ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΚΑΣΚΟΛ ΑΠΟ ΚΑΣΜΙΡΙ" - ΖΕΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ - Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ


ΚΑΣΚΟΛ ΑΠΟ ΚΑΣΜΙΡΙ - ΖΕΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙ

Εκδόσεις:  ΚΕΔΡΟΣ

"Τη βραδιά που ξέσπασε η καταιγίδα ο Τέρι έκλαιγε συνέχεια. Μ’ εκείνο το ανατριχιαστικό κλάμα που συνηθίζουν τα σκυλιά όταν διαισθάνονται πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί."

Η Μιράντα, μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία, διατηρεί μια μακροχρόνια εξωσυζυγική σχέση. Ο άντρας της ο Ευγένιος, ένας ψυχρός άνθρωπος με βίαια ξεσπάσματα, γίνεται ολοένα και πιο απόμακρος και μια μέρα εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη… παρά μόνο ένα κασκόλ από κασμίρι με κηλίδες αίματος…. ένα κασκόλ που μόνο η Μιράντα πρόλαβε να δει λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις της…Από εκείνη την στιγμή ξεκινά μια σειρά αποκαλύψεων και ένα ανώνυμο γράμμα έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Τι παιχνίδια μπορεί να μας παίξει η μνήμη; Είδε όντως η Μιράντα το ματωμένο κασκόλ του Ευγένιου εκείνο το χάραμα; Αν ναι, γιατί κανείς άλλος δεν το είδε, ούτε βρέθηκε ποτέ; Και αυτός, πάλι; Γιατί παραμένει άφαντος;

Το "Κασκόλ από κασμίρι" είναι ένα κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα που θίγει πολλά θέματα γύρω από έναν δύσκολο γάμο, με σαθρές βάσεις και καλά κρυμμένα μυστικά. Με αφορμή σκοτεινές ιστορίες της καθημερινότητας, η συγγραφέας εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και στα συναισθήματα. Η φιλία, ο έρωτας και η έλλειψη αγάπης ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, η απιστία, τα ψέμματα, η κακοποίηση και η παραβατική συμπεριφορά αλλά και η εκδίκηση για λάθη του παρελθόντος, συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο εντάσεις, στο οποίο αθώοι κι ένοχοι αλλάζουν διαρκώς θέση. Η μελαγχολία των εφήβων και η μοναξιά που νιώθουν σε μια οικογένεια με ανύπαρκτα γονεϊκά πρότυπα συγκινούν και προβληματίζουν τον αναγνώστη.

Όσον αφορά τον αστυνομικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος, υπάρχει μία εξαφάνιση μυστήριο, αυτή του Ευγένιου, που ίσως να είναι και δολοφονία. Όμως οι συνεχείς αποκαλύψεις εκτός από ανατροπές φέρνουν στο προσκήνιο και πιο dark and hard καταστάσεις από το παρελθόν. Αλβανική μαφία και υπόκοσμος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο, ένας ύποπτος εμπρησμός και μια δολοφονία εκπλήσσουν και σοκάρουν.

Η αφήγηση είναι γρήγορη, με απλή και καλοδουλεμένη γλώσσα, χωρίς περιττές περιγραφές και δίνει απαντήσεις σε απορίες με αναδρομές στο παρελθόν. Τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τους βασικούς ήρωες της ιστορίας είναι αρκετά, όλα όμως έχουν τον δικό τους ξεκάθαρο ρόλο και όλα είναι απαραίτητα για να υπάρξει λύση στο μυστήριο και κάθαρση.

Ένα μυθιστόρημα που παίζει με το μυαλό και τα συναισθήματα, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι σε όποιον επιλέξει να το διαβάσει.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου