ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ" Shelby Van Pelt - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Shelby Van Pelt

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 

 

"Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Τόβα Ισάλιβαν άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια στο ενυδρείο του Σόουελ Μπέι. Τα καταφέρνει καλύτερα όταν έχει κάτι να ασχολείται - αυτό κάνει άλλωστε από τότε που ο γιος της ο Έρικ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα δεκαοχτώ του, πριν από τριάντα χρόνια. Στο ενυδρείο, η Τόβα γνωρίζει τον ιδιότροπο Μάρκελο, ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού. Ο Μάρκελος ξέρει περισσότερα απ' όσα φαντάζεται κανείς μα δεν θα κουνούσε ούτε ένα από τα οκτώ του πόδια για τους δεσμώτες του - ώσπου, εντελώς ξαφνικά, δημιουργεί μια απροσδόκητη φιλία με την Τόβα. Σαν καλός ντετέκτιβ, ο Μάρκελος συμπεραίνει τι συνέβη τη νύχτα της εξαφάνισης του γιου της Τόβα. Και καθώς η στοργή του για τη φίλη του μεγαλώνει, ξέρει πως πρέπει να χρησιμοποιήσει ό,τι τέχνασμα μπορεί να επιστρατεύσει το ασπόνδυλο σώμα του για να ανακαλύψει για χάρη της την αλήθεια, πριν να είναι πολύ αργά."  (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Μάρκελος είναι ένας ξεχωριστός τύπος...ένας πανέξυπνος κυνηγός θησαυρών...ένας νυχτερινός φυγάς...είναι αυτό που λέμε "σπίρτο αναμμένο".

Ο Μάρκελος όταν αποφασίζει να ακούσει, ακούει τα πάντα. Έτσι καταλαβαίνει πότε η πλημμυρίδα θα γίνει άμπωτη, έξω από τους τοίχους της "φυλακής" του, ανάλογα με την ένταση του νερού που σκάει στα βράχια. Όταν αποφασίζει να δει, η όρασή του είναι ακριβέστατη. Καταλαβαίνει ποιος ακριβώς έχει αγγίξει το τζάμι της δεξαμενής του από τα αποτυπώματα που αφήνει πάνω του. Έχει μάθει να διαβάζει τα γράμματα και τις λέξεις τους. Μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία και να λύνει γρίφους. Μισό εκατομμύριο νευρώνες είναι κατανεμημένοι στα οκτώ άκρα του. Κάποιο από τα πλοκάμια του σίγουρα έχει περισσότερη ευφυΐα απ'όση ένας άνθρωπος σε ολόκληρο το κρανίο του. Γενικά, είναι ένα "στριμμένο" γέρικο χταπόδι που έχει βαρεθεί και αγανακτήσει με τους ανθρώπους και δίνει σημασία στις λεπτομέρειες.

Με τις τρεις καρδιές που έχει, κάνει ό,τι μπορεί για να γεμίσει την άδεια καρδιά της Τόβα, μιας στωικής Σουηδέζας, που αντιδρά σε όλα όσα συμβαίνουν με ηρεμία, αταραξία, απάθεια και καρτερικότητα. Μιας γυναίκας ψύχραιμης, απίστευτα καλοσυνάτης και συναισθηματικά ανεξιχνίαστης.

Ένα σεμινάριο δημιουργικής συγγραφής και ένα βίντεο στο YouTube με ένα αιχμάλωτο χταπόδι που άνοιξε ένα κλειδωμένο κουτί που περιείχε μια λιχουδιά "γέννησαν" τον Μάρκελο, ενώ για την Τόβα η συγγραφέας αντέγραψε τον χαρακτήρα της γιαγιάς της. Το πρώτο μυθιστόρημα της Shelby Van Pelt που ολοκληρώθηκε μέσα στην καραντίνα της πανδημίας covid είναι τρυφερό, καθηλωτικό, γοητευτικό και πνευματώδες.

Συγκινητικό και ευκολοδιάβαστο, ευχάριστο με αρκετή δόση χιούμορ, χωρίς περιττές περιγραφές. Ένα δροσερό παραμύθι για μεγάλα παιδιά με πρωτότυπη υπόθεση και ένα χαρούμενο εξώφυλλο. Ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα για την θλίψη και τα σκοτάδια που την ακολουθούν, την μοναξιά, την απώλεια, τα γηρατειά, τον θάνατο και τις δεύτερες ευκαιρίες. Απολαυστικό από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα...το κλείνεις με χαμόγελο και το κρατάς σφιχτά στην αγκαλιά σου.

Η ξεχωριστή και ιδιαίτερη φιλία του Μάρκελου και της Τόβα εκπλήσσει ευχάριστα και όλα όσα συμβαίνουν ανάμεσά τους αποτελούν μια υπενθύμιση για όλους, πως μερικές φορές το να στρέφουμε το βλέμμα μας με προσοχή στο παρελθόν μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα μέλλον που κάποτε μας φάνταζε αδύνατο.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου