ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κας Σωτηρίας Παπαρσένη για το βιβλίο "Οσα η αγάπη συγχωρεί-Μαρία Τζιρίτα"Εκδόσεις Ψυχογιός!

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ



«Όσα η αγάπη συγχωρεί» τιτλοφορείται το δέκατο μυθιστόρημα της Μαρίας Τζιρίτα και αποδεικνύει τους λόγους που υπάρχει ακόμη, ενεργή, στο χώρο. Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευαισθησία, τα θέματα ποικίλλουν και αντιπροσωπεύουν μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. 

Το «Όσα η αγάπη συγχωρεί» ξεκινά την ιστορία του στο Αργοστόλι, εν έτει 1953. Κύριοι πρωταγωνιστές η Μάντη κι ο Χρήστος, γειτονόπουλα, που μεγαλώνουν από παιδιά μαζί. Η Μάντυ γνωρίζει στο πρόσωπο του Χρήστου τον έρωτα της ζωής της και περνάει την εφηβεία της με όνειρο να μεγαλώσει, να την προσέξει κι εκείνος και να παντρευτούν, όπως στα παραμύθια. Η ώρα αυτή έρχεται που οι δυο τους γίνονται ζευγάρι και κάνουν σχέδια για κοινή ζωή. Όλα αυτά βέβαια κρυφά απ’ όλους μέχρι να’ ναι όλα έτοιμα. Ούτε ο αδερφός της Μάντυ που είναι και αδερφικός φίλος του Χρήστου γνωρίζει για τους δυο τους. Κι ενώ το όνειρο είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί, ένας μεγάλος σεισμός θα φέρει τα πάνω κάτω. Άνθρωποι θα χαθούν, περιουσίες θα εξανεμιστούν, σπίτια θα γίνουν χαλάσματα κι ο έρωτας που έδινε ζωή κι ελπίδα θα γίνει κι αυτός συντρίμμια. Ο Χρήστος θα φύγει με τον πατέρα του στη Γερμανία χωρίς να πει καν ένα αντίο. Η Μάντυ, περνώντας ψυχολογικό σοκ, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης και του θανάτου του πατέρα της, θα μετακομίσει με την μητέρα και τ’ αδέρφια της στην Αθήνα. 

Μερικά χρόνια αργότερα ο Χρήστος θα επιστρέψει στο νησί, θα ξαναβρεί την Μάντυ και αφού συνεταιριστεί και με τον αδερφό της, θα παντρευτούν και θα ολοκληρώσουν το όνειρό τους. Η ζωή μόνο ρόδινη βέβαια δεν θα’ ναι μιας κι ο Χρήστος διακρινόταν πάντα για τον άστατο χαρακτήρα του και τις κραιπάλες και τις ασωτίες, κάτι που δεν γνώριζε ή δεν ήθελε να δεχτεί όμως η Μάντυ. Όταν πια αρχίσουν να αποκαλύπτονται μυστικά χρόνων και μην αντέχοντας τα κουτσομπολιά, η Μάντυ θα πάρει τον εξάχρονο γιο της, Νικόλα, και θα μετακομίσουν γι’ άλλη μια φορά στην Αθήνα.

Είκοσι χρόνια αυτός ο γάμος θα διατηρηθεί στους τύπους μόνο. Οι κατά διαστήματα οικογενειακές συναντήσεις στο νησί θα αραιώσουν και μόνο το χαρτί της γαμήλιας τελετής θα επιβεβαιώνει πως κάποτε υπήρξαν οικογένεια. Η παλιά ψυχολογική κατάσταση της Μάντυ θα επιβαρυνθεί στο πέρασμα των χρόνων και θα διαγνωστεί ως Alzheimer. Η ζωή και πάλι θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα ζητήσει αποδείξεις υπομονής και αληθινής αγάπης.

Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο μας χάρισε η Μαρία Τζιρίτα γι’ άλλη μια φορά. Δυο ευαίσθητα θέματα θίγονται στην ιστορία αυτή. Απ’ την μια πλευρά τα θύματα του εγκέλαδου στο Αργοστόλι με τις πολύ ζωντανές εικόνες της απώλειας, του θανάτου, του πόνου, της δύναμης ξανά για ζωή κι απ΄ την άλλη η νόσος Alzheimer, που από τη φύση της προκαλεί φόβο για το άγνωστο και ζητά όλες τις δυνάμεις των οικείων, σωματικές και ψυχικές για να υποστηρίξουν τον πάσχοντα. 

Η συγγραφέας με λόγο στρωτό οδηγεί τον αναγνώστη βήμα βήμα προς το τέλος και ταυτόχρονα αποκαλύπτει μυστικά, ψέματα και αλήθειες που κανείς δεν περίμενε. Έχοντας στο νου πάντα την Μάντυ και τον αθεράπευτο έρωτά της για το Χρήστο θα ζήσουμε την ελπίδα, την προδοσία, την απογοήτευση, τον πόνο, την αξιοπρέπεια αλλά και τη ψυχική αποδυνάμωση και την κατάρρευση. Σχέσεις ζωής που διαταράσσονται, ψέματα που πληγώνουν κι η αληθινή αγάπη κι η συγχώρεση πάντα θριαμβευτές. 

Σωτηρία Παπαρσένη για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου