ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο "Ευλογημένο ψέμα - Μαρία Παπαδάκη" Εκδόσεις Ωκεανός!


 
 
Μπορεί ένα ψέμα να είναι ευλογημένο; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Πόσο μπορεί να διαρκέσει μια ευτυχία στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια; Κάνει τη ζωή πιο εύκολη ή τη δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και τη κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτη;
 
Τα ερωτήματα πολλά και δύσκολα όπως και να τα θέσεις, οι απαντήσεις το ίδιο δύσκολες ή και περισσότερο.
 
Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο και μια γραφή που έχει μεστώσει ακόμα περισσότερο, παραμένει όμως ουσιαστικά απλή, με ήρωες που έχουν σαν κίνητρο τη δύναμη της πίστης, της αγάπης και της καλοσύνης και άλλους που τα κίνητρά τους δεν είναι και τόσο αθώα.
 
Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, αλλά πλεγμένο με τα στοιχεία της μυθοπλασίας με αποτέλεσμα το αφήγημα να απογειώνεται.
 
Η ιστορία ακολουθεί μια πορεία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό την Ικαρία. Η πλοκή της έχει ανατροπές που δεν τις βάζει ο νους μας και στο τέλος επέρχεται η κάθαρση και αποκαλύπτονται τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτό το «ευλογημένο» ψέμα.
 
Μια αφήγηση που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ψυχογράφημα, μιας και η συγγραφέας καταφέρνει να μας δώσει με εξαιρετικό τρόπο και με λεπτομέρειες την ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα, και μπορεί να μας ξεδιπλώνει πολύ πετυχημένα την ευτυχία αλλά και τη δυστυχία του κάθε ένα από αυτούς.
 
Μπορούμε να πούμε πως παράλληλα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις μιας και αναφέρεται στη φιλανθρωπία, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την υιοθεσία, την πορνεία, την ομοφυλοφιλία, την οικογένεια και  καταφέρνει να μας γεμίσει με πολλά συναισθήματα όπως φόβο, συγκίνηση, θυμό, αλλά και αγάπη σε όλες της τις μορφές.
 
Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ
 
 


Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε λογιστική και αγγλικά, και έχει συνεργαστεί με το διαδικτυακό περιοδικό "Μουσικόραμα". Είναι καταξιωμένη στιχουργός, έχοντας σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρώτο της μυθιστόρημα "Τι γυρεύω εγώ εδώ;" ακολούθησε την ποιητική συλλογή "Αγάπες δροσουλίτες". Το δεύτερό της μυθιστόρημα, "Κλειστό λόγω αγάπης", βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένη. Για την ιστορία της Ακριβής (ηρωίδα του βιβλίου της), η συγγραφέας έγραψε τους στίχους για το τραγούδι "Λόγω αγάπης", που το ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας, σε μουσική της Βάσως Αλλαγιάννη.

Τίτλοι Βιβλίων της:
(2018) Ευλογημένο ψέμα, Ωκεανός
(2017) Κρουσταλλένια μου, Ωκεανίδα
(2016) Κλειστό λόγω αγάπης, Ωκεανίδα
(2014) Τι γυρεύω εγώ εδώ;, Φίλντισι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου