ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΠΡΩΙ" - KEN FOLLETT - Εκδόσεις BELL


ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΠΡΩΙ

Ken Follett

Εκδόσεις: BELL

Αγγλία, 997-1007 μ.Χ., τέλη Πρώιμου Μεσαίωνα και γινόμαστε μάρτυρες στην δημιουργία της πόλης του Κίνγκσμπριτζ, στην οποία αναφέρεται η τριλογία του συγγραφέα (Οι στυλοβάτες της Γης, Ένας κόσμος χωρίς τέλος, Ένας στύλος φωτιάς).

Σε αυτά τα 10 χρόνια πρωταγωνιστούν 3 πρόσωπα: ο Έντγκαρ, ένας νεαρός καραβομαραγκός, ο οποίος σε μια επιδρομή των Βίκινγκς στην πόλη του χάνει τα πάντα και αναγκάζεται μαζί με όσους απέμειναν από την οικογένειά του να συνεχίσει να ζει σε κάποιο άλλο χωριό ξεκινώντας από το μηδέν... η Ράγκνα, μια Νορμανδή αρχοντοπούλα, η οποία παντρεύεται από έρωτα και ακολουθεί τον σύζυγό της σε μια ξένη πατρίδα, με ήθη και έθιμα άγνωστα αλλά και επικίνδυνα κάποιες φορές γι'αυτήν που είναι γυναίκα... και ο Όλντρεντ, ένας μοναχός με αγάπη για τον συνάνθρωπο, που ονειρεύεται να μεταφέρει τις γνώσεις του και να βελτιώσει την ζωή των συγχωριανών του. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι βλέπουν τις ζωές τους να δοκιμάζονται ξανά και ξανά, ξεπερνούν εμπόδια και δυσκολίες από την φύση αλλά κι από εχθρούς αλλά και συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν έναν αδίστακτο επίσκοπο που θα κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα πλούτη και την δύναμή του.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με πολύ ζωντανές περιγραφές που δημιουργούν κινηματογραφικές εικόνες μιας ταινίας εποχής. Όπως γράφει και ο συγγραφέας "ο Πρώιμος Μεσαίωνας άφησε πίσω του λίγα ίχνη". Δεν υπάρχουν επαρκή γραπτά κείμενα και εικόνες για να δώσουν πληροφορίες και στοιχεία για την εποχή, κι έτσι η ανάπτυξη της μυθοπλασίας ήταν μονόδρομος. 

 


 

Βίκινγκς, βασιλιάδες και επίσκοποι, χωρικοί, φτωχοί εργάτες και δούλοι, συνθέτουν το κοινωνικό πλαίσιο της ιστορίας. Μια ιστορία που έχει πολλά... Πλούσια σε κοινωνικά θέματα, κάποια διαχρονικά. Φτώχεια, πείνα κι εξαθλίωση, βία, κλοπές, παζάρια ανθρώπινων ψυχών, εκμετάλλευση κι επαιτεία, δολοφονίες, ίντριγκες και ατιμώρητα εγκλήματα. Σκληρές περιγραφές δημιουργούν έντονα συναισθήματα, η αδικία και ο φόβος της άναρχης εξουσίας "πνίγουν" τον αναγνώστη, ο οποίος ελπίζει την κάθαρση στο τέλος του βιβλίου. Η ελπίδα αυτή πηγάζει από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, που στέκονται γενναίοι απέναντι σε όλα όσα τους συμβαίνουν και με σημαία την αγάπη αγωνίζονται για να φτιάξουν το χάος που υπάρχει γύρω τους.

Η πρώτη γνωριμία με τον συγγραφέα με άφησε απόλυτα ενθουσιασμένη. Το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του Κίνγκσμπριτζ μόλις ξεκίνησε και συνεχίζεται με τους Στυλοβάτες της Γης

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου