ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κα Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Υπόσχομαι να μην ξεχάσω - Γιώργος Πολυράκης" Εκδόσεις Ψυχογιός!





Ορμώμενος από προτροπή φίλων του, που στην πιο τρυφερή ηλικία έζησαν την τραγωδία της γενοκτονίας της φυλής τους, ο αξιόλογος και πολυγραφότατος Γιώργος Πολυράκης, αποτίνει φόρο τιμής σε όλους εκείνους, που υπήρξαν θύματα της οθωμανικής πολεμικής υστερίας και του θρησκευτικού πάθους του τουρκικού λαού, για ολοκληρωτικό αφανισμό των χριστιανικών μειονοτήτων! 

Μία ιστορία τόσο συγκλονιστική και αληθινή, βασισμένη σε ανθρώπινες μαρτυρίες, που έζησαν την κτηνωδία από ένα καθεστώς τρομοκρατίας, που αποσκοπούσε στην ολοκληρωτική εξόντωση της αρμενικής μειονότητας! Μια ιστορία συνυφασμένη, με την πορεία ενός αδάμαστου χριστιανικού λαού, που όχι μόνο υπέφερε αγόγγυστα μύριες δυσκολίες αλλά τήρησε και την υπόσχεση να μην ξεχάσει το ανυπέρβλητο χρέος του και να μην συγχωρέσει ποτέ όλους εκείνους, που αμαύρωσαν τ΄ όνομα του τουρκικού λαού. 

«ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ», τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Γιώργου Πολυράκη και πραγματικά υπόσχεται να προκαλέσει απίστευτα ρίγη συγκίνησης σε όλους εμάς, που θα ταξιδέψουμε στις σελίδες του και που αυτομάτως γινόμαστε μάρτυρες, αποτρόπαιων σκηνών, που ξεπερνούν και την πιο διεστραμμένη ανθρώπινη φαντασία! Συγχρόνως, διαβάζοντας για το μένος των κτηνώδη αυτών πράξεων, γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα, για το πιο σημείο βαρβαρότητας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος απέναντι στον συνάνθρωπό του, προκαλώντας στην ουσία εγκλήματα απέναντι στον πολιτισμό, την ηθική και την ανθρωπότητα! Το ιστορικό των δραματικών γεγονότων εκτυλίσσεται στην Αρμενία του 1915. 

Δύο νέοι, ο Κεβόρκ και η Νεβάρτ, μεθυσμένοι από έρωτα και νεανικό ενθουσιασμό κάνουν όνειρα για το κοινό τους μέλλον, σε μια ελεύθερη και ενοποιημένη Αρμενία! Και όμως, πόσο όμορφα είναι τα όνειρα αυτά για να βγουν αληθινά, καθώς οι δύο νέοι αγνοούν τα σύννεφα του φόβου και της ανασφάλειας που έχουν τυλίξει χιλιάδες Αρμένιους. Φαντάσματα του παρελθόντος αναζωπυρώνουν την βουή ενός μίσους αναίτιου και επαναφέρουν θύμησες ανατριχιαστικές! Το ξέσπασμα του πολέμου θα οδηγήσει την Νεβάρτ στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη. Ο Κεβόρκ θα συρθεί βίαια από τους δεσμώτες του, στην έρημο της Συρίας, όπου εκεί, θα βιώσει τον αληθινό εφιάλτη του ολοκληρωτικού αφανισμού του λαού του. Ωστόσο, παρόλο που θα νιώσει τόσο κοντά την ανάσα του θανάτου, θα καταφέρει να επιβιώσει και να φθάσει, έπειτα από πάμπολλες περιπέτειες στον Πειραιά. 

Όταν μετά από χρόνια οι δυο νέοι θα επιστρέψουν στην γενέτειρά τους το Ερζιντζάν, με διαφορά δύο μηνών ο ένας από τον άλλον, συγκλονισμένοι, θ΄ αντικρίσουν τα ερείπια μιας πόλης που άλλοτε έσφυζε από ζωή! Συντετριμμένοι θ΄ αναζητήσουν, μάταια όμως, τον μεγάλο έρωτά τους, προτού αφήσουν οριστικά την πόλη, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. 

Ο Γιώργος Πολυράκης έχοντας μελετήσει διεξοδικά μία εκτενέστερη βιβλιογραφία για την ιστορία της Αρμενικής γενοκτονίας, -η οποία και παρατίθεται νοικοκυρεμένα στο τέλος του βιβλίου- αναφέρει σπουδαία ιστορικά ντοκουμέντα, καθώς και τον αντίκτυπο που προκάλεσε στους λαούς της Δύσης και στον λοιπό οθωμανικό κόσμο το αδικαιολόγητο μίσος, που συνετέλεσε στην τραγωδία της Αρμενικής γενοκτονίας! Ο συγγραφέας με γλαφυρότητα και φιλαλήθεια, ξετυλίγει βήμα-βήμα, μέσα από επίσημες προσωπογραφίες και περιγραφές ένα ολοκληρωτικό σχέδιο αφανισμού των χριστιανικών μειονοτήτων. 

Οι εθνικιστές Νεότουρκοι και πρωτεργάτες του Κεμαλισμού, αποτελούμενοι από την τριανδρία Ταλαάτ-Εμβερ-Τζεμάλ, θέτουν σ΄ εφαρμογή ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εθνοκάθαρσης των Αρμενίων. Παράλληλα, μέσα από προσωπικές επιστολές και αποκρυπτογραφημένα μηνύματα παρατηρούμε και την αγωνιώδη προσπάθεια του διεθνούς κόσμου για συμπαράσταση και αποτροπή της σφαγής. Τα πρωτοφανή έκτροπα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και γεννούν αισθήματα δικαίωσης των απανταχού Αρμενίων. Όλοι τους τίθενται στην υπηρεσία, για την επιτυχία ενός κοινού συγκεκριμένου στόχου, την δίψα για εκδίκηση! 

Για την επίτευξη της οργανωμένης αυτής επιχείρησης, ο Πολυράκης σκιαγραφεί με πλήρη επιτυχία έναν χαρακτήρα, -τον Κεβόρκ- που στο πρόσωπό του εκφράζεται η απόλυτη αντίθεση. Από την μια βλέπουμε το νεανικό ερωτικό πάθος του για την Νεβάρτ και από την άλλη την θέληση να λάμψει η αλήθεια με την εκπλήρωση του χρέους του απέναντι στην οικογένειά του που σφαγιάστηκε άδικα από τον εχθρό. Ωστόσο ο ίδιος ήταν αποφασισμένος ώστε ο έρωτάς του να μην σταθεί εμπόδιο στο ανυπέρβλητο χρέος του. 

Η απόλυτη ανατροπή στο τέλος του βιβλίου, αποδεικνύει ότι η σπίθα του έρωτα μπορεί ν΄ αναθερμανθεί ακόμη και αν έχει προηγηθεί μία ολοκληρωτική καταστροφή. Ένα οικογενειακό κειμήλιο, ένα χρυσό μενταγιόν, μ΄ ένα πολύ μεγάλο ρουμπίνι στην μέση, σε σχήμα καρδιάς, θα ξαναφέρει κοντά το ζευγάρι Κεβόρκ-Νεβάρτ, έπειτα από τριάντα έξι χρόνια για να γευθούν και πάλι την ευτυχία μέσα από την ευτυχία αγαπημένων τους προσώπων! 

Το βιβλίο «ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ», είναι το απόλυτο ιστορικό βιβλίο από τον επικεφαλής του είδους του, Γιώργο Πολυράκη.

 Το μήνυμα του συγγραφέα προς το αναγνωστικό κοινό είναι ένα: o αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν πρέπει να περάσει στην σφαίρα της λήθης. Παρά τα εμπόδια και τα εθνικιστικά συμφέροντα, η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξεχνά! 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Τέλειωσε τη Στρατιωτική Ιατρική και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία στα Χανιά και είχε γράψει δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν άλλα 19 βιβλία του.

1 σχόλιο:

  1. Άριστη άποψη Αναστασία συγχαρητήρια το τιμήσεις το βιβλίο με την κριτική σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή