ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΑΣΠΑΣΙΑ, το μυστικό της Καπετάνισσας" Θοδωρής Δεύτος, Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

 Φωτο:ΒΟΟΚΙΑ

ΑΣΠΑΣΙΑ, το μυστικό της Καπετάνισσας

Θοδωρής Δεύτος - Χάρτινη Πόλη

Κύθνος, αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο νεαρός γιατρός Ιάσονας Πετρίδης από το Κιλκίς, ποντιακής καταγωγής, μετά την εξορία του στην Μακρόνησο λόγω πολιτικών φρονημάτων και πολλά βασανιστήρια, πάει στην Κύθνο ως αγροτικός γιατρός. Εκεί, στο πρώτο του περιστατικό στο νησί, θα γνωρίσει την Ασπασία, τον έρωτα της ζωής του. Ένα πανέμορφο 16χρονο κορίτσι, μια περιζήτητη νύφη, που δέχεται συχνά προξενιά και τα απορρίπτει. Η Ασπασία κι ο Ιάσονας φωτίζονται από τη φλόγα του έρωτά τους, όμως η μικρή και κλειστή κοινωνία του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού τους επιφυλάσσει την πιο σκληρή τιμωρία. Μια εγκυμοσύνη εκτός γάμου, ο θάνατος του πατέρα της Ασπασίας και η μεγάλη πίεση από την μητέρα της, θα την εξαναγκάσουν να παντρευτεί τον πλούσιο και πολύ μεγαλύτερό της καπετάνιο Μιλτιάδη Λορέντζο. Προίκα της, ένα μεγάλο μυστικό.

Αθήνα, 2002. Ο Αλέξανδρος Λορέντζος, ο μεγάλος γιος της Ασπασίας και του Μιλτιάδη, γιατρός στο επάγγελμα, πληρώνοντας έναν εκβιαστή, θα μάθει ένα μυστικό για την οικογένειά του, μια σκληρή αλήθεια, που θα ανατρέψει τα πάντα με τον χειρότερο τρόπο. Είναι άραγε το ίδιο μυστικό με αυτό που η καπετάνισσα έχει ορκιστεί να μην αποκαλύψει μέχρι τον θάνατό της; Ποιος άλλος άραγε εκτός από τη μητέρα του, θα μπορούσε να τον λυτρώσει; Μπορεί να υπάρξει κάθαρση ή είναι πια πολύ αργά;

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που "κουβαλούσε" μέσα του ο συγγραφέας για 27 ολόκληρα χρόνια. Μια πολύ σκληρή ιστορία, την οποία του την εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο παθών και τον επηρέασε πολύ συναισθηματικά. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά του και να πάρει την απόφαση να γράψει την ιστορία της καπετάνισσας και του μυστικού της.

Ένα μυστικό που η Ασπασία φοβόταν μην μαθευτεί στην κλειστή κοινωνία του νησιού με τους αυστηρούς κανόνες και τις προκαταλήψεις. Φοβόταν την απόρριψη και την τιμωρία για μια εκτός γάμου εγκυμοσύνη. "Τι θα πει ο κόσμος" κυριαρχούσε πάντα στις σκέψεις της και στην απαιτητική καθημερινότητά της...όταν έπρεπε να είναι μία σύζυγος σωστή, όταν έπρεπε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ως γυναίκα ναυτικού, όταν έπρεπε να μεγαλώσει κυρίως μόνη της τα παιδιά της. Η ζωή και η εποχή που έζησε και γαλουχήθηκε ο χαρακτήρας της με τα ήθη και έθιμα του νησιού, δικαιολογούν στο μυαλό του αναγνώστη την αδιάλλακτη στάση της καπετάνισσας για την αποκάλυψη του μυστικού της. Παράλληλα νιώθει και την απελπισία και την αγωνία του Αλέξανδρου για όλα αυτά που τον αφορούν και επιθυμεί να μάθει.

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θεσμό της οικογένειας, την αγάπη, το ψέμα, την συγνώμη και την συγχώρεση, με αληθινά πρόσωπα και γεγονότα, αλλά και αρκετή μυθοπλασία. Η ζωή των ηρώων κινείται μέσα στο κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα από το 1950 έως το 2004. Καλογραμμένο, με ωραίες εικόνες με θαλασσινά και νησιώτικα χρώματα και κινηματογραφική πλοκή.

Μια ιστορία για τα μυστικά που δεν αντέχουν για πάντα... για την δύναμη της "σωστής στιγμής" που αυτά αποκαλύπτονται... για τις συνέπειες και την καταστροφή που φέρνει η αποκάλυψή τους.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου