ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Υπόθεση εμπιστοσύνης - Γιώργος Πολυράκης" Εκδόσεις Ψυχογιός!





Η «υπόθεση εμπιστοσύνης» του πολυγραφότατου Γιώργου Πολυράκη, είναι ένα δραματικό κοινωνικό μυθιστόρημα, που γεννά ουσιώδη ερωτήματα περί ζωής, ευτυχίας και αγάπης.
 
Διλήμματα πανανθρώπινα, για το πόσο επηρεάζει ο Θεός και η μοίρα τη ζωή μας, πόσο σταθερές και αμετάβλητες παραμένουν οι ισορροπίες στο προσωπικό και κοινωνικό τομέα, όταν έρθουμε αντιμέτωποι με γεγονότα που μας στιγματίζουν και μας πονούν, πόσο προετοιμασμένοι είμαστε ψυχολογικά και νοητικά, να υπερβούμε σημαντικά εμπόδια και δυσκολίες και ιδιαίτερα, όταν επρόκειτο να διαχειριστούμε το χαμό ενός πολύ αγαπημένου προσώπου.

Είναι «υπόθεση εμπιστοσύνης» οι προαναφερθείσες καταστάσεις απέναντι στον άνθρωπό μας και πόσο έτοιμες είναι να λυγίσουν την σχέση μας, να κάμψουν τις αντιστάσεις μας και να δοκιμάσουν τα αισθήματα εμπιστοσύνης απέναντί του;

Η κρουαζιέρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό την Κρήτη, θα ενώσει μ΄ ένα ισχυρό ερωτικό δεσμό δυο νέους ανθρώπους, τον Αλέξη, ανερχόμενο αρχιτέκτονα και την «πεμπτουσία της θηλυκότητας» -σύμφωνα με το νεαρό αρχιτέκτονα- τη σαγηνευτική ζωγράφο Μαρίνα.
Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας οι δύο νέοι ερωτεύονται τρελά, αγνοώντας το παιχνίδι που τους έχει πλέξει η μοίρα, το οποίο μάλιστα έχει σχεδιάσει και μ΄ επιδέξια μαεστρία.

Ο γάμος του νεαρού ζευγαριού θα επισφραγιστεί με τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, της ζωηρής και πανέξυπνης Αμαλίας.
Ένα τραγικό γεγονός όμως, θ΄ αμαυρώσει τις γαλήνιες μέρες ξεκούρασης του νέου ζευγαριού, στην μαγευτική Χαλκιδική και θα δοκιμάσει τις αντοχές της σχέσης τους.

Θα κατορθώσει το ανελέητο παιχνίδι της μοίρας να διαταράξει τις ισορροπίες του ζευγαριού και να λυγίσει την σχέση τους;
Όταν σε μία σχέση ο ένας εκ των δύο βυθίζεται στα σκοτάδια της ψυχής και του νού, από πού θα έρθει αυτή η σωτήρια λέμβο, που θα τον ανασύρει από τα κύματα της θλίψης και θα συγκεντρώσει τα θρυμματισμένα του κομμάτια, έτσι ώστε ν΄ ανασυγκροτηθεί και ν΄ ατενίσει μ΄ ελπίδα το μέλλον;



H Mαρίνα ούσα σε μια παρόμοια κατάσταση, προσπαθεί να εξηγήσει τ΄ ανεξήγητα.
Είναι προϊόν κάποιου είδους κληρονομικής ψύχωσης η κατάστασή της, ή η επιλόχεια κατάθλιψη είναι αυτή που δημιουργεί αυτές τις ανομολόγητες φαντασιώσεις; Μπορούν αυτές να ερμηνευθούν και από πού θα έρθει αυτή η ερμηνεία; Μήπως υπάρχει κάποιος που παίζει με τα νεύρα της και όλα αυτά είναι αποκύημα ενός σατανικού μυαλού;
Πολλά είναι τα διλήμματα που ταλανίζουν τον αναγνώστη διαβάζοντάς το, ο οποίος πραγματικά φθάνει στα όριά του και μόνο στις τελευταίες σελίδες θα πάρει ξεκάθαρη απάντηση στα ερωτήματά του.

Ένα τελείως διαφορετικό λογοτεχνικό είδος μυθιστορήματος παραθέτει στους αναγνώστες του φέτος ο Γιώργος Πολυράκης, συγκριτικά με το προηγούμενό του «Υπόσχομαι να μην ξεχάσω», όπου ζήσαμε μία συγκλονιστική ιστορική αναδρομή, μέσα από αληθινές μαρτυρίες και στοιχεία χειροπιαστά, για την αρμενική γενοκτονία και τις επιπτώσεις αυτής στις χριστιανικές μειονότητες.

Ωστόσο, η νέα αυτή εκδοχή λογοτεχνίας, αποδεικνύει το τεράστιο συγγραφικό ταλέντο του ιατρού-λογοτέχνη Γιώργου Πολυράκη, γιατί εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία, που καθιστούν το κείμενό του άμεσο και καλογραμμένο, μ΄ έξυπνη πλοκή, με αληθοφανείς χαρακτήρες και με μία κλιμακούμενη ένταση και αγωνία για τις επερχόμενες εξελίξεις που δεν σ΄ αφήνει, εάν δεν φτάσεις στην τελευταία σελίδα.

Είναι υπόθεση εμπιστοσύνης λοιπόν μία υγιής σχέση, ή για να το εκφράσουμε διαφορετικά, η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο δομείται μια υγιής σχέση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ



 

Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης όπου τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Μαθητής γυμνασίου ακόμη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έγραψε δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του οποίου είναι διδάκτωρ. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Λύτρωση". Το 1995 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Μαθητικές αναμνήσεις". Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία από τις Εκδόσεις "Ψυχογιός" το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο "Εκείνη η στιγμή". Το Δεκέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε το "Χορεύοντας στη σιωπή", το οποίο αγαπήθηκε αμέσως από το αναγνωστικό κοινό, τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερ πολλών εφημερίδων και περιοδικών. Κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του "Συνάντηση με το χθές" (Εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Πρώτου Μυθιστορήματος από το Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".
 
Τίτλοι Βιβλίων του:
(2019) Υπόθεση εμπιστοσύνης, Ψυχογιός
(2019) Υπόθεση εμπιστοσύνης, Ψυχογιός
(2018) Υπόσχομαι να μην ξεχάσω, Ψυχογιός
(2018) Υπόσχομαι να μην ξεχάσω, Ψυχογιός
(2017) Κρυμμένη αλήθεια, Ψυχογιός
(2017) Κρυμμένη αλήθεια, Ψυχογιός
(2016) Δικαίωμα στο αύριο, Ψυχογιός
(2016) Δικαίωμα στο αύριο, Ψυχογιός
(2015) Όταν υπάρχουν άνθρωποι, Ψυχογιός
(2015) Όταν υπάρχουν άνθρωποι, Ψυχογιός
(2014) Αντίστροφη διαδρομή, Ψυχογιός
(2014) Αντίστροφη διαδρομή, Ψυχογιός
(2013) Τα ηράνθεμα θα ανθίσουν ξανά, Ψυχογιός
(2013) Τα ηράνθεμα θα ανθίσουν ξανά, Ψυχογιός
(2012) Ασυνήθιστη πρόταση, Ψυχογιός
(2012) Ασυνήθιστη πρόταση, Ψυχογιός
(2012) Εκείνη η στιγμή, Ψυχογιός
(2012) Η κόρη της ανεμώνης, Ψυχογιός
(2012) Συνάντηση με το χθες, Ψυχογιός
(2012) Χορεύοντας στη σιωπή, Ψυχογιός
(2011) Έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, Ψυχογιός
(2011) Μακρινοί ορίζοντες, Ψυχογιός
(2011) Με την πνοή του ανέμου, Ψυχογιός
(2011) Οι αετοί πεθαίνουν ελεύθεροι, Ψυχογιός
(2011) Σαν να μην πέρασε μια μέρα, Ψυχογιός
(2011) Σιωπηλές κραυγές, Ψυχογιός
(2010) Δωροθέα ντε Ροπ, Ψυχογιός
(2010) Δωροθέα ντε Ροπ, Ψυχογιός
(2010) Λύτρωση, Ψυχογιός
(2009) Λύτρωση, Ψυχογιός
(2008) Οι αετοί πεθαίνουν ελεύθεροι, Ψυχογιός
(2007) Σιωπηλές κραυγές, Ψυχογιός
(2007) Χορεύοντας στη σιωπή, Ψυχογιός
(2006) Σαν να μην πέρασε μια μέρα, Ψυχογιός
(2005) Εκείνη η στιγμή, Ψυχογιός
(2005) Μακρινοί ορίζοντες, Ψυχογιός
(2005) Συνάντηση με το χθες, Ψυχογιός
(2003) Με την πνοή του ανέμου, Ψυχογιός
(2002) Η κόρη της ανεμώνης, Ψυχογιός
(2001) Χορεύοντας στη σιωπή, Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου