ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου (ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) για το βιβλίο "Αλικες σιωπές - Κλαίρη Θεοδώρου" Εκδόσεις Ψυχογιός!
Δεν είναι λίγες οι φορές που λαχταράς να βουτήξεις στις σελίδες κάποιου βιβλίου και παρέα με τους ήρωές της ιστορίας του να γευτείς συναισθήματα που ακόμα και μια ολόκληρη ζωή δε σου προσφέρει. Κάπως έτσι, από μια τέτοια ενδόμυχη επιθυμία επέλεξα πριν λίγο καιρό να διαβάσω το βιβλίο της Κλαίρης Θεοδώρου,  χωρίς ωστόσο να γνωρίζω τι θα συναντήσω. 

Η μόνη προτροπή μου η εκτίμησή και η αγάπη μου προς το άτομό της.  Φυσικά  η  δικαίωση της επιλογής μου ήρθε από την πρώτη κιόλας σελίδα, από τις πρώτες κιόλας λέξεις, δεν διαψεύστηκε μέχρι το τέλος. Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, μα όταν το διαβάσεις μια και μόνο φράση κυριαρχεί στο μυαλό σου: «Συγχαρητήρια»... σε ταξιδεύει στις σελίδες του σκληρού εμφυλίου!

Αριστουργηματική γραφή, με όλες τις γλυκόπικρες καταστάσεις, εξελίξεις, ανατροπές. Με ιστορικές εκφάνσεις να συνυφαίνονται αρμονικά και τόσο παραστατικά που σε καθηλώνει. Αξέχαστες η γεύση και η μυρωδιά της αγάπης, της προσμονής, της αυτοθυσίας, της μοιραίας προδοσίας . Όσο κι αν παλεύει η μνήμη να σε λυτρώσει είναι άνιση η μάχη! Με το ταξίδι στην πληγωμένη Ελλάδα απο τον εμφύλιο και την κατοχή. Δεν είναι μόνο ένα μυθιστόρημα αλλά και ένα βιβλίο ιστορίας διδάγματα ζωής.

Ζωντανεύει μια εποχή με τα ήθη και έθιμά της, τους διχασμούς της και σε μαθαίνει μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής ιστορίας , παρέα με ήρωες που ο καθένας αλλά και όλοι μαζί ξετυλίγουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια  του κάθε ανυποψίαστου αναγνώστη την αληθινή αγάπη δύο ανθρώπων που προέρχονται από δυο διαφορετικούς κόσμους, της Ηλέκτρας και του Δημήτρη, οι οποίοι υπερνικούν όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούν στο διάβα τους,  πτυχές και γεγονότα που στους περισσότερους αλλά και σε μένα ήταν άγνωστα. 

Ο λόγος πλούσιος, η γλώσσα σφιχτή, η γραφή δομημένη με μαεστρία, έτσι που καμιά λέξη και καμιά φράση της δεν περισσεύει. Οι ήρωες, πέρα για πέρα αληθινοί, σε παρασέρνουν στο διάβα τους κι εσύ μαγεμένος από τον αυθορμητισμό ή τον παρορμητισμό τους, την κακομοιριά ή την λεβεντιά τους, την ντομπροσύνη ή την αδυναμία τους, από την αλήθεια ή το ψέμα, τους ακολουθείς με αγωνία και έκσταση. Πονάς με τον πόνο τους, χαίρεσαι στις χαρές τους, φοβάσαι με το φόβο τους και σαν να είσαι ένας από δαύτους λυτρώνεσαι με κάθε τους επιλογή.

Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι τόσο αληθινή και ρεαλιστική, ώστε ο αναγνώστης   γίνεται "ένα" με τους ήρωες του βιβλίου. Τα συναισθήματα που μας γεννιούνται είναι τόσο δυνατά. Πίκρα, αγάπη, πόνος, απογοήτευση, αναμονή, προσμονή, γέλιο, δάκρυ, θλίψη και θυμός. Όλα αυτά θα βιώσει ο καθένας από μας διαβάζοντας την ιστορία του ζευγαριού και τα γεγονότα της Ελλάδος!! Eίναι όλα τόσο δυνατά συναισθήματα που αγανακτείς για όσα τους πονούν, για όσα δεν προλαβαίνουν να ζήσουν. Τέλειο από κάθε άποψη για το δικό μου γούστο είναι ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει γιατί συνδυάζει συγκίνηση, ρομαντισμό και ιστορικές αλήθειες!

Η Κλαίρη Θοδώρου χειρίστηκε με τόση τέχνη το θέμα της  που αιχμαλώτισε τις αισθήσεις μας! Αναμένουμε σύντομα το επόμενο!

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ
Η Κλαίρη Θεοδώρου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και φωτογραφία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα διδάσκει σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Τίτλοι βιβλίων:
(2018) Άλικες σιωπές, Ψυχογιός
(2018) Άλικες σιωπές, Ψυχογιός
(2017) Η αγάπη που δεν άκουσες, Ψυχογιός
(2017) Η αγάπη που δεν άκουσες, Ψυχογιός
(2016) Η αποικία της λήθης, Ψυχογιός
(2011) Globus, Μπατσιούλας Ν. & Σ.
(2009) Salvadera, Μπατσιούλας Ν. & Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου