ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ" ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΟΥΛΑΚΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Εκδόσεις:  ΜΙΝΩΑΣ

 

Ο Πάρις, επιτυχημένος δικηγόρος, ζει όμορφα κι ανέφελα με τη γυναίκα του Έλενα και τις κόρες τους Αλκυόνη και Ηλέκτρα. Εντελώς απρόσμενα όμως, ένας παλιός δαίμονας, μια βαριά κληρονομιά, «η κατάρα του ’35», ξυπνάει για να πάρει εκδίκηση. Το ανάθεμα από το παρελθόν απαιτεί τα παλιά χρωστούμενα με τον πιο βαρύ τόκο: τη ζωή της μίας του κόρης. Η ασθένειά της θα τον οδηγήσει στην πιο απρόβλεπτη απόφαση. Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, αναμετριέται με τον πιο επικίνδυνο εχθρό δίχως συμμάχους και καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει. Ο δρόμος που θα πάρει αντιστρατεύεται νόρμες και δεδομένα. Με φόντο τη σταφιδική εξέγερση του 1935 στην Πελοπόννησο και τις δικαστικές αίθουσες της Αθήνας του σήμερα, δικαστές, ένορκοι και γονείς πρέπει να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται και εκτελείται με χειρουργική ακρίβεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι; (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μια καθηλωτική ιστορία που προσφέρει στους αναγνώστες της 480 σελίδες με έντονα και αντιφατικά συναισθήματα για έναν πατέρα που μπροστά στην απελπισία, το αδιέξοδο και τον πανικό όταν βλέπει να χάνεται η ζωή του παιδιού του, δεν διστάζει να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση, ένας θάνατος για μια ζωή. Η διάγνωση...μη αναστρέψιμη καρδιοπάθεια.

Η μεταμόσχευση μονόδρομος.

Η αγωνία και ο φόβος θα τον κάνουν μανιακό, παρανοϊκό και παράφρονα δεν θα διστάσει να προκαλέσει κακό για να πετύχει τον σκοπό του. Αν και είναι άνθρωπος που υπηρετεί τους νόμους και την δικαιοσύνη θα βαδίσει σε σκοτεινά μονοπάτια και θα πράξει τα μεγαλύτερα εγκλήματα χωρίς ίχνος από ανθρώπινα συναισθήματα χωρίς ίχνος μεταμέλειας. Στην σκιά μιας βαριάς κληρονομιάς θανάτου που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, θα συμμαχήσει με τον διάβολο για να σώσει το παιδί του. Πάνω απ'όλα είναι γονιός.

Στις μέρες της θρυλικής εξέγερσης του 1935 των αγροτών-εργατών της σταφίδας, του μαύρου χρυσού της χώρας μας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της ιστορίας για το οποίο ο συγγραφέας έκανε επισταμένη έρευνα και μελέτη, γεννήθηκε μια αγάπη...μια αγάπη που δεν "έπρεπε"...μια αγάπη που έγινε κατάρα...μια αγάπη που έγινε η αιτία για τόσους θανάτους...μια αγάπη που διέλυσε ανθρώπους και οικογένειες.

Σε αυτό το δικαστικό δράμα-θρίλερ με πλοκή ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, υπάρχει πολύ μυστήριο, αρκετά ηθικά διλήμματα, ανατροπές και εκπλήξεις που καθηλώνουν και συγκλονίζουν, κοινωνικά ζητήματα που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της ηθικής και ήρωες χωρίς συνείδηση και κανόνες. Ο αναγνώστης γίνεται κατήγορος, δικαστής, μάρτυρας υπεράσπισης, απλός παρατηρητής. Καλείται να αποφασίσει τι θα έκανε αν βρισκόταν στη θέση του Πάρι. Καλείται να βγάλει την σωστή ή δίκαιη απόφαση αν ήταν στη θέση των δικαστών. Καλείται να διαλέξει πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί στην ιστορία αυτή δεν είναι ευκρινή τα όρια ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, το ηθικό και το ανήθικο.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του, χρειάστηκε να παρακολουθήσει αρκετές δίκες για να μπει στο κλίμα και πολλές φορές ισορρόπησε οριακά στα πρέπει και στο σωστό-λάθος για να κρίνει ποια τελικά θα ήταν η σωστή απόφαση. Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ είναι το πρώτο από τα δέκα μυθιστορήματά του που το τέλος του, την ετυμηγορία δηλαδή, δεν την έβγαλε ο ίδιος, αλλά μια αληθινή δικαστής. Μια πρόεδρος δικαστηρίου έχοντας όλα τα στοιχεία στα χέρια της κλήθηκε να δικάσει τον Πάρι, να ζυγίσει τα πράγματα με δικαιοσύνη και ακρίβεια και να πάρει την σωστή απόφαση.

Ένα μυθιστόρημα για γερά νεύρα και στομάχια.

 


 

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου