ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ" - ΘΑΛΕΙΑ ΨΑΡΡΑ - Εκδόσεις Ψυχογιός

φωτο : Εκδόσεις Ψυχογιός

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ - Θάλεια Ψαρρά

Εκδόσεις Ψυχογιός

"Με λένε Δανάη και αυτή ήταν η δική μου ιστορία. Πέρασα είκοσι χρόνια με το χνώτο της βίας να ανασαίνει στο πρόσωπό μου, πριν καταλάβω πως η αξιοπρέπεια, το χαμόγελο και μια ζωή χωρίς φόβο δεν ήταν άπιαστο όνειρο, αλλά δικαίωμά μου!"

Η Δανάη μεγάλωσε σε μια οικογένεια ανύπαρκτη, με μια μητέρα δυνάστη που την αδικούσε σε κάθε ευκαιρία και της έδινε αγάπη με το σταγονόμετρο, όταν και όπως την συνέφερε. Γι' αυτό ένιωσε νωρίς την ανάγκη να φύγει μακριά από το σπίτι της, με υπαρκτό τον κίνδυνο να κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της και την χειρότερη για κείνη επιλογή συντρόφου. Και η επιλογή αυτή άκουγε στο όνομα Λάμπρος. Γνώστης του φλερτ και της αποπλάνησης, δαίμονας με αγγελική μορφή, ο Λάμπρος την γοήτευσε και την εγκλώβισε σε έναν γάμο που από την αρχή έδειξε την εφιαλτική για την Δανάη εξέλιξή του.

Μια εξέλιξη με τραγική για εκείνη κατάληξη. Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα κι ιστορίες.

Ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και γίνονται γνωστές όταν δυστυχώς είναι ήδη αργά.

Ιστορίες που μιλούν για ενδοοικογενειακή βία, σωματική, λεκτική ή συναισθηματική, για εκφοβισμό και κακοποίηση, για εξευτελισμό και ταπείνωση, για εμπορία και εκμετάλλευση γυναικών, για εγκατάλειψη. Ιστορίες σκληρές, που πονάνε, θυμώνουν και φοβίζουν.

Ιστορίες που διαβάζοντάς τες νιώθεις την απόγνωση και την απελπισία των ηρώων τους ή την ντροπή τους. Ιστορίες στις οποίες η λογική και η παράνοια απέχουν ελάχιστα και πολλές φορές αλλάζουν θέση, χωρίς όμως να χάνεται η προσδοκία για λύτρωση και δικαίωση.

Ιστορίες που συγκλονίζουν και καθηλώνουν.

Ευχή κι ελπίδα να έρθει η μέρα εκείνη που το δικαίωμα κάθε γυναίκας, κάθε παιδιού, κάθε ανθρώπου στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ευτυχία, τα όνειρα...το δικαίωμα στην ζωή...να μην χρειάζεται να το διεκδικεί και να το διαπραγματεύεται. Αλλά κι αν χρειαστεί, να έχει την δύναμη να το κάνει.

"Μπορεί να σε λένε Μαρία, Ελένη, Χριστίνα...Δεν έχει καμιά σημασία. Αν η ιστορία σου μοιάζει με την δική μου, άλλαξέ την! Αν η σιωπή σού δένει τα βράδια κόμπο τον λαιμό και τινάζει το κορμί σου από τους πόνους, σπάσ' τη! Δεν είσαι η μόνη και δεν θα είσαι ποτέ μόνη! Ναι, γεννήθηκες γυναίκα! Και αυτό δεν είναι το ελάττωμα ούτε και η καταδίκη σου! Είναι η δύναμή σου!"

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου