ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κριτική άποψη της κας Μαρίας Παπάτου "Οχθες και κύματα - Ευαγγελία Ευσταθίου" Εκδόσεις Λιβάνη!






Το πανάκριβο ξεχασμένο βραχιόλι που δεν ταιριάζει με την οικονομική της κατάσταση και που βρίσκει η Μάγια μέσα σε ένα μπαούλο τής αλλάζει τη ζωή από την μέρα που το φοράει. Είναι γουρλίδικο ή η όψη του και μόνο της χαρίζει μια θέση στο λογιστήριο της ναυτιλιακής εταιρείες που αναζητεί δουλειά; 

Ο Αδριανός κάνει την επανάστασή του από μικρός και στην Αμερική που διαλέγει να ξεκινήσει την καινούρια του ζωή γεύεται την επιτυχία και τη δόξα καθώς εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Οι κακές παρέες και συνήθειες καθώς και οι λάθος χειρισμοί -εντάξει ίσως έβαλε και κάποιος «μεγάλος» το χεράκι του- τον γυρίζουν πίσω στην πατρίδα και στο σχέδιο της μητέρας του. 

Από την παρουσίαση που έκανε η κυρία Ευσταθίου στην πόλη μου τα λόγια που ακολουθούν παρουσιάζοντας τους ήρωές της και αιτιολογώντας τον τίτλο: «Ο Αδριανός είναι ένας άνθρωπος που ζει στη φουσκοθαλασσιά από μικρό παιδί λόγω ιδιαιτέρων καταστάσεων, ασυμβίβαστος και δυναμικός, ορμητικός και σαρωτικός, απείθαρχος και ανεξέλεγκτος, καταστροφικός και επιβλητικός, ένα κύμα δηλαδή. 

Η Μάγια η κεντρική ηρωίδα είναι δυναμική και ακλόνητη, έτοιμη να υποδεχθεί και να γαληνεύσει το άγριο και το απροσπέλαστο του κύματος, ικανή να αντέξει τους ανέμους, να αγκαλιάσει τους παφλασμούς και να μείνει ακλόνητη από τις τρικυμίες. Μια όχθη με μεγάλη καρδιά που χωράει τα κύματα δηλαδή». Και συνεχίζει η συγγραφέας. «Η ίδια η ζωή τέτοια μεγάλη αντίθεση είναι. Πότε κύμα άγριο και δυνατό που μας παρασύρει σε ανεξέλεγκτη πορεία και πότε απάνεμη όχθη που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τη θέα του πελάγους με το πρόσωπο στραμμένο στον ήλιο και τα μάτια κλειστά». 

Όσοι έχουν γνωριστεί με τη γραφή της συγγραφέως θα ξέρουν σίγουρα πως σ΄αυτό το βιβλίο όπως και στα προηγούμενά της θα συναντήσουν στις σελίδες του αίσθημα και δράση, ίντριγκες, πάθη και λάθη -όχι αποκλειστικά και μόνο των ηρώων ίσως και των προγόνων τους-, κρυμμένα μυστικά που και σ΄αυτά δεν έχουν την αποκλειστικότητα. Θα συναντήσουν όμως και κάτι καινούριο. Κι αυτό έχει όνομα και λέγεται χιούμορ. 

Δικαίως αναρωτιέται η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα πού είναι η ρομαντική κομεντί που είχε στο μυαλό της να γράψει, που μπορεί να μην έφτασε στα χέρια μας όπως ήταν η αρχική σκέψη της- οι ήρωες πάλι χάραξαν το δρόμο τους- όμως θα βρει ο αναγνώστης αρκετές πινελιές χιούμορ σ΄αυτό της το βιβλίο. Έτσι λοιπόν σε συνδυασμό με τα γνωστά υλικά που χρησιμοποιεί η κα Ευσταθίου με εξαιρετική ομολογουμένως μαεστρία στα βιβλία της, το πηγαίο ταλέντο της, τον ρομαντισμό και την ικανότητα της να πλάθει εκπληκτικούς και εκρηκτικούς ήρωες δεν μας απογοητεύει και σ΄αυτό της το πόνημα. 

Έτσι λοιπόν οι παλιοί αναγνώστες θα ξαναζήσουν ένα ταξίδι που με τόση αγωνία και ανυπομονησία περιμένουν να απολαύσουν και οι καινούριοι θα εθιστούν στο φαινόμενο που λέγεται Ευαγγελία Ευσταθίου• στα δύο «ΕΥ» που μας ταξιδεύουν. Απολαυστικό μέχρι την τελευταία του σελίδα. Καλοτάξιδες οι όχθες…να γαληνέψουν τα κύματα… Ανυπόμονη για το επόμενο. 

Και μια μικρή κουβέντα, γνωριμία, εξ ου και ο ενικός, με την συγγραφέα -συνέντευξη δεν θα τη χαρακτήριζα- που είχα την χαρά και την τιμή να της…αποσπάσω την μοιράζομαι μαζί σας. 

1. Από τα παιδικά σου χρόνια τι είναι αυτό που θυμάσαι με περισσότερη αγάπη;
Θυμάμαι το προσφυγικό κουζινάκι της γιαγιάς μου με εκείνη καθισμένη στο παλιό ξύλινο τραπέζι να πίνει γουλιά γουλιά τον ελληνικό της λέγοντάς μου ιστορίες από τη Σμύρνη. Θυμάμαι και το δικό μου παιδικό δωμάτιο που μοιραζόμουν με τον αδερφό μου με εκείνον κι εμένα να κουτσομπολεύουμε κουκουλωμένοι μέχρι τα ξημερώματα. Θυμάμαι κι άλλα πολλά αλλά είμαι ικανή να γράψω βιβλίο οπότε σταματώ εδώ. 

2. Ποιον ήρωα παραμυθού έχεις αγαπήσει;
Τον Κουασιμόδο από την Παναγία των Παρισίων και το Τέρας από την Πεντάμορφη. Διαβάζοντας ξανά και ξανά τα παραμύθια αυτά η ανάγκη μου να αγκαλιάσω και να προστατεύσω τους ήρωες από την κακία του κόσμου παρέμεινε μέσα μου αναλλοίωτη. 

3. Τα παραμύθια σου που με τόση μαεστρία πλέκεις και παρουσιάζεις, πουλάνε. Έχουν πουλήσει σε σένα παραμύθια;
 Άπειρες φορές και τα έχω αγοράσει χωρίς να διακρίνω εγκαίρως πως δεν ήταν από τα παραμύθια που θα με έκαναν να κλείσω το βιβλίο με χαμόγελο. Μεγαλώνοντας έμαθα όμως. Αποφεύγω να αγοράσω παραμύθια τέτοιου είδους όσο αριστοτέχνες κι αν είναι οι πωλητές τους. 

4. Μιλώντας για παραμύθια… Θα μπορούσες να συγχωρέσεις κάποιον που σε έχει παραμυθιάσει;
Το έχω κάνει ήδη και θα το ξανακάνω. Η συγχώρεση βοηθά την ψυχή να ανακουφιστεί. Απλώς αποφεύγω μετά το παραμύθιασμα να κάνω παρέα με τους γλυκομίλητους ψεύτες. Συγχωρώ αλλά διατηρώ τις αποστάσεις μου για λόγους αυτοπροστασίας. 

5. Τι μπορείς να συγχωρέσεις και τι όχι;
Μπορώ να συγχωρήσω οτιδήποτε και οποιονδήποτε βλάψει εμένα προσωπικά αλλά δεν μπορώ να συγχωρέσω οτιδήποτε και οποιονδήποτε βλάψει την οικογένειά μου. 

6. Ένα προτέρημα κι ένα ελάττωμά σου.
Προτερήματά μου η αφοσίωση και η πειθαρχία. Ελάττωμά μου μεγάλο η ευπιστία. 

7. Τρία επίθετα για τον σύζυγο, την κόρη και τον γιο.
Σύζυγος: οργανωτικός Κόρη: πεισματάρα. Γιος: σαρωτικός. 

8. Τι είναι αυτό που προσέχεις σε κάποιον που βλέπεις για πρώτη φορά;
Τα μάτια του. Στα μάτια οι ανοιχτές πόρτες στα μάτια και οι κλειστές. Στα μάτια η αλήθεια και το ψέμα. Οι γέφυρες και οι αποστάσεις. 

9. Ποιο ζευγάρι ηρώων σου έχεις δυσκολευτεί να αποχωριστείς;
 Ποιο ζευγάρι σε κούρασε; Και τα έντεκα, δώδεκα προσεχώς, ζευγάρια των ηρώων μου δυσκολεύτηκα τα μάλα να αποχωριστώ. Σε ένα τόσο μεγάλο και παράφορο ενίοτε ταξίδι όπως είναι η συγγραφή ο δεσμός είναι αναπόφευκτος και η ρήξη του πονάει. Δεν με κούρασε κανένα ζευγάρι. Με όλα έκανα εκπληκτική παρέα και περάσαμε αλησμόνητες στιγμές μέχρι το φινάλε. 

10. Οι ήρωές σου -στους αρσενικούς αναφέρομαι- κάνουν σχεδόν τα πάντα, σαν τον σουγιά πολυεργαλείο ένα πράγμα! Ο σύζυγός σου πως είναι σε σχέση με τους ήρωές σου;
Είναι πιο γήινος αυτός αλλά έχει όλα όσα είναι απαραίτητα για να εξακολουθούν να με συναρπάζουν. Με τα καλώδια και τα εργαλεία δεν τα πάει καλά για παράδειγμα αλλά η ευστροφία και το πνεύμα του με σαγηνεύουν. Στα εύκολα είναι μεγάλος απών αλλά στα δύσκολα είναι συγκλονιστικός παρών. Είναι ο δικός μου ήρωας χειροπιαστός κι αληθινός. Με όλα τα προτερήματα και ελαττώματά του. 

11. Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος που διαβάζει τα χειρόγραφά σου;
Είναι η αγαπημένη μου επιμελήτρια Μαρία Συμεωνίδου. 

12. Μία συμβουλή που δίνεις στα παιδιά σου.
Να μην πιστεύουν αμέσως το πρόσωπο της καλοσύνης ή της κακίας. Να ακούν, να περιμένουν, να ερευνούν και να κρίνουν. Να μη φοβούνται να διαπράξουν το λάθος και να πατούν μέχρι εκεί που μπορούν να τους πάνε τα πόδια τους με ασφάλεια. 

13. Ποιο φαγητό μαγειρεύεις εξαιρετικά και λατρεύει η οικογένεια;
Ποια δουλειά βαριέσαι θανάσιμα; Φτιάχνω πολύ ωραίο παστίτσιο. Είναι το μόνο δείγμα νοικοκυροσύνης μου που μπορεί στα αλήθεια να με κάνει περήφανη γιατί υστερώ δραματικά σε όλα τα υπόλοιπα. Βαριέμαι θανάσιμα οτιδήποτε δεν απαιτεί σκέψη και πρωτοβουλία αλλά μηχανική διεκπεραίωση όπως είναι το ξεσκόνισμα ή το σφουγγάρισμα για παράδειγμα. Ο άνθρωπος κατάκτησε το φεγγάρι αλλά δεν βρήκε ακόμη το κουμπί που θα σου κάνει το σπίτι λαμπίκο με ένα πάτημα. Δραματική ολιγωρία του ανθρώπινου γένους. 

14. Στέφαν και Ζάνα. Δυο λόγια για το ζευγάρι που συντροφεύει τις μέρες σου.
Ένας βετεράνος με σύνδρομο μετατραυματικού στρες που επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση από κείνους που κατακερμάτισαν την ψυχή του. Και ένα κορίτσι που βρέθηκε σε λάθος τόπο τη λάθος στιγμή κουβαλώντας τη δική της τραγική ιστορία. Εκρηκτική χημεία σε μια ιστορία που δεν ζει ο μέσος άνθρωπος. Παράνομα πειράματα οραματιστών της εξουσίας του κόσμου και αποφάσεις στην κόψη του ξυραφιού, δράση, μυστικά και ψυχολογικές συγκρούσεις. Ένα δύσκολο αλλά και συναρπαστικό στοίχημα για μένα. 

15. Μια ευχή για το τέλος.
Τα χαμόγελα να μη λείψουν ποτέ και να είναι όλοι γεροί και δυνατοί για να παλεύουν τα κύματα της ζωής ατενίζοντας τις γαλήνιες όχθες. 

Ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία αυτής της όμορφης κουβέντας.

Μαρία Παπάτου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ





Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, και σήμερα εργάζεται ως δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση. Ξεκίνησε πολύ νωρίς τη συγγραφή βιβλίων, μόλις στα 12 χρόνια της, στην αρχή παραµύθια και στη συνέχεια διηγήµατα.. Εκτός απ' τη λογοτεχνία και τα παιδιά, που αγαπά πάρα πολύ, ασχολείται με την ποίηση, τη ζωγραφική και το κολάζ, ενώ μιλά αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη και ένα γιο.
 
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2017) Όχθες και κύματα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2016) Πριν χαθεί η νύχτα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2015) Οι δεσμώτες των σκιών, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2014) Ψίθυροι στις φλόγες, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2013) Βαθύ, βελούδινο σκοτάδι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2012) Το γυάλινο ρόδο, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2011) Μετά την καταιγίδα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2010) Αν τον άνεμο ρωτήσεις, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2007) Μ' άλλα λόγια σ' αγαπώ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2004) Πέτρινοι κύκνοι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2001) Προσωπικές στιγμές, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου