ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λένας Παπανικολάου για το βιβλίο "Κάποτε στη Βηρυτό" Ελένη Κεραμάρη - Εκδόσεις ΕΞΗ


 

Κάποτε στη Βηρυτό

ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΑΜΑΡΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελένης Κεραμάρη , έρχεται με την υπέροχα τρυφερή , υπέροχα συγκινητική ιστορία της Ερασμίας και του Νικήτα.'Ένα βιβλίο που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή!

Αρκετοί οι ήρωες που θα παρελάσουν στις 509 σελίδες του βιβλίου, άλλους θα τους αγαπήσετε , άλλους θα τους λυπηθείτε και κάποιους θα τους αντιπαθήσετε.

Να είστε σίγουροι πώς ότι αποκαλύψω  δεν είναι τίποτα μπροστά  σε αυτά που θα διαβάσετε!

Βηρυτός 1955

Ερασμία:

Η μονάκριβη κόρη  του Ξενοφώντος και της Μαρίκας Τσαούσογλου, μεγαλώνει σ' ένα περιβάλλον δεσποτικό, εκεί που την πρώτη και τελευταία λέξη  έχει πάντα ο άνδρας τής οικογενείας. Στη Βηρυτό θα συναντήσει  τον Νικήτα , θα τον ερωτευτεί παράφορα ,χωρίς να γνωρίζει κάποιες άγνωστες κρυφές πτυχές της ζωής του.

Μια λανθασμένη της  κίνηση θα έχει τραγικές συνέπειες στην μετέπειτα ζωής της,θα  είναι  η αιτία της απόλυτης δυστυχίας της. Απρόσμενες  αποκαλύψεις θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της.

Νικήτας:

Ο Νικήτας Παπάζογλου γόνος εύπορης οικογενείας, θα πλησιάσει την Ερασμία με σκοπό να την  γνωρίσει . Υπάρχουν λόγοι που τον ωθούν σε αυτή την πράξη, κρίνεται η ευτυχία του...

Ενώ το σχέδιο του  στέφεται με απόλυτη επιτυχία, δεν αργεί να συνειδητοποιήσει  ότι έχει  ήδη μπλεχτεί στα πλοκάμια του έρωτα. Η Ερασμία τού έχει πάρει το μυαλό. Πρώτο του μέλημα  είναι  η ευτυχία της. Αυτό το γελαστό και θαρραλέο κορίτσι  κατάφερε να ρίξει τις άμυνες του και να  κυριεύσει την σκέψη του. 

Θάβει λοιπόν  την ένοχη συνείδηση του, νιώθοντας τυχερός που κανείς δεν γνωρίζει το σκοτεινό  σχέδιο του  και υπόσχεται σιωπηλά πως θα κάνει τα πάντα για να είναι ευτυχισμένο το κορίτσι της καρδιάς του. 

Δεν γνωρίζει όμως  ότι πλέον είναι πολύ αργά. Κάποιες πράξεις δεν διαγράφονται! Το μέλλον της σχέσης τους έχει ήδη καθοριστεί!

Οι άνθρωποι κρύβουν αρρωστημένα πάθη.  Η υποκρισία, η ψευτιά  και η ραδιουργία  βρίσκονται πίσω από  καθωσπρέπει συμπεριφορές.

Από την μια στιγμή στην άλλη ο Νικήτας παύει να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Χωρίς να το καταλάβει το αόρατο δίχτυ ασφαλείας που τον προστάτευε  ξεσκεπάζεται ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου. 

Τα γεγονότα τρέχουν ανεξέλεγκτα.  

Η  προδοσία, η ντροπή και οι ενοχές από την μια πλευρά και από την άλλη ο εγωισμός, η περηφάνια και η έλλειψη κάθε εμπιστοσύνης θα φέρουν το αγεφύρωτο χάσμα στη σχέση τους.

Παγίδες και ένας ιστός καλοστημένων ψεμάτων είναι αρκετά για να κλείσουν την αυλαία της σχέσης τους! 

Ποτέ ο ένας δεν θα ξεχάσει την ύπαρξη του άλλου, μέχρι που θα ξανανταμώσουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Τα συναισθήματα παραμένουν πολύ δυνατά και από τις δυο πλευρές. Πόνος και  μνήμες καταχωνιασμένες ξυπνάνε  από τον λήθαργο!  

Το σκοτάδι  έχει ρουφήξει  όλη τους την ύπαρξη.

Επιθυμίες πνιγμένες, στιγμιαίες αποφάσεις, παρορμητικές πράξεις, κρυμμένα μυστικά καθορίζουν την εξέλιξη της σχέσης τους για άλλη μια φορά. 

Οι παρεξηγήσεις ατελείωτες .  

Ένα κράμα συναισθημάτων και καταστάσεων φέρνει το αδιέξοδο.

Ήρωες παντοδύναμοι αλλά και αδύναμοι συγχρόνως. 

Τρέμουν το μέγεθος της αγάπης τους.

Η οργή δεν έχει καταλαγιάσει!

Οι πληγές δεν έχουν κλείσει. 

Οι επιλογές στερεύουν .

Από κάποιο σημείο και μετά δεν υπάρχει επιστροφή.

Τα μυστικά και τα ψέματα  θα φέρουν την απέραντη  δυστυχία, τη απόλυτη μοναξιά. 

Ο φόβος, ο πόνος και η  απόρριψη τους οδηγούν να   χαράξουν ξεχωριστές πορείες..

Πολλές φορές προσπάθησα να έρθω στη θέση της Ερασμίας και να σκεφτώ τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση της..

Νομίζω πως θα έκανα ακριβώς το ίδιο.

Δεν μπορώ να την κατηγορήσω για τίποτα!

Η καρδιά όταν ματώσει  αιμορραγεί αναζητάει την ασφάλεια , την αγάπη, την τρυφερότητα αλλά συγχρόνως τρέμει σε μια  δεύτερη προδοσία.

Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, χάνονται τα πάντα.

Για μένα όμως ο μεγάλος πρωταγωνιστής του βιβλίου ήταν ο Νικήτας.

Τον πόνεσα και τον λυπήθηκα αφόρητα, ήταν ο ήρωας που κατάλαβε το μέγεθος του  σφάλματός του αμέσως. Ξέχασε εγωισμούς και περηφάνιες , έτρεξε, πόνεσε, παρακάλεσε, κυνήγησε, τσαλακώθηκε, σπάραξε. Πλήρωσε πάρα πολύ σκληρά το λάθος του  και όταν κατάλαβε ότι έχασε κάθε ευκαιρία ευτυχίας  αποχώρησε από τη ζωή της Ερασμίας.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο άλλοι κινούν τα νήματα,  αυτοί που έχουν μάθει ότι για να επιβιώσουν πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Όταν νιώσουν ότι χάνουν τα πάντα η εκδικητική τους μανία έχει ανυπολόγιστες καταστροφές στις ζωές των άλλων.

Κάποια χρόνια αργότερα η Ερασμία θα έρθει αντιμέτωπη με τα δικά της λάθη, και όταν θα μάθει κάποια πράγματα που αγνοούσε, θα οπλιστεί με όσα αποθέματα δύναμης διαθέτει  για  βρεθεί μπροστά στο σπίτι του Νικήτα...

Τον Νικήτα που δεν ξέχασε ποτέ!

<<Όταν τα όνειρα γίνονται συντρίμμια, νιώθεις  ανίκανος να αντιδράσεις και ο εγωισμός θολώνει τις πράξεις σου. Όταν καταλάβεις όμως τι έκανες πρέπει να βρεις τη δύναμη να συγχωρήσεις για να μη πληγώσεις όσους δεν έφταιξαν ποτέ!>>

Δεν θα γράψω κάτι άλλο παρά μόνο, 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ  ΧΘΕΣ !

Σημείωση:

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΕΞΗ  έχουν πάντα προσεγμένες εκδόσεις με μεγάλη γραμματοσειρά, χαίρεσαι να διαβάζεις τα βιβλία τους.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η ιστορία δεν χωριζόταν σε κεφάλαια.

Είχε  συνεχόμενη ροή, που δεν μ' άφηνε να πάρω  ανάσα.

Θεωρώ   ότι σ'ένα βιβλίο  πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια ή η ιστορία να χωρίζεται σε μέρη,  ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να  ξέρει που μπορεί το σταματήσει και σε ποιο χρόνο μπορεί να το ξανασυνεχίσει..

 


ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ 

 Βηρυτός 1955. Η ελληνική παροικία που δημιούργησαν μετά την καταστροφή οι διωγμένοι Έλληνες της Σμύρνης, έμελλε να είναι ο τόπος που η Ερασμία θα συναντήσει τον Νικήτα. Γόνοι εύπορων οικογενειών και οι δύο, μα πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Εκείνη καταπιεσμένη από έναν πατέρα δεσποτικό και μια μάνα αυταρχική. Εκείνος με σπουδές στη Γαλλία, κοσμογυρισμένος και με συνήθειες μποέμικες. Οι λόγοι που τους έφεραν κοντά σκοτεινοί, όπως και τα μυστικά που τους χώρισαν…


Όταν η Ερασμία μαθαίνει την αλήθεια, λυγίζει, όμως παίρνει την απόφαση να απαρνηθεί το παρόν και να συνεχίσει τη ζωή της. Θα αλλάξει ταυτότητα και θα χαθεί στα γραφικά δρομάκια της επαρχίας της Γαλλίας, ξέροντας ότι εκεί δεν μπορεί να τη βρει κανείς. Μα δεν υπολόγισε σωστά. Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αγάπη δεν ξεχνά. Και τότε οι άνθρωποι καλούνται είτε να συγχωρήσουν, είτε να βάλουν τον εγωισμό τους μπροστά και να κλείσουν την πόρτα στην ευτυχία. Και η Ερασμία δεν ήξερε ως εκείνη τη στιγμή μέχρι πού μπορούσε να φτάσει για να εκδικηθεί την προδοσία του…

Κάποτε ορκίστηκα να μην ξεχάσω ποτέ… Στο παιχνίδι του έρωτα όμως δεν υπάρχουν νικητές. Υπάρχουν αυτοί που τυφλωμένοι από εγωισμό καταστρέφουν την αγάπη.

Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο γεμάτο έντονα συναισθήματα, εικόνες και αρώματα από την πολύπαθη Βηρυτό, την ονειρική Αλσατία και τη νοσταλγική Θεσσαλονίκη.

Λένα Παπανικολάου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου