ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Η θεία Μπέμπα" Ισμήνη Μπάρακλη, Εκδόσεις Ψυχογιός


Η Θεία Μπέμπα

Ισμήνη Μπάρακλη   Εκδόσεις  Ψυχογιός

Ενόσω στις σκοτεινές κουζίνες της Γερμανίας μαγειρεύεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, εις την Οικία Ροδόπουλου εορτάζεται η έλευση του Βασιλιά με ταγκό, πίπερμαν ως και σοκολατάκια λικέρ εκ Φλόκα. Παραλής γαρ, ο κύριος Βασιλάκης ευημερεί εκ του εμπορίου ραδιοφώνων Φίλιπς και η ευτυχής, πλην άχρηστη, σύζυγος Ελπινίκη, φανατική συλλέκτρια φτερωτών καπέλων, διάγει ζωή χαρισάμενη. Το αυτό και ο μικρός τους υιός, Ντίνος, ο οποίος ζαχαρώνει γυναικείους ποδόγυρους, κάτω από τραπεζαρίες φορτωμένες εδέσματα. Μέχρι την ημέρα-κόλαφο που η Μπέμπα, η δαιμόνια οικονόμος, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το επτασφράγιστο μυστικό του αρχοντικού, καλά θαμμένο για χρόνια... (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Εμπνευσμένη από την πατρίδα της, το αγαπημένο Ναύπλιο και από αφηγήσεις αγαπημένων της ανθρώπων, η συγγραφέας δημιούργησε έναν χαρακτήρα σαν τους παλιούς Αναπλιώτες της εποχής του Μεσοπολέμου. Μας συστήνει την "θεία Μπέμπα", μία δυναμική και έξυπνη γυναίκα, με έντονη προσωπικότητα, μπρίο και ταπεραμέντο. Μία γυναίκα ηθική, με θετική ενέργεια, που δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο αλλά πάντα έχει έναν καλό λόγο για όλους. Μία γυναίκα που βλέπει πολλά, ακούει συνέχεια κουτσομπολιά, ξέρει όμως να κρατά το στόμα της κλειστό και να μην φανερώνει μυστικά που γνωρίζει, γι'αυτό και όλοι την εμπιστεύονται. Οικονόμος στο αρχοντικό των Ροδόπουλων, ισότιμο σχεδόν μέλος της οικογένειας, όλοι την αγαπάνε και την σέβονται. Η ίδια είναι αφοσιωμένη στο Ροδοπουλέικο, προσφέροντας απλόχερα βοήθεια κι αγάπη. Ξέρει να κρατά τις ισορροπίες μέσα στο αρχοντικό χωρίς να κρύβει τις συμπάθειες και τις αδυναμίες της. Και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνει τολμηρή για νέα ξεκινήματα και εμπειρίες και δεν θα διστάσει να πάρει την ζωή της στα χέρια της και να ζήσει για την ίδια χωρίς να υπηρετεί τους άλλους.

"Η θεία Μπέμπα" είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με γρήγορη αφήγηση. Μια μυθοπλασία που μας ξεναγεί στα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα από το 1930 έως την δεκαετία του '80 με πρωταγωνιστές αυθεντικούς χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα που δημιουργούν τόσο οι χιουμοριστικές σκηνές όσο και οι δραματικές. Ο μεγαλέμπορος Βασιλάκης Ροδόπουλος, γλετζές και χουβαρντάς...Η σύζυγός του Ελπινίκη χαμένη στον κόσμο της, τα καπέλα και τις δεξιώσεις...Η Αρίστη και η Νανά, οι καλοαναθρεμένες κόρες τους με γαλλικά και πιάνο...Ο Ντίνος, ο μικρός γιος της οικογένειας, ιδιοφυής και ζωηρός, η μεγάλη αδυναμία της θείας Μπέμπας...Ο Φωτάκης ο φαρμακοποιός, αιώνια ερωτευμένος μαζί της...Οι δύο γιοι της, ο ένας στα καράβια, ο άλλος φοιτητής.

Μία ιστορία απολαυστική, νοσταλγική, διασκεδαστική και ταυτόχρονα συγκινητική, σαν ταινία παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με ένα vintage εξώφυλλο που ταξιδεύει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο και σε παιδικές αναμνήσεις. Η "θεία Μπέμπα", η χαρά της ζωής, μάς καλεί να την γνωρίσουμε. Θα μας κερδίσει, σίγουρα θα την αγαπήσουμε και στο τέλος πολλοί θα θέλαμε να είχαμε στην ζωή μας.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου