ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ" - Πηνελόπη Κουρτζή - Εκδόσεις Ψυχογιός

 


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ

Πηνελόπη Κουρτζή

Εκδόσεις Ψυχογιός

"Today is life. Tomorrow never comes."

Μάταλα...η παραλία της αγάπης, της ειρήνης, της χαράς, της μουσικής, της ελευθερίας, της αθωότητας, των τραγουδιών, της ηρεμίας και της ξεγνοιασιάς. Η παραλία των παιδιών των λουλουδιών. Η παραλία που επιλέγουν δεκάδες νέοι απ'όλον τον κόσμο να ζήσουν πρωτόγονα με τα απολύτως απαραίτητα και να γίνουν ένα με την φύση. Απογοητευμένοι από την καταναλωτική καθημερινότητά τους αναζητούν την αλήθεια της ζωής στις σπηλιές της κρητικής παραλίας. Πολλοί από αυτούς τους "ονειροπόλους" έχουν άριστη παιδεία και αξιόλογες σπουδές και μόρφωση. Απορρίπτουν την υπάρχουσα κουλτούρα και υιοθετούν πιο ελεύθερες απόψεις για την ζωή και τον κόσμο. Οι "ανεπιθύμητοι" για τους "καθώς πρέπει" πολλές φορές προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, έχουν καλή επικοινωνία με τους ντόπιους και γίνονται σχεδόν απαραίτητοι.

Σε αυτό το παραδεισένιο "καταφύγιο" των χίπις θα προσκαλέσει ο Χάρι την Πάτυ το καλοκαίρι του 1969. Εκείνη θέλοντας να ξεφύγει από ένα παρελθόν που την πρόδωσε και με έντονη την ανάγκη να ξεχάσει, θα δεχτεί την πρόσκληση. Στις λίγες αποσκευές της, ένα σαλιγκάρι με σπασμένο καβούκι. Στο μικρό αυτό πλάσμα η Πάτυ βλέπει τον εαυτό της...κι εκείνη κουβαλάει ένα "καβούκι" γεμάτο ρωγμές.

Το σαλιγκάρι από την φύση του έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και να επαναδομεί το σπασμένο κέλυφος. Η Πάτυ έστω κι έτσι, με τραυματισμένο καβούκι, νιώθει ασφάλεια και φοβάται να αφεθεί στην ελευθερία που της προσφέρουν τα Μάταλα και τα παιδιά τους. Θα προσπαθήσει πολύ να ενσωματωθεί στην παρέα της παραλίας, θα συγκρουστεί πολλές φορές με τον ίδιο της τον εαυτό και θα τρομάξει με αυτά που νιώθει και κάνει για πρώτη φορά στην ζωή της. Γιατί τα βέλη του έρωτα θα βρουν και την δική της καρδιά.

Ένας έρωτας που την πονά και την μπερδεύει. Και όταν θα αρχίσει να συμφιλιώνεται με τα νέα δεδομένα, μια ανατροπή θα φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στην ζωή της και την ζωή των συντρόφων της στις σπηλιές αλλά και σ' ολόκληρο το χωριό. Θα υπάρξει λύτρωση για όλους; Θα νιώσει η Πάτυ επιτέλους ελεύθερη; Θα νιώσει ότι ανήκει κάπου; Θα βρει επιτέλους τον παράδεισο που αναζητά;

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο φως, τραγούδια και θάλασσα. Ένα ιδανικό βιβλίο για το καλοκαίρι και όχι μόνο. 🙂

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου