ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο "Αντέχεις; - Χριστίνα Πομόνη" Εκδόσεις Μίνωας!





Ένα βιβλίο, όνομα και πράγμα, με ένα ζευγάρι μάτια στο εξώφυλλο, να μας κοιτάει κατάματα και να μας ρωτάει ταυτόχρονα «ΑΝΤΕΧΕΙΣ να μάθεις όλη τη αλήθεια;» Μια αλήθεια, σκληρή χωρίς ωραιοποιήσεις και με κάθε κόστος.

Μια ιστορία που μας ταξιδεύει από το σκληρό τοπίο των Αγράφων, στη πρωτεύουσα της Ελλάδας και μετά στη Καρύταινα του νομού Αρκαδίας, κοντά στον Αλφειό ποταμό του δήμου Μεγαλόπολις, της δεκαετίας του ‘90.
Οικογένειες της ελληνικής επαρχίας που προσπαθούν να κρύψουν ερμητικά πίσω από τις πόρτες των σπιτιών τους τα εφτασφράγιστα μυστικά τους. Μέχρι που μπορούν να φτάσουν για να το πετύχουν;

Το βιβλίο αυτό έχει κοινωνικό χαρακτήρα και είναι πολύ καλογραμμένο, χωρίς να υπάρχουν κενά σε κανένα επίπεδο, ειδικά όταν γίνονται αναφορές στο παρελθόν. 



Μπορεί να είναι προϊόν μυθοπλασίας και να κινείται μέσα σε μια μυστηριακή ατμόσφαιρα αλλά δίνει μια απόλυτα αληθοφανή διάσταση στην όλη αφήγηση, μια δυνατή πλοκή χωρίς να στερείται εκπλήξεων, και στους χαρακτήρες-ήρωες της ιστορίας αναγνωρίζουμε πρόσωπα τραγικά, με τα πάθη τους, σημαδεμένοι από τις πληγές που τους «χάρισε» η ίδια η ζωή. Κάποιοι χαρακτήρες μας γίνονται συμπαθής και άλλοι μισητοί, μέχρι να φτάσουμε στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος που γίνεται η ανατροπή και έρχεται κατά κάποιον τρόπο η λύτρωση.

Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά το πόσο κλειστές μπορούν να είναι ορισμένες περιοχές της επαρχίας, ακόμα και σήμερα, παρ’ όλη τη φυσική ομορφιά τους. Πίσω από τις κλειστές πόρτες τους υπάρχουν ιστορίες προδοσίας, ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης κάθε μορφής και ψυχολογικής, με τις προβληματικές ανθρώπινες σχέσεις, και όλα να είναι υποκριτικά καλυμμένα πίσω από έναν όρκο σιωπής. 

Η συγγραφέας καταφέρνει να τονίζει στο έπακρο το πόσο αλαζονικά προσπαθούμε να φανούμε ως άνθρωποι υπεράνω ηθικής, αλλά μόλις γίνονται τα αποκαλυπτήρια, το πόσο πραγματικά τρωτοί είμαστε.

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Η Χριστίνα Πομόνη γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεράκι της, τα βιβλία. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν ζει χωρίς μουσική, λατρεύει τη φωτογραφία, τον αθλητισμό και τον σκύλο της. Τα τρία χρόνια παραμονής της στην Αμερική έγιναν αφορμή για τη γέννηση του πρώτου της μυθιστορήματος.
 
Τίτλοι Βιβλίων της:
(2018) Αντέχεις;, Μίνωας
(2015) Σιωπή σαν όρκος, Μίνωας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου