ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Έλενας Χουσνή για το βιβλίο «ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» – ΜΑΡΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Μάρκος Κρητικός

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Στο  νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο Μάρκος Κρητικός έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είχε καταστεί σαφές από τα πρώτα τρία του βιβλία, με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια. Ότι είναι ένας τεχνίτης του ελληνικού νουάρ χωρίς να διολισθαίνει σε «αντιγραφές» και «προσομοιώσεις» αλλά δημιουργώντας ένα προσωπικό συγγραφικό στυλ. Δύο πράγματα είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα προσέξει και θα αγαπήσει στην γραφή του Μάρκου Κρητικού, εκτός από την νουάρ ατμόσφαιρα. Πρώτον  την σχεδόν κινηματογραφική εξέλιξη, αλλά όχι με την έννοια της βίαιης ταχύτητας ούτε των ανατροπών από το πουθενά. Κινηματογραφική με την έννοια ότι οι εικόνες που οι λέξεις δημιουργούν αποκτούν την καθαρότητα λήψεων. Δεύτερον ένα βιτριολικό – εγκεφαλικό χιούμορ που, σοφά τοποθετημένο στην μυθοπλασία, σου προκαλεί πικρά χαμόγελα, ανασηκώματα φρυδιού και πάντως  μια αίσθηση εγγύτητας ενώ παράλληλα σε κάθε τέτοιου είδους ατάκα κρύβεται και ένα κοινωνικό και άλλοτε πολιτικό σχόλιο.

 


 

Ο Μάρκος Κρητικός στο νέο του βιβλίο έχει και πάλι ως κεντρικό του ήρωα τον Μίλτο Οικονόμου με την υπόθεση να εκτυλίσσεται στην Αθήνα και να κορυφώνεται στην Μύκονο για να ρίξει την αυλαία και πάλι στην Αθήνα. Η μουσική υπόκρουση του βιβλίου, λειτουργεί σαν μουσικό χαλί και σε προκαλεί να αναζητήσεις το -κάθε φορά- μουσικό κομμάτι την ώρα της ανάγνωσης και να ταξιδέψεις με αυτό ως υπόκρουση. Παραδόξως αυτό δεν αφαιρεί τίποτε από την αναγνωστική προσήλωση. Αντίθετα, την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Ο Μίλτος Οικονόμου θα αναλάβει την παρακολούθηση μιας φοιτήτριας που έχει εγκαταλείψει το σπίτι της, κατά παρότρυνση της προκλητικής δικηγόρου του διπλανού του γραφείου. Η υπόθεση εύκολη και η αμοιβή λειτουργεί καθοριστικά ως το βασικό επιχείρημα να αποδεχτεί.

Από την φαινομενικά αδιάφορη υπόθεση, όμως,  θα ξετυλιχτεί ένα κουβάρι που θα οδηγήσει σε ένα ζοφερό κύκλωμα ναρκωτικών και πορνείας. Η δύναμη του τελευταίου υπερβαίνει τις δυνάμεις του αλλά η εξέλιξη της ιστορίας, η απώλεια και η ανάγκη της «εκδίκησης» ή ίσως της δικαίωσης θα πολλαπλασιάσει θαρρείς το διαμέτρημα του ιδιωτικού ντετέκτιβ που με ευφυΐα, πείσμα και μερικούς απροσδόκητους συμμάχους μοιάζει να γιγαντώνεται απέναντι στους σκοτεινούς και πανίσχυρους διώκτες του.

Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο σε κάνει σχεδόν συμμέτοχο στην ιστορία ενώ υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι βαδίζεις μαζί με τον ντετέκτιβ, βλέπεις ό,τι κι εκείνος, νιώθεις ό,τι κι εκείνος. Αυτή η ταύτιση λειτουργεί καθαρτικά στο τέλος σε απόλυτο βαθμό και απολύτως διεγερτικά καθ` όλη την διάρκεια της ανάγνωσης αφού ο συγγραφέας καταφέρνει να σε κάνει σχεδόν συμπρωταγωνιστή. Ρυθμός στακάτος, υπόθεση που εξελίσσεται με ανατροπές, ήρωες ξεκάθαροι και με σαφήνεια δοσμένοι, αθηναϊκή σκοτεινή τοπιογραφία και βουτιά σε ένα γνήσιο page turner που όμως παραμένοντας στα εδάφη της αστυνομικής λογοτεχνίας σε τραβά μαλακά και προς τα χωράφια της αδιόρατης αλλά με σαφήνεια κριτικής. Κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής.

Ο Μάρκος Κρητικός ήρθε για να μείνει στην αστυνομική λογοτεχνία. Και έχει καταφέρει να δημιουργήσει την σφραγίδα του, ξεκάθαρη και ακραιφνή, γεγονός που δεν είναι πια καθόλου δεδομένο στα εγχώρια λογοτεχνικά μονοπάτια.

Ελενα Χουσνή

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου