ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Βιβλιοκριτική της Γιούλης Τσακάλου στον Ελεύθερο Τύπο για το βιβλίο "ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" OLEN STEINHAUER, Εκδόσεις Ικαρος


Βιβλιοκριτική της Γιούλης Τσακάλου στον Ε.Τ. 24/09/2022

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : OLEN STEINHAUER

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ


Ο Μάιλο επιστρέφει και είναι καλύτερος από ποτέ. Ένα σύγχρονο αριστούργημα κατασκοπείας. Ο Τουρίστας ήταν εντυπωσιακός, αλλά αυτό το δεύτερο βιβλίο είναι ακόμα καλύτερο.

Ο «Τουρίστας» Μάιλο Γουίβερ, μέλος του πιο επίλεκτου τμήματος της CIA που ειδικεύεται στις πιο βρώμικες δουλειές της Υπηρεσίας, καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Αλλά οι νέοι επικεφαλής του Τμήματος του ζητούν να αποδείξει την αφοσίωση και την πίστη του. Θα πρέπει να σκοτώσει, στο Βερολίνο, τη δεκαπεντάχρονη κόρη ενός Μολδαβού μετανάστη. Δεν χρειάζεται να μάθει τον λόγο. Άλλωστε, στο όνομα της Υπηρεσίας, διέπραξε δολοφονίες, γνώρισε τη φυλακή, λίγο έλειψε να σκοτωθεί και ο ίδιος, πρόδωσε τους δικούς του. Πρέπει να υπακούσει για μία ακόμα φορά.

Ο Μάιλο δεν θέλει να το κάνει, δεν μπορεί ωστόσο να μην το κάνει.

Βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διχασμένος ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, εγκλωβισμένος σε μια δύσκολη και επικίνδυνη θέση, ανάμεσα στους ισχυρούς που κινούν αόρατοι τα νήματα της Υπηρεσίας και αυτοαποκαλούνται πατριώτες, και τους ανθρώπους που εκείνοι στιγματίζουν ως προδότες.

Ο Μάιλο θα πρέπει άραγε να προσπαθήσει να σώσει μια υπηρεσία που συντρίβει όσους την αμφισβητούν; Ή να παραμείνει πιστός στο έμβλημα των κατασκόπων, «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας καταστρέψει»; Στο κάτω κάτω, δεν έχει πια τίποτα να χάσει.

Ατμοσφαιρικό και έξοχα ζυγισμένο, το νέο μυθιστόρημα “ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ”  του OLEN STEINHAUER είναι η γοητευτική ιστορία μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην αθωότητα και την πείρα, ανάμεσα στο  καθήκον και την ιδιωτική ηθική. Στο ένα τάσι το δημόσιο καθήκον που οφείλεις να ακολουθήσεις πιστά και αγόγγυστα και στο άλλο η ηθική του ατόμου, την οποία θέλει να διασφαλίσει γνωρίζοντας πως θα πληρώσει το ανάλογο κόστος. Eίναι περιττό να τονίσει κανείς πως η ιστορία κλείνει όταν όλα τα επιμέρους στοιχεία έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια και μαθηματική ακρίβεια από τον συγγραφέα! Δεν είναι μόνο ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με αγωνία και συνεχείς ανατροπές. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι πρώτα απ’ όλα μια ματιά διεισδυτική στον ίδιο τον κόσμο των κατασκόπων. Πράγματι μας θυμίζει τα χνάρια του Τζων Λε Καρέ που μέσα από τα βιβλία του αποκάλυψε έναν αθέατο κόσμο που κινεί τα νήματα.

Όμως ο Steinhauer πάει κι ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύει ότι είναι ένας χαρισματικός μυθοπλάστης παρουσιάζοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων του και κυρίως του βασικού πρωταγωνιστή, του Μάιλο Γουίβερ, που προσπαθεί ειλικρινά και απελπισμένα να πιαστεί από μια πραγματική ζωή. Μετά τον «Τουρίστα» η «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» μας αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα κλασικό πολυεπίπεδο  κατασκοπευτικό μυθιστόρημα που η αγωνία, οι δεινές περιγραφές, οι συγκρούσεις και οι ανατροπές το απογειώνουν και το καθιστούν συναρπαστικό με ήρωα τον ωριμότερο πλέον αλλά  μοναχικό του λύκο «Μάιλο»..

 


 

Ο  συγγραφέας ξέρει να ανακατεύει και να συνδυάζει τα χαρτιά της αφηγηματικής του τράπουλας, έτσι ώστε να ταιριάζουν στην εντέλεια. Και, φυσικά, οι κατάλληλες μπλόφες, είναι και αυτές μέρος του παιχνιδιού…

Γιούλη Τσακάλου

Ελεύθερος Τύπος


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου