ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για το βιβλίο «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» Mónica Gutiérrez Artero - Εκδόσεις Μεταίχμιο


"Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων

Mónica Gutiérrez Artero

Εκδόσεις Μεταίχμιο

πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Έχει έρθει κάποια στιγμή στη ζωή σας που να έχετε βρεθεί σε τέτοιο σημείο που να μην είστε σίγουροι τι ακριβώς πρέπει να κάνετε με αυτήν; Να ξέρετε με βεβαιότητα ότι χρειάζεστε μια αλλαγή, αλλά να μην μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ποια πρέπει να είναι αυτή; Έχει υπάρξει κάποια στιγμή που να σκεφτήκατε πως κάποιο βιβλίο σάς έσωσε τη ζωή; Κατά μία έννοια, σε αυτήν ακριβώς την ιδέα βασίζεται "Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων" της Ισπανής Mónica Gutiérrez Artero, στο οποίο, η ηρωίδα της, ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο πίσω από τις πόρτες ενός παράξενου βιβλιοπωλείου και μαζί με αυτόν ανακαλύπτει και πτυχές του εαυτού της που δεν ήξερε έως τότε.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή είναι η ιστορία της Άγκνες, μιας αρχαιολόγου με καταγωγή από τη Βαρκελώνη, που αφήνει πίσω της τη γενέτειρά της και καταφεύγει στο Λονδίνο προς αναζήτηση εργασίας, με σκοπό να ξεκινήσει μια νέα ζωή εκεί. Όμως, τα πράγματα θα εξελιχθούν κάπως διαφορετικά απ' ότι τα είχε εκείνη στο μυαλό της, όταν μια ξαφνική νεροποντή θα την αναγκάσει ν' αναζητήσει καταφύγιο σε ένα βιβλιοπωλείο, που δεν θ' αργήσει να καταλάβει πως δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Γιατί το Moonlight Books δεν είναι απλά ένας ιδιαίτερος χώρος, αλλά συγκεντρώνει ένα πλήθος ιδιαίτερων ανθρώπων, με κυρίαρχο όλων τον ιδιοκτήτη, ο οποίος προσφέρει στην Άγκνες μια θέση εργασίας στο βιβλιοπωλείο του, με εκείνη να μην μπορεί ν' αρνηθεί.

 Ξεκινώντας να εργάζεται εκεί, η Άγκνες θα συναντήσει ένα μεγάλος πλήθος ανθρώπων, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, αλλά και αρκετά μακριά από τα κλασσικά κοινωνικά στερεότυπα. Ανθρώπους εκκεντρικούς, ιδιαίτερους, παράξενους, χαρισματικούς. Ανθρώπους που όχι απλά αξίζει να τους ρίξεις μια δεύτερη ματιά, αλλά που αξίζει να τους αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου, ώστε να μπορέσεις να τους κατανοήσεις καλύτερα και να εμβαθύνεις στις σκέψεις και στα συναισθήματά τους. Κι αν αυτοί φαντάζουν λίγο καρικατουρίστικοι στα μάτια μας κάποιες στιγμές, αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία, γιατί αυτό που πραγματικά μετράει δεν είναι το έξω, αλλά το μέσα μας, κι όπως ένα βιβλίο δεν μπορείς να το κρίνεις απ' το εξώφυλλο, έτσι δεν μπορείς να κάνεις και με τους ανθρώπους.


Η κλοπή ενός βιβλίου είναι το μοναδικό πράγμα που προκαλεί μια κάποια αναταραχή στην ηρωίδα μας, αλλά κι αυτή δεν είναι αρκετά μεγάλη και ισχυρή ώστε να δημιουργήσει εντάσεις και να επηρεάσει τη ροή της αφήγησης. Αντίθετα, αποτελεί μια κωμική πινελιά σε μια ιστορία που δεν έχει σκοπό να σε εντυπωσιάσει, αλλά να σου θυμίσει πως η μαγεία και η σπουδαιότητα της ζωής δεν βρίσκεται στα μεγάλα, αλλά στα μικρά πράγματα, σε όλες εκείνες τις μικρές στιγμές που ίσως να μην δίνεις την απαιτούμενη σημασία, αλλά που χωρίς αυτές δεν μπορείς να υπάρξεις, να είσαι ευτυχισμένος, να χαμογελάς. Στιγμές τρυφερότητας, ευγένειας, αγάπης, ανταποδοτικότητας. Στιγμές που τις μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν είστε ίδιοι μεταξύ σας, γιατί ο καθένας μας έχει να προσφέρει κάτι στον άλλο ακόμα κι αν δεν το γνωρίζει.

Το μικρό αυτό βιβλιοπωλείο, είναι το βιβλιοπωλείο εκείνο που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στη γειτονιά μας. Ένα μέρος που κάνει τα όνειρα να ζωντανεύουν και που δεν μπορείς να μην το ερωτευτείς, γιατί εκεί μέσα δεν χρειάζεται να προσποιείσαι. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου ή όποιος άλλος επιλέξεις να είσαι, αν αφεθείς να χαθείς στη μαγεία ενός βιβλίου που ίσως και να σου αλλάξει τη ζωή. Η συγγραφέας κάνει έντονες λογοτεχνικές αναφορές και αυτή η πινελιά είναι που προσθέτει κάτι το παραπάνω στη μαγεία του βιβλίου και που μαζί με τους ήρωές της, που τόσο αγαπάνε τη λογοτεχνία, θυμόμαστε κι εμείς το πόσο πολύ την αγαπάμε, αλλά και μερικούς πολύ καλούς λόγους που συμβαίνει αυτό. Ένα όμορφο, τρυφερό, ζεστό βιβλίο, που σου συστήνει ανθρώπους με τους οποίους δεν σε καλεί απαραίτητα να ταυτιστείς, αλλά που σίγουρα τους αναγνωρίζεις, και που σε κάνει ν' αγαπήσεις τη λογοτεχνία και τα βιβλία ξανά απ' την αρχή.

Γιούλη Τσακάλου 

Ελεύθερος Τύπος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου