμά της τις ζωές των ανθρώπων, αληθινών και πλασματικών που συμπορεύονται σ΄ενα ταξίδι που μετρά έναν αιώνα ζωής, πλούσιας από εμπειρίες και δυνατές στιγμές! 

H Βαλεντίνη, γόνος μιας οικογένειας ευγενών της Βιέννης, λίγο πριν την δύση της ζωής της, ανασύρει από το χρονοντούλαμπο των αναμνήσεών της αγαπημένες φωτογραφίες, που αναπαριστούν στιγμές μοναδικές και μοσχοβολούν ένα άρωμα ρεζεντάς, ικανό, -ακόμη και μετά από έναν αιώνα ερμητικά κλειστό- να εισχωρήσει σε κάθε ίνα του κορμιού της, να την ταξιδέψει, να ξυπνήσει συναισθήματα και εικόνες...να στροβιλισθεί σ΄έναν κυκλώνα νοσταλγικών αναμνήσεων, με θύμησες άλλοτε φορτισμένες με λάθη και ενοχές και άλλοτε γεμάτες ελπίδα και όνειρα! 

Οι αναμνήσεις ξεχύνονται ολοζώντανες, ανατρέχοντας τρεις γενιές πίσω, με σημείο εκκίνησης την παραμυθένια Βιέννη της Αυστρίας! Εκεί, η γιαγιά της, Άννα, θα ζήσει με όλο της το είναι το παραμύθι των παιδικών της χρόνων και ως μιαν άλλη νεράιδα θα μεταμορφωθεί σε πριγκήπισσα! Από τις φτωχικές καλύβες των ξυλοκόπων θα βρεθεί στα χλιδάτα σαλόνια του Γιαν φον Ντούσεκ, συμβούλου του αυτοκράτορα της Αυστρίας, σύζυγος στο πλευρό του γλυκύτατου και ευγενικού νεαρού Άντον, γόνο της αριστοκρατικής οικογένειας! Ο έρωτά τους μαγικός, η αγάπη τους αληθινή! Αποκτούν πολλά παιδιά, ανάμεσα σ΄αυτά και η Γκιζέλα, η οποία και θα ολοκληρώσει τους καρπούς του έρωτά τους, ως το τελευταίο παιδί της οικογένειας! 

Η Γκιζέλα τελειώνοντας μ΄επιτυχία τις σπουδές της στην αυστηρή σχολή καλογραίων της Αυστρίας θα συμπορευτεί μαζί με την αδελφή της Στεφανία, στην Ελλάδα της γερμανικής κατοχής και του Εμφυλίου, του αδελφοκτόνου πολέμου, που δίχασε λαό και πολιτικές παρατάξεις! 

Η Ευρώπη στενάζει κάτω από την μπότα του λαοπλάνου Χίτλερ! Και καθώς τα σύννεφα του β΄παγκοσμίου πολέμου απειλούν και τον ελλαδικό χώρο, η Γκιζέλα θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του Χρήστου, νεαρού επιστήμονα γιατρού! Η απλότητα του χαρακτήρα του και η ευγένεια της ψυχής του αιχμαλωτίζουν την καρδιά της! Με σύμμαχο την αγάπη τους θα πορευτούν μαζί χέρι-χέρι, αντιμετωπίζοντας από κοινού τις κακουχίες και τα θλιβερά επακόλουθα του πολέμου!

Πείνα, αρρώστιες, φτώχεια, θάνατος! Εικόνες σπαρακτικές, τόσο δυνατά δοσμένες, μπολιασμένες με την σαγηνευτική πένα της Ρούλας Σαμαϊλίδου, μένουν ανεξίτηλες στην μνήμη του αναγνώστη! Ψυχικές ασθένειες και κακουχίες συνυπάρχουν σ΄ενα εφιαλτικό σκηνικό πολέμου που κατεδαφίζει ψυχή και νού! Η Βαλεντίνη, καρπός του έρωτα του αγαπημένου ζευγαριού, θ΄αποτελέσει και τον τελευταίο κρίκο μιας γενιάς μ΄έντονη και πολυτάραχη ζωή! Η ίδια, μεγαλωμένη με πολύ αγάπη και ηθικές αξίες θα γνωρίσει τον έρωτα σε μικρή ηλικία. Θα δεχθεί όμως να συμβιβαστεί σ΄ έναν γάμο, που βασίζεται στον σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση.

 Όταν χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, η μοίρα την επιλέγει ως το πρόσωπο εκείνο, που θα ξαναδώσει ζωή σε ό,τι στέρησε η εγκληματικότητα του πολέμου, θα διαποτισθεί από ανάμεικτα συναισθήματα! Θα συμβιβαστεί άραγε με την μοίρα της ή θα γευτεί τον απαγορευμένο καρπό; Η ζωή παίζει απίθανα παιχνίδια και όταν αυτά αναδίδουν το υπέροχο, νοσταλγικό άρωμα της ρεζεντάς, οι πρωταγωνιστές δεν έχουν άλλη επιλογή...στροβιλίζονται μαζί της, ακολουθούν τα βήματα ενός ταγκό με άρωμα ρεζεντάς! Απόλαυσα την κάθε σελίδα αυτου του υπέροχο βιβλίου! 

Ένα βιβλίο, βαθιά ανθρώπινο με δυνατά μυνήματα θάρρους, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς! Η γλαφυρή αφήγηση της Ρούλας Σαμαϊλίδου συναρπάζει για άλλη μια φορά, καθώς είναι διάσπαρτη από ζωντανούς διαλόγους, παραστατικές περιγραφές, εικόνες φορτισμένες έντονα συναισθηματικά, χωρίς να λείπουν και οι νότες από έντονο χιούμορ που αποφορτίζουν και χαλαρώνουν τον αναγνώστη, από την καταιγιστική εξέλιξη της ιστορίας! 

Το άρωμα ρεζεντάς είναι το βιβλίο που θα μιλήσει στην ψυχή του κάθε αναγνώστη! 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.




Σαμαϊλίδου - Βάκου, Σταυρούλα  
 
Η Ρούλα Σαμαϊλίδου γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη. Στο έργο της, πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με παλιές εποχές, μεταφέροντας την πλοκή στο γενέθλιο νησί της. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της "Χρόνια οργής" και "Τα κεντημένα γοβάκια" από τις εκδόσεις "Ιδιομορφή", "Τα παραμύθια της γιαγιάς" από τις εκδόσεις "Λογότυπος" και "Πέρα από το νησί", "Η γειτονιά των ονείρων" και "Το στίγμα" από τις εκδόσεις "Μιχαήλ Σιδέρη".
Ασχολείται γενικά με τη λογοτεχνία και μικρότερα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου