ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ζωή ρέουσα" - Θεόδωρος Παπαθεοδώρου - Εκδόσεις Πνοή


Ζωή Ρέουσα - Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις:ΠΝΟΗ

Η Αννα Βενέτη, είναι μία όμορφη και καλλιεργημένη γυναίκα. Λίγο πριν συμπληρώσει τα 60, βιώνει ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής της. Υποφέρει από κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Η ανεργία, το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν σβήσει το φως στον ορίζοντα της ζωής της. Απελπισία, μελαγχολία, μοναξιά, απογοήτευση για το μέλλον, απώλεια ευχαρίστησης και ενέργειας....συναισθήματα που την στοιχειώνουν, την τρομάζουν και την πνίγουν. Κάθε μέρα ένας αγώνας ενάντια στις χειρότερες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό της.

Προσπαθώντας να διαχειριστεί τα προσωπικά της προβλήματα και νιώθοντας έντονα την ανάγκη για κατανόηση και αποδοχή, καταφεύγει στη συγγραφή ενός βιβλίου στο οποίο εξιστορεί τα βιώματα της νιότης της. Γράφοντας για τις αναμνήσεις της, θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα της, να καταλάβει την αιτία της δυστυχίας της ελπίζοντας στην λύτρωση. Θέλει να προχωρήσει στην ζωή της, να βρει διέξοδο στα αρνητικά συναισθήματα που την κατακλύζουν, να πάει παρακάτω. Και ελπίζει να καταφέρει μέσω της συγγραφής και της αναβίωσης του παρελθόντος, να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει.

"Ο πόνος είναι τοκετός!...και γεννά πολλές νέες σκέψεις και δράσεις."

Το βιβλίο της ζωής της θα ξεκινήσει από τότε που ήταν 19 και για τα επόμενα 40 χρόνια η Άννα θα θυμάται και θα γράφει. Θα ξαναζήσει όλα αυτά που την σημάδεψαν, την διαμόρφωσαν και την εξέλιξαν. Ο μεγάλος έρωτας, η αγάπη, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Ελλάδας των δεκαετιών του ’50 και του ’60, η αναλγησία του κρατικού μηχανισμού, θα γεμίσουν τις σελίδες του βιβλίου της. Η Άννα, έχοντας ζήσει σε μια εποχή που η κάθε είδους γραφή περνούσε από έλεγχο και λογοκρισία, τώρα μπορεί να γράψει ελεύθερα, βιώνοντας το θαύμα της αναγέννησης και της δημιουργίας.

Ανάμεσα σ’ αυτά που την σημάδεψαν, ήταν και η συνάντησή της με τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα στο πλαίσιο μιας μυστικής επίσκεψής του στην Ελλάδα. Μια συνάντηση σταθμός στην ζωή της, μια συνάντηση που σημάδεψε την ψυχή της. Γοητεύεται από την έντονη προσωπικότητά του και αντλεί δύναμη από την επαναστατικότητα που τον χαρακτηρίζει, για να πολεμήσει με το θηρίο που λέγεται "κατάθλιψη". Αυτήν την δύναμη που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος συμβολίζει η συμμετοχή του Τσε στην ιστορία της Άννας.

 "Θα τα καταφέρεις, Άννα, θα τα καταφέρεις!"

Η "Ζωή ρέουσα" είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα που συγκινεί και προβληματίζει κάθε αναγνώστη. Ο κύριος Παπαθεοδώρου μέσα από την ζωή της ηρωίδας, ασχολείται με ευαισθησία με την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού, αλλά και τις διεξόδους που υπάρχουν για την θεραπεία τους. Το βιβλίο της Άννας μέσα στο βιβλίο του συγγραφέα, δείχνει τον δρόμο για την ηρεμία, την γαλήνη, την αποβολή εσωτερικών συγκρούσεων και την αποτελεσματική θεραπεία από τον ψυχικό πόνο. Μιλά για την επιλογή του ανθρώπου στην δυστυχία ή την ευτυχία, αλλά και την σωματική και ψυχική υγεία.

Η ζωή κυλάει....ποτέ δεν είναι αργά για να θεραπεύσει κανείς την ψυχή του και από το σκοτάδι να βγει στο φως. Η προσωπική επιλογή και οι "σωστοί" άνθρωποι που θα θελήσουν να βοηθήσουν στην επίπονη αυτή προσπάθεια, θα φέρουν την ανακούφιση και θα επουλώσουν τους τραυματισμούς και τα σημάδια που θα αφήσει πίσω του το "θηρίο".

Η "Ζωή ρέουσα" είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα και μία πολύ καλή αναγνωστική πρόταση.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου