ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο "Ο ΔΥΤΗΣ - Μίνως Ευσταθιάδης" Εκδόσεις Ικαρος!




Ειλικρινά χαίρομαι που η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία «αναπτύσσεται» ολοένα και περισσότερο και δίνει τέτοιας ποιότητας δείγματα γραφής, και έχει και την αντίστοιχη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. 

Από την πρώτη σελίδα μέχρι τη τελευταία κυριαρχεί μια 100% νουάρ ατμόσφαιρα. Μπορεί το βιβλίο να μετρά μόνο 248 σελίδες αλλά καταφέρνει να είναι τόσο πυκνογραμμένο που θα το ζήλευε και ένας δυτικοευρωπαίος εμπορικός συγγραφέας του είδους, που πρέπει να φτάσει τις 500 και πλέον σελίδες για να το καταφέρει.

Τόσο το εξώφυλλο, όσο και ο τίτλος έχουν απόλυτη σχέση με τη ιστορία. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και στο παρών, κι έτσι ο αναγνώστης συμ-βιώνει τα πάντα με τον ήρωα, η γραφή δε, είναι ολοζώντανη και τόσο αληθοφανής που κόβει την ανάσα. Η ιστορία διαδραματίζεται σε 2 χώρες, πρώτα στο ομιχλώδες, υγρό Αμβούργο και μετά στο χειμωνιάτικο Αίγιο και στα Καλάβρυτα του 1943. 

Η αναδρομή στο παρελθόν γίνεται σε τρίτο πρόσωπο και έτσι καταφέρνει να ξεσκεπάσει φριχτά μυστικά και πληγές που έμειναν ανεπούλωτες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανήκει στα αστυνομικά μυθιστορήματα που σέβεται τον εαυτό του και περιέχει σασπένς, σωστές δόσης φρίκης και διαστροφής, γρήγορο ρυθμό, μαύρο χιούμορ, δημιουργεί στον αναγνώστη αμφιλεγόμενα συναισθήματα, πλήθος αναπάντητα ερωτήματα τα οποία απαντώνται ένα προς ένα μέχρι τις τελευταίες σελίδες του. Το θέμα είναι αν αντέχει κανείς να φτάσει μέχρι σε αυτό το σημείο.

Ο ήρωας – αντιήρωας του κυρίου Ευσταθιάδη, ευφυής από τη φύση του, ειλικρινής, αλλά ταυτόχρονα παραιτημένος από τη ζωή, μας γίνεται αρκετά συμπαθής, παρ’ όλη την σκληρή κριτική που ασκεί στον εαυτό του και την ειρωνεία που του βγαίνει. 

Είναι ένα βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα ακόμα και στους πιο απαιτητικούς αναγνώστες του είδους.

Απολαύστε το!

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 



Τίτλοι Βιβλίων του:
(2018) Ο δύτης, Ίκαρος
(2018) Ο δύτης, Ίκαρος
(2014) Το δεύτερο μέρος της νύχτας, Ωκεανίδα
(2004) Χωρίς γλώσσα, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2001) Έξοδος, Ανατολικός
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2012) Το γεύμα, Δήγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου