ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Βασιλικούλα μ΄ ρίζα μ΄ - ΣέβηΤηλιακού"Εκδόσεις Πνοή!



ΣΕΒΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ -  Βασιλικούλα μ΄ ρίζα μ΄

Το Βασιλικούλα μ΄ ρίζα μ΄, της Σέβης Τηλιακού, είναι ένα βιωματικό έργο για τις χαμένες μα αλησμόνητες πατρίδες.

Βασισμένη η συγγραφέας σε προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις συγγενών, που έζησαν το βίαιο ξεριζωμό, το διωγμό από έναν τόπο που είχε ριζώσει στην ψυχή τους, κόβοντας έτσι τον ομφάλιο λώρο από τη δική τους πατρώα γη και αφήνοντας πίσω τους μία μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά. 

Από τον πρόλογο του βιβλίου, όλη η οργή, όλη η οδύνη για το ξεκλήρισμα του ποντιακού ελληνισμού, είναι συγκεντρωμένα στο πρόσωπο του Ενγκίν Μπεκίρ Ουσάκ, ανώτατου αξιωματούχου του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος συμμετείχε στην εγκληματική εξόντωση όλων των χριστιανικών μειονοτήτων. 

Τον βλέπουμε να μπαίνει ως μέγας κατακτητής στην Τραπεζούντα και να οικειοποιείται μαζί με τη σύζυγό του, το πλούσιο αρχοντικό σπίτι μιας ποντιακής οικογένειας. 

Με στοχευμένα, προσεκτικά βήματα, με σεβασμό στον τόπο και την ιστορία του, με πολύχρονη μελέτη και με συνοδοιπόρους, ιστορία και μυθοπλασία, παρακολουθούμε την πορεία ζωής της οικογένειας Αλευρίδη, στη γενέθλια πόλη τους την Τραπεζούντα, την Αγία Πετρούπολη, τόπος καταγωγής της ηρωίδας Όλινκα, έως και το ιστορικό Βατούμ, σημαντική κοιτίδα και προσφιλές καταφύγιο του ποντιακού ελληνισμού. 

Η πένα της συγγραφέως δυναμική, γνήσια και χειμαρρώδης, με όμορφες λυρικές εκφράσεις και ποντιακές ντοπιολαλιές που συγκινούν όσους τη γνωρίζουν αλλά κάνουν και το κείμενο, ακόμη πιο ζωντανό και αληθινό, με ψυχή και πνεύμα. Εύστοχες και οι περιγραφές της επιβλητικής Αγίας Πετρούπολης με τα μεγαλοπρεπή αξιοθέατα, πραγματικά κομψοτεχνήματα, τις αμέτρητες εκκλησίες και τις περίτεχνες γέφυρες. 

Ένα συνονθύλευμα πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών υπήρξε ο Πόντος, πριν διαταραχθεί η γαλήνη και η ηρεμία, από τα αντάρτικα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ. 



Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συνεργάζονται, συμπαρίσταται οι μεν στους δε και αντίστοιχα, σε μια αρμονική ζωή, χωρίς φασαρίες και κακεντρέχεια. «Γη ολωνών μας είναι τούτη η γη… όλοι εδώ γεννηθήκαμε, εδώ θα πεθάνουμε, εδώ θ΄ αφήσουμε τα κοκαλάκια μας… όλοι άνθρωποι πλάσματα του ίδιου Θεού. Μην κοιτάς που εμείς τον λέμε Θεό και αυτοί Αλλάχ!» 

Κεντρική πρωταγωνίστρια η πανέμορφη και ατίθαση Βασιλική Αλευρίδη, γόνος εξέχουσας οικογένειας του τόπου, που, αν και η μοίρα υπήρξε αδυσώπητη μαζί της από την ώρα της γέννησής της, (η μητέρα και ο δίδυμος αδελφός της πεθαίνουν πάνω στη γέννα), εντούτοις θα καταφέρει μεγαλώνοντας, να εξελιχθεί σε μία δυναμική γυναίκα και επιχειρηματίας, κερδίζοντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων, παίρνοντας έτσι, τα ηνία της πατρικής επιχείρησης. 

Σημαντικό αγκάθι στην πορεία της αυτή, η φυγή του πατέρα της, ο οποίος την θεωρεί υπεύθυνη για τους δύο θανάτους (αποκαλώντας τη μάλιστα και φόνισσα εις διπλούν). Ως ανεξάρτητος άνθρωπος, με αυταρέσκεια και σίγουρα βήματα, η Βασιλική, θα ορίσει τα πιστεύω και τις επιδιώξεις της, σε μια προσπάθεια να διακριθεί και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και στον έρωτα, παλεύοντας γι' αυτόν, χωρίς όμως να κλυδωνιστούν οι προσωπικές της ισορροπίες και η δυναμικότητα του χαρακτήρα της. 

Η ωριμότητα στις αποφάσεις της και η προνοητικότητά της, θα σταθούν προάγγελοι και καθοδηγητές στα μελλοντικά σχέδιά της. Υπό τον φόβο της θανάσιμης οθωμανικής απειλής, το 1915, τέσσερα χρόνια πριν από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, θα εγκαταλείψει τη γενέτειρά της και μαζί με τα τρία της παιδιά, θα εγκατασταθεί στο ασφαλές Βατούμ. Ο φόβος όμως, που έχει ριζώσει μέσα της, θα μεταλλαχθεί σε τεράστια ευθύνη για τη δική της ζωή και τη ζωή των παιδιών της, βάζοντάς την σε καινούργιες περιπέτειες. 

Η αναζήτηση νέας πατρίδας είναι πλέον γεγονός. Το Βασιλικούλα μ΄ ρίζα μ΄, με συγκίνησε, με καθήλωσε, με έκανε να πονέσω και να συναισθανθώ τον πόνο και την έντονη νοσταλγία για τα πάτρια εδάφη, ανθρώπων, που διώχθηκαν άδικα, στο όνομα της μισαλλοδοξίας και του υπέρμετρου φανατισμού.
Συγχρόνως διδάσκει ιστορία, αναμοχλεύοντας από την καταχνιά του παρελθόντος μνήμες αλησμόνητες. Γιατί όσο η μνήμη παραμένει ζωντανή, τότε οι ψυχές αυτών που χάθηκαν περνούν στην σφαίρα της αιωνιότητας. 

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα ιστορικής σκέψης και διδαχής, που το προτείνω σε όλους αυτούς που αγαπούν το καλό ιστορικό μυθιστόρημα.

Αναστασία Δημακοπούλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Η Σέβη Τηλιακού γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη Ρόδο όπου αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων(Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.) και σπούδασε μουσική, βιολί και θεωρία, στο Εθνικό Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη. Από το 1958 ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε για 5 χρόνια ως Ιπταμένη Συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία και από το 1967 ασχολείται επαγγελματικά με το στίχο.Διαθέτει πλούσια δισκογραφία σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες κι ερμηνευτές. Στο χώρο της λογοτεχνίας δραστηριοποιείται από το 2007.
Τίτλοι Βιβλίων:
(2019) Βασιλικούλα μ’, ρίζα μ’, Εκδόσεις Πνοή
(2014) Δάκρυα σε μεταξωτό μαντήλι, Έναστρον
(2012) Τα όνειρα τα πλέκεις με το βελονάκι, Έναστρον
(2010) Αν είχες φύγει πιο νωρίς, Μελίχρυσος
(2008) Η Βέρα στο βυθό, Καλλιέπεια
(2007) Όταν η μικρή μου αδερφή..., Καλλιέπεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου