ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Έτσι απλά συμβαίνουν όλα " Γιάννης Φιλιππίδης - Ανεμος Εκδοτική


ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ

Γιάννης Φιλιππίδης

Εκδόσεις Άνεμος εκδοτική

 

Στη σύγχρονη Αθήνα, που λαβώθηκε από την πολυετή οικονομική κρίση και εξαιτίας της πανδημίας στερήθηκε όχι μόνο τις ελευθερίες της αλλά κυρίως τη δυνατότητα να ονειρεύεται, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ορθοποδήσουν παρά τις αντιξοότητες. Η Ρόζα, πάντα αισιόδοξη και με καλλιτεχνικές ανησυχίες και προσδοκίες, κυνηγάει το όνειρό της για να πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, αλλά απρόσμενα γεγονότα την προλαβαίνουν και την αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της, να αλλάξει τρόπο σκέψης και να επαναπρογραμματίσει την ζωή και τα σχέδιά της.

Η Μάρθα, συνειδητοποιεί πως ο καθένας μας μπορεί να είναι εν δυνάμει δολοφόνος όταν νιώθει πως απειλείται το προσωπικό του σύμπαν και τολμά να βγάλει από την μέση ό,τι της χαλά την ισορροπία του.

Η Ευδοκία δίνει την πιο άνιση μάχη της ζωής της, προσπαθώντας να θέσει τους δικούς της αδιαπραγμάτευτους όρους διατηρώντας την αξιοπρέπειά της στο σώμα της, στην ζωή και στον θάνατο.

Ο Στέφανος και ο Αλέξης, απολαμβάνοντας ήδη μία αρμονική ερωτική σχέση και συμβίωση, πορεύονται διεκδικώντας όσα δικαιωματικά τούς αξίζουν σε μια κοινωνία αζύμωτη κι απροετοίμαστη για αποδοχή και αναγνώριση. Ο ανώριμος συναισθηματικά Στάθης διαπιστώνει πως κάθε ασυλλόγιστη πράξη έχει συνέπειες που γρατζουνάνε την ψυχή, ενώ η ευτυχία και η εμπιστοσύνη χρειάζονται χρόνο και μόχθο για να χτιστούν, αλλά διαλύονται μέσα σε μια στιγμή, αφήνοντας πληγές που ματώνουν και αιμορραγούν.

"Πρέπει να ωριμάζουμε καθώς μεγαλώνουμε, να σκουντουφλάμε, να πέφτουμε και να ξαναβρίσκουμε την ισορροπία μας, έτσι όπως μαθαίνουν τα παιδιά να περπατούν...έτσι κι εμείς, διδασκόμαστε από τα λάθη και τα στραπάτσα μας, από τις ηλιόλουστες ή τις συννεφιασμένες μέρες στη ζωή μας."

Οι ήρωες του Γιάννη Φιλιππίδη είναι απλοί κι αληθινοί χαρακτήρες με προτερήματα κι ελαττώματα, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ζουν σε μια γειτονιά της Κυψέλης με τα εύκολα και τα δύσκολα, με τα πάθη και τα λάθη τους, κάνουν όνειρα και έχουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες, "τρώνε" μικρά ή μεγάλα χαστούκια όταν η ζωή ή κάποια άλλη δύναμη αποφασίζει να στείλει κάποιο μήνυμα ή να τους διδάξει κάτι. Έχουν ενσυναίσθηση και βοηθούν, νιώθουν και ταυτίζονται συναισθηματικά με τους δικούς τους ανθρώπους, κατανοούν την συμπεριφορά και τα κίνητρά τους.

Με απλή, χιουμοριστική και καυστική σε πολλά σημεία γλώσσα και μέσα από ρεαλιστικούς διαλόγους ο συγγραφέας μιλά για την αγάπη, τον έρωτα, την απιστία, τον θάνατο, και πραγματεύεται φλέγοντα ζητήματα όπως την κακοποίηση και τον εκφοβισμό, την αυτοδικία και την ευθανασία, την ομοφοβία και το δικαίωμα στην ευτυχία ανεξαρτήτως φύλου. Με εκτίμηση, ευαισθησία κι αγάπη σε όλους τους ήρωές του δίνει έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές και συντροφικές. Κάθε μία θέλει τον χειρισμό της, τις αποδοχές και τις συμβάσεις της. Όλες πρέπει να διέπονται από εμπιστοσύνη, αφοσίωση και σεβασμό.

Ένα χειμαρρώδες, συγκινητικό κι ανατρεπτικό μυθιστόρημα για όλα αυτά που έτσι απλά συμβαίνουν...για όλα αυτά που για κάποιον λόγο γίνονται... για όλα αυτά που μπορούν να ανατραπούν γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου