ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Όλα όσα θυμάμαι" ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Όλα όσα θυμάμαι

 

Το βιβλίο Ευφροσύνη Όλα όσα θυμάμαι, του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη είναι συνυφασμένο με την ιερότερη λέξη του κόσμου, την λέξη μάνα.

Μία ωδή στην μεγαλύτερη αγκαλιά του κόσμου, στην αγκαλιά της μάνας που είναι αποδέκτης όλων των δεινών, αποκούμπι κάθε πίκρας και στεναχώριας, φύλακας άγγελος στην πορεία της ζωής των παιδιών της.

Την βιογραφία της ζωής της μητέρας του συγγραφέα αποτελεί το βιβλίο αυτό, με κεντρική ηρωίδα την ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ -την μητέρα του-, η οποία αφηγείται σε α΄ πρόσωπο τα όσα βίωσε από την στιγμή της γέννησής της, έως και την ημέρα που απέκτησε αυτή τα δικά της παιδιά και τα χρόνια που ακολούθησαν, προσφέροντάς τους όλα τ΄ απαραίτητα εφόδια για να πραγματοποιήσουν τις προσωπικές τους επιλογές και τα δικά τους όνειρα.

Η Ευφροσύνη είναι η πολύτεκνη μητέρα που μάτωσε για να μεγαλώσει σωστά και έντιμα τα παιδιά της, είναι αυτή που καρπώθηκε όλα τα βάρη και τις δυσκολίες της ζωής τους, που γνωρίζει καλά να θεραπεύει καλά κάθε πίκρα και απογοήτευσή τους με την ανεξάντλητη αγάπη της, την αισιοδοξία της, με μία ανοιχτή αγκαλιά λατρείας και στοργής για το κάθε ένα τους.

Η Ευφροσύνη είναι η μητέρα που με το πείσμα της, την ανυποχώρητη στάση της απέναντι στις απανωτές τρικλοποδιές της ζωής, το ακέραιο του χαρακτήρα της, το χαμόγελό της, κατόρθωσε να ξορκίσει το κακό, την αρρώστια, την αντιζηλία και να βγει νικήτρια σε έναν άνισο αγώνα ζωής με την στήριξη του άντρα της και των δικών της ανθρώπων.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, η Ευφροσύνη αναπολεί όλες εκείνες τις στιγμές της ζωής της από τα παιδικά της χρόνια,  θυμάμαι…….όταν ήμουν παιδί ζωγράφισα ένα ουράνιο τόξο και το έντυσα με τα πιο ωραία χρώματα, τότε που η μιζέρια και η απόλυτη φτώχεια δεν στάθηκε ικανή να νικήσει το πάθος για ζωή, το πάθος για μάθηση, θυμάμαι…όταν πηγαίναμε με τ΄ αδέρφια μου στο σχολείο, δύο ώρες ποδαρόδρομος, αλλά δεν μας ένοιαζε, την ανάγκη να δημιουργήσει την δική της οικογένεια με τον αγαπημένο της, θυμάμαι …την μέρα του γάμου μου, το νυφικό μου, τον άνδρα μου να λάμπει από ευτυχία… Αφηγείται το ωραιότερο κομμάτι της ζωής της θυμάμαι…το κλάμα των παιδιών μας όταν ήταν μωρά κι αργότερα το σπίτι μας να γεμίζει από χαρά… είναι η στιγμή που το παιδικό κλάμα αποτελεί την ζωοποιό δύναμη απέναντι στα αλλεπάλληλα χαστούκια της μοίρας.

Μόνο θαυμασμό, σεβασμό και συγκίνηση ένιωσα, διαβάζοντας την ιστορία της ζωής της, ιδιαίτερα στα κομμάτια εκείνα της ζωής που οι δυσκολίες την άγγιξαν, χωρίς να την λυγίσουν, που ποδοπάτησαν την αξιοπρέπειά της, χωρίς να σκύψει ποτέ το κεφάλι, σε όλες εκείνες τις αγωνίες για την υγεία του αγαπημένου της συζύγου και τους φόβους για τις μετέπειτα εξελίξεις, σε όλες αυτές τις αντιξοότητες στάθηκε δυνατή, δείχνοντας μεγάλη ψυχική δύναμη και ανωτερότητα.

Το βιβλίο Ευφροσύνη Όλα όσα θυμάμαι, του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη, εξυμνεί το μεγαλείο της μητρικής αγάπης, μέσα από την προσωπική ιστορία μιας απλής καθημερινής γυναίκας και πολύτεκνης μητέρας, της Ευφροσύνης, η οποία αντλώντας δύναμη από τους καρπούς της αγάπης της, τα έξι παιδιά της, έδωσε μεγάλο αγώνα για να τα μεγαλώσει, κόντρα σε οποιαδήποτε κακοτοπιά, βάδισε δίπλα τους μεταφέροντάς του όλες τις αξίες και τις αρετές της ζωής, εφόδια απαραίτητα για να καταστούν υπεύθυνοι πολίτες της κοινωνίας μας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου