ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Το Νάμα" ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΕΛΙΑΝΑΚΗΣ, Ανεμος Εκδοτική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΕΛΙΑΝΑΚΗΣ

Το Νάμα – Άνεμος Εκδοτική

 

   Στο βιβλίο Το Νάμα του Γιάννη Αδελιανάκη από την Άνεμος Εκδοτική, το γλυκόπιοτο Νάμα, το ευλογημένο κρασί της θείας κοινωνίας, το σύμβολο της χριστιανοσύνης και της προσφοράς, είναι ταυτόσημο με την τιμωρία και την κακοποίηση, τόσο σκληρή και ακραία όσο και άδικη!

   Θύμα ενός αυταρχικού πατέρα,, εξαρτημένου από την κατάχρηση του γλυκού αυτού οίνου, ο Ιάκωβος, δέχεται καθημερινά τον εξευτελισμό και την βιαιότητα. «Κόκκινο πανί» η διαφορετικότητα της σεξουαλικής φύσης του, με θύτη όχι μόνο τον πατέρα αλλά και το ευρύτερο σχολικό περιβάλλον, που περιγελά και κακοποιεί σωματικά και ψυχολογικά το νεαρό. Με μία μάνα συναισθηματικά στείρα και κυριολεκτικά απούσα, αποκούμπι στις δύσκολες αυτές ώρες της αδιανόητης βίας και του αμείλικτου εξευτελισμού, βρίσκει στην συμμαθήτρια και επιστήθια φίλη του Μαργαρίτα, η οποία του προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της και την αληθινή φιλία της  βοηθώντας το ντροπαλό και συνεσταλμένο έφηβο ν΄ αποφορτιστεί και να νιώσει ασφάλεια.

Η διάλυση της οικογένειας θα έρθει απροσδόκητα, σαν «μάννα εξ΄ ουρανού» προσφέροντάς του την απαραίτητη ψυχική ηρεμία.

 

   Παράλληλα με την ιστορία του Ιάκωβου, εξελίσσεται και η δραματική ιστορία της 18χρονης Κάτιας, η οποία εγκαταλείπει την οικογένειά της και κατ΄επέκταση την γενέτειρά της για να μετέβη στην πολύβουη και απρόσωπη Αθήνα. Στην αναζήτηση εργασίας θα βρεθεί να δουλεύει ως χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο, ενώ το ερωτικό της ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο του εργοδότη της, θα αποβούν καταστροφικά για την ίδια, αφού άθελά της, θα βρεθεί μπλεγμένη σε σκοτεινά κυκλώματα πορνείας και ναρκωτικών.

   Ο συγγραφέας υφαίνει τις δύο ιστορίες σε ένα εργόχειρο σκοτεινών αποχρώσεων προκαλώντας αντικρουόμενα συναισθήματα που εναλλάσσονται με τις συναισθηματικές πληγές του παρελθόντος και με τις δεύτερες να υπερισχύουν, μεταβάλλοντας τους πρωταγωνιστές -τις περισσότερες φορές- σε πλάσματα υποτακτικά, αδυνατώντας να πάρουν πρωτοβουλίες και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Και ενώ στο διάβα της  ζωή τους περιπλανιούνται σε δαιδαλώδη μονοπάτια, φλερτάροντας με την κατάθλιψη και την μοναχικότητα, φίλοι καρδιάς θα τους συντρέξουν στα δύσκολα, βοηθώντας τους να βάλουν σε μια σειρά την ζωή και τις προτεραιότητές τους.

Οι δρόμοι των δύο νέων μοιραία συναντιούνται, εκκρεμότητες του παρελθόντος τακτοποιούνται με την εκτέλεση μιας εκκρεμούς ποινής φυλάκισης.

Το Νάμα είναι και πάλι παρόν, όχι όμως για να παιδέψει και να βασανίσει. Πλέον φέρει το πρόσωπο της Νέμεσις, της Θείας τιμωρίας και θα είναι αμείλικτη, απέναντι σε πρόσωπα που έκλειναν τα μάτια μπροστά στην ανελέητη βία και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης. 

   Το Νάμα του Γιάννη Αδελιανάκη  είναι ένα βιβλίο για «δυνατά στομάχια», αλλά και για γερά νεύρα, καθώς έπιανα πολλές φορές τον εαυτό μου να παραλύει και ν΄ αγανακτεί. Να νιώθει απέχθεια και αηδία για τα όσα αποτρόπαια βίωνε ο κεντρικός ήρωας, τόσο από τον πατέρα-Τέρας όσο και από τους συμμαθητές του.

   Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που καθηλώνει με την πραγματικότητα που αναπαριστά, μέσα από σκληρές εικόνες και ζωντανούς διαλόγους. Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι η εξιλέωση και η λύτρωση έρχονται μέσα από δρόμους «κακοτράχαλους» και απροσπέλαστους σκοπέλους και μόνο η αληθινή φιλία και η ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ορθοποδήσει, να υπερβεί οτιδήποτε τον καταπιέζει και στέκεται εμπόδιο σ΄ ένα μέλλον ελπιδοφόρο με ευοίωνες προοπτικές.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου