ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Το απωθημένο φυγείν αδύνατον" - Μαρία Παναγοπούλου - Εκδόσεις Ψυχογιός

ΤΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ

Μαρία Παναγοπούλου

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Τα απωθημένα δεν είναι για να τα ζήσεις αλλά για να θυμάσαι ότι δεν τα έζησες...

Ο Ανάργυρος, γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της Σαντορίνης, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Άννα, ένα κορίτσι από την Ανάφη που εργάζεται στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του. Μια προκλητική ενέργεια της αδελφής του, της "τοξικής" Καλλίστης Σαντοριναίου, τινάζει τη γαμήλια τελετή στον αέρα και τρέπει τη νύφη σε φυγή. Είκοσι χρόνια μετά, η Άννα κι ο Ανάργυρος συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να δραπετεύσουν για λίγο από τη ζωή τους, ταξιδεύοντας στον εξωτικό Μαυρίκιο. Εκεί, τους περιμένει "η πιο σκοτεινή νύχτα της ψυχής"...

Θα βγουν στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα και επιθυμίες που γίνανε εμμονές...θα αποκαλυφθούν ένοχα μυστικά και λάθη εγκληματικών επιλογών...θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που βασανίζουν για χρόνια σκέψεις και συμπεριφορές.

Η Μαρία Παναγοπούλου γράφει την ιστορία της "Καλλίστης" όπως την άκουσε από την ίδια, πίνοντας καφεδάκι στο κέντρο της Αθήνας. Η ίδια, "δυνατή αλλά μόνη και στερημένη από αγάπη", ζήτησε να γίνει η ηρωίδα στο βιβλίο που θα γράφει για την ζωή της, για όλα αυτά που εμπιστεύτηκε στην συγγραφέα...απίθανα παιχνίδια της μοίρας, συμπτώσεις και καταστάσεις που μόνο σε μυθιστορήματα μπορεί κάποιος να διαβάσει. "Μπροστά στα σενάρια που γράφει η ζωή υποκλίνονται και οι μεγαλύτεροι συγγραφείς."

Μία ιστορία που μαζί με τους ήρωες πρωταγωνιστούν και τα απωθημένα τους...αυτά που δεν μπόρεσαν να πουν, αυτά που ζήσανε για λίγο και τους πόνεσαν πολύ, αυτά που επέστρεψαν για να τους εκδικηθούν. Αυτά που προσποιήθηκαν ότι έχουν ξεχάσει και συμβιβάστηκαν με την απουσία τους, αυτά που τους καταπίεσαν και δημιούργησαν αδιέξοδα εκεί που δεν υπήρχαν. Αυτά που τους στοίχειωναν και δεν τους άφηναν να χαρούν την ζωή.

"Οι απωθημένοι έρωτες είναι σαν εύφλεκτο αέριο. Τρυπώνουν στη ζωή σου αόρατοι, καταλαμβάνουν τον ζωτικό σου χώρο, κι όταν πια τους αντιληφθείς, είναι πολύ αργά. Είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις. Είτε από ασφυξία είτε από την έκρηξη."

Μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία που οι ήρωές της πρέπει να δώσουν και να πάρουν εξηγήσεις για τα μεγάλα ΑΝ και τα αμέτρητα ΓΙΑΤΙ που άφησαν πίσω τους ανεκπλήρωτοι έρωτες και ανικανοποίητοι πόθοι. Ήρωες που καλούνται να πάρουν αποφάσεις βάσει λογικής ή να ακούσουν την καρδιά τους και να κλείσουν εκκρεμότητες και πληγές που αιμορραγούν για χρόνια. Ήρωες που πρέπει να βρουν το θάρρος και να βάλουν στην άκρη τον εγωισμό τους προκειμένου να βγουν από το τέλμα της απελπισίας και να συμφιλιωθούν με το μέσα τους έστω και με απώλειες.

"Το απωθημένο φυγείν αδύνατον" είναι ένα απολαυστικό κοινωνικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή και συχνή εναλλαγή γεγονότων και συναισθημάτων για τους ήρωές του από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Ασχολείται κυρίως με τις ανθρώπινες σχέσεις μιλώντας για την φιλία, τον έρωτα και την αγάπη αλλά και την αδικία, την προδοσία και την εκδίκηση. Κυρίως όμως θέτει ένα βασικό ερώτημα: Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από τα δεσμά όλων αυτών που δεν ζήσαμε ή έστω ζήσαμε για λίγο, δεν ξεχνιούνται και έχουν μαζευτεί στο υποσυνείδητό μας; Ή το απωθημένο φυγείν αδύνατον; Η απάντηση ξεχωριστή για τον καθένα...

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου