ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ" ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ - Εκδόσεις Πνοή

 

ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ

Εκδόσεις Πνοή

 

Για όσους έχουν διαβάσει «Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας» του Μάκη Πάνου και των εκδόσεων Πνοή, μία ιστορία που συγκλονίζει με το αναπάντεχο των εξελίξεων, το πλούσιο πηγαίο συναίσθημα και την αληθοφάνεια των γεγονότων, που εκτείνονται ιστορικά από τον Μακεδονικό αγώνα του 1912 έως και την εποχή της χούντας το 1973,  οι ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ  του ίδιου συγγραφέα και πάλι από τις εκδόσεις Πνοή, αποτελεί την συνέχεια της ιστορίας των πρωταγωνιστικών ηρώων, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί το εκάστοτε μυθιστόρημα να διαβαστεί αυτόνομο.

Μετά το πέρας τριών και παραπάνω δεκαετιών συναντάμε τους βασικούς ήρωες και τους απόγονούς τους στην Αθήνα της κρίσης του 2010.

Μεταξύ τους αναπτύσσονται σχέσεις μη λειτουργικές, αταίριαστες, πάσης φύσεως δεσμοί, ερωτικοί με ασυγκράτητο πάθος, συγγενικοί, κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου, έρχονται σε σφοδρές συγκρούσεις, αλληλοκατηγορούνται και ανατρέπονται.

    Ανομολόγητα μυστικά και ενοχές, ομόφυλες επιθυμίες σεξουαλικού χαρακτήρα αλλοιώνουν την συνείδηση, τυραννούν την βούληση με συνέπεια να δαμάζονται και να πνίγονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια συγκρότησης μίας κοινωνικά αποδεκτής ζωής.

    Ιδιαίτερες σεξουαλικές εμμονές πνίγουν τον κεντρικό ήρωα, έναν ακροδεξιό στρατιωτικό αξιωματικό, διαστρεβλώνουν την σκέψη του οδηγώντας τον σε παράλογες απαιτήσεις, σε βίαια ξεσπάσματα και μηχανορραφίες, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός, διατηρώντας την βέλτιστη εικόνα του εαυτού του, απόλυτα ταιριαστή με τα κοινωνικά πρότυπα. Με την «μάσκα» του σωστού και ευπολήπτου πολίτη, καθίσταται ένα επικίνδυνο ον που χειραγωγεί ανθρώπους και συναισθήματα, καταπνίγοντας στην ουσία ένα εκρηκτικό μείγμα από απωθημένα σεξουαλικά ένστικτα.

    Συνάμα, μία επαναστατικής φύσεως φοιτήτρια, οπαδός αριστερών πεποιθήσεων και αγωνίστρια του Πολυτεχνείου, ύστερα από μία παράλληλη πορεία, περιπετειώδη και γεμάτη απρόοπτα θα βρεθεί να διαμένει στην ίδια πολυκατοικία με τον παράδοξα εκρηκτικό προαναφερθέντα αξιωματικό. Τους ενώνει ένας ανίερος δεσμός τον οποίον αγνοούν, ωστόσο θα γίνει η αφορμή μίας σειράς από καταστροφικές συνέπειες. Τριγύρω τους περιδιαβαίνουν πρόσωπα διαφορετικής πάστας που εμπλέκονται σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες, με ελπίδες και πάθη, ενώ ο έρωτας αυτός ο αιφνίδιος θεός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και ο ανατροπέας των πάντων.

    Γυναικεία χειραγώγηση και κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, ακρότητες που απορρέουν από την άρνηση αποδοχής της διαφορετικότητας, ένας ασυνείδητος εσωτερικός πόλεμος που κατατρώει συνειδήσεις και οδηγεί σε βίαιη συμπεριφορά, το θέμα του ρατσισμού και τραμπουκισμού, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις ταλανίζονται στο βάθρο του κοινωνικά υπολήψιμου.

Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν με απόλυτη πειστικότητα και πιστή αληθοφάνεια τον καμβά ενός αφηγηματικού μυθιστορήματος με απίστευτες ανατρεπτικές  εξελίξεις που πραγματικά κόβουν την ανάσα του αναγνώστη.

    Ο συγγραφέας, ως φαίνεται, από την θέση που παίρνει απέναντι σε πολιτικά γεγονότα και φλέγοντα θέματα, είναι ένα βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο με συγκροτημένη πολιτική συνείδηση.

    Υπέρμαχος των πανανθρώπινων αξιών δεν διστάζει να εξωτερικεύσει και να καταθέσει στο χαρτί καίρια προβλήματα, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η διαφορετικότητα και τα κάθε είδους «φτιασίδια» που υιοθετούνται αρκετές φορές, προκειμένου να καλυφθεί κάθε είδους διαφορετικότητα -είτε αυτό είναι εξωτερική εμφάνιση είτε σεξουαλικός προορισμός- με αποτέλεσμα το άτομο να υφίσταται μία αβάστακτη πίεση να είναι σαν τους άλλους.

    Με πλούσιο στοχευμένο λόγο, με όμορφη γραφή που κυλάει χωρίς να κουράζει, παρουσιάζει γυμνή την πραγματικότητα, χωρίς να κάνει κάποια προσπάθεια να συγκαλύψει πράγματα ή να ωραιοποιήσει κάποια άλλα. Τολμά να καταγγείλει την βία, την αδικία και τις κοινωνικές ανισότητες ευαισθητοποιώντας τον αναγνώστη, στρέφοντας την προσοχή του στο πώς η κοινωνία σήμερα επεμβαίνει ενεργά και επηρεάζει τον χαρακτήρα του και την ηθική του καθιστώντας τον αρκετές φορές υποχείριό της.

    Συνεπώς, όσοι αγαπούν το κοινωνικό μυθιστόρημα και θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο δυνατό, ανατρεπτικό μ΄ ένταση και πλούσια πλοκή, ένα μυθιστόρημα που στηλιτεύει την κοινωνική ανηθικότητα υποδεικνύοντας πρόσωπα και πράξεις, ας αναζητήσει το βιβλίο του Μάκη Πάνου ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ από τις εκδόσεις Πνοή.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου