ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ενός λεπτού σιγή" Μένιος Σακελλαρόπουλος Εκδόσεις Ψυχογιός


Ενός λεπτού σιγή - Μένιος Σακελλαρόπουλος

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Βάλια, Παύλος, Ανδρέας, ένας σύζυγος ασφυκτικός, συναισθηματικά μη διαθέσιμος, ένας εραστής που θέλει να περνά καλά στην σιγουριά και την ηρεμία που του προσφέρει η σχέση με μια παντρεμένη, μια γυναίκα παγιδευμένη σε έναν γάμο άχρωμο, κενό και αδιάφορο, ευάλωτη στα μεγάλα λόγια γεμάτα ψεύτικες υποσχέσεις "του άλλου".

Ένας απαγορευμένος έρωτας που απογειώθηκε, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έφερε την καταστροφή. Ένας άντρας διαλυμένος και οργισμένος από την απιστία που εκδικείται. Ένας γάμος σε εμπόλεμη ζώνη και κάπου εκεί στην μέση δυο παιδιά, η Μυρτώ και ο Φίλιππος, ρημαγμένα από τις καταστάσεις...φοβισμένα, μπερδεμένα, θυμωμένα. Μια γυναίκα που τόλμησε ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ, που πίστεψε "ότι μπορούσε να τα αλλάξει όλα, ότι είχε δικαίωμα στην χαρά και την ευτυχία", που έπαιξε και έχασε στο ερωτικό παιχνίδι και μετά από πολλά κατέληξε ένας κόκκινος φάκελος στο γραφείο κάποιου δικηγόρου και η ίδια πεταμένη στην κόλαση, σε έναν θάλαμο ψυχιατρείου. Μόνη και ξεχασμένη από την οικογένειά της, από την κοινωνία, από τον εραστή της.

Μια δυνατή ιστορία με πολλούς αποδέκτες. Θύτες και θύματα σε καταστάσεις χωρίς λογική, με ακραίες συμπεριφορές που έχουν ολέθριες συνέπειες για όλους. Ένα θρίλερ συζυγικής απιστίας, που συγκλονίζει, διχάζει και προβληματίζει. Βασισμένο σε αληθινά περιστατικά, μέσα από δικογραφίες, από θαλάμους-κελιά ψυχιατρείου, από αστυνομικά τμήματα, από δομές φιλοξενίας αστέγων. Από ανθρώπους ταγμένους στην προσφορά και την βοήθεια αλλά και από ανθρώπους καθάρματα που δεν διστάζουν "να πατήσουν κάποιον που είναι ήδη πεσμένος".

Μια ιστορία δυστυχώς πάντα επίκαιρη στο κεντρικό της θέμα, ανατριχιαστικά συχνή τον τελευταίο καιρό στις ακρότητές της. Με ήρωες που ζητούν δικαίωση για τις πράξεις τους και αντικειμενική κρίση από τους αναγνώστες. Με περιγραφές που καθηλώνουν και δημιουργούν δυνατά συναισθήματα. Πόνος, οργή, θυμός, απόγνωση, μίσος, συμπόνια, θλίψη, ταυτόχρονα με μια κρυφή ικανοποίηση. Γιατί πώς μπορείς να δώσεις συγχωροχάρτι στην απιστία; Πώς μπορείς να γιατρέψεις τα σημάδια από τις πληγές που αφήνει πίσω του αυτός ο εφιάλτης; Πώς μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια δυο παιδιά που διαλύθηκε η οικογένειά τους, ο κόσμος τους όλος με τον χειρότερο τρόπο; Και από την άλλη, πώς μπορείς να καταδικάσεις μια γυναίκα που θέλει να βγει από το τέλμα της ρουτίνας; Που θέλει να πάψει να ζει "σε έναν νεκρό γάμο χωρίς ημερομηνία θανάτου";

Ας κρατήσουμε λοιπόν ενός λεπτού σιγή για όλες τις αγκαλιές που χαλάρωσαν, τα φιλιά που πάγωσαν, τα λόγια αγάπης που ξεχάστηκαν, τα χαμένα όνειρα, τις προσδοκίες και τους όρκους αγάπης που δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν και έγιναν εγωισμός, πόνος, απελπισία κι εκδίκηση.

Και ας μαζέψουμε όλα αυτά τα λεπτά που σιγήσαμε...όλες αυτές τις σιωπές που κρατήσαμε και ας τις κάνουμε μια κραυγή συμπαράστασης για όλες τις "Βάλιες" που υποφέρουν στον γάμο τους και αναγκάζονται να παραμείνουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς με την ελπίδα κάποτε να μπορέσουν...μια κραυγή συμπόνιας για κάθε "Μυρτώ" και για κάθε "Φίλιππο" που βιώνουν την τρέλα των μεγάλων με την υπόσχεση ενός καλύτερου κόσμου.

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.

φωτο: ΒΟΟΚΙΑ

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου