ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ο ΕΛΒΕΤΟΣ" Μαρία Τζιρίτα, Εκδόσεις Ψυχογιός


Ο ΕΛΒΕΤΟΣ

Μαρία Τζιρίτα

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Βέρνερ Γκέρμπερ γεννήθηκε στη Ζυρίχη. Αν και η οικογένειά του ήταν φτωχή, δεν έλειπε η χαρά κι η ευγνωμοσύνη για τα αγαθά που είχαν. Η γέννησή του όμως έφερε τον θάνατο της μητέρας του...ο πατέρας του δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί τον χαμό της γυναίκας του κι έτσι δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να δώσει το μωρό για υιοθεσία στους Γκέρμπερ..."το υπεύθυνο για τον θάνατο της Κλάρας του". Η Φιορέλα Γκέρμπερ έγινε μητέρα για τον μικρό, τον αγκάλιασε και τον μεγάλωσε με πολλή αγάπη ενώ ο άντρας της ο Γιόχαν δεν τον δέχτηκε ποτέ για γιο και απόγονό του. Ένα παιδί που δεν γνώρισε και δεν γεύτηκε ποτέ την πατρική αγάπη, ένιωσε διπλή απόρριψη...από τον βιολογικό κι από τον θετό του πατέρα. Ο Βέρνερ ήταν ένα όμορφο κι έξυπνο αγόρι που εξελίχθηκε σε έναν σοβαρό και ώριμο έφηβο. Όταν έχασε και την θετή μητέρα του, γκρεμίστηκε ο κόσμος του, αυτός που ήξερε ως τότε. Η γνώση της υιοθεσίας του τον γέμισε με πολλά συναισθήματα... έκπληξη, απορία, θυμό, απογοήτευση, αδικία, παράπονο, οργή αλλά και αμέτρητα γιατί. Το πείσμα του κι η αποφασιστικότητά του τού επέτρεψαν να κυνηγήσει το επαγγελματικό του όνειρο και να πετύχει. Αυτό, τον στέλνει στην Αιθιοπία, "μια πλούσια χώρα με φτωχούς κατοίκους" και άγρια ομορφιά, μέσα στο παλάτι του αυτοκράτορα. Εκεί θα ερωτευτεί βαθιά κι αγιάτρευτα. Ένας έρωτας που θα τον σημαδέψει και θα αφήσει πληγές που θα αιμορραγούν για πάντα στην ψυχή του.

"Το να παραμένεις ζωντανός στο σώμα και νεκρός στην ψυχή δεν αντέχεται"

Το ταξίδι της ζωής του Βέρνερ δύσβατο, γεμάτο αγκάθια, με απώλειες, με απογοητεύσεις, με δοκιμασίες ψυχικής αντοχής, με απορρίψεις από τις πρώτες του ανάσες. Η ζωή θα τον φέρει στην Ελλάδα, που θα γίνει η δεύτερη πατρίδα του. Το Τολό της Αργολίδας θα γίνει το καταφύγιό του και το μέρος όπου θα παλέψει για μια δεύτερη ευκαιρία στην ευτυχία. Ο ΕΛΒΕΤΟΣ, ένα ξενοδοχείο κι ένα εστιατόριο μπροστά στην θάλασσα, για τα οποία χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για την κατασκευή τους και σχεδόν όλα του τα χρήματα, θα δώσει ώθηση να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή και θα αφυπνίσει τους ντόπιους να εκμεταλλευτούν τουριστικά την τοποθεσία τους, παρά την αρχική τους δυσπιστία στον ξένο επενδυτή. Ο Βέρνερ, με επαγγελματισμό, με πείσμα, θάρρος και τσαγανό, θα τολμήσει γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχει τίποτα να χάσει, θα απαιτήσει και θα προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια και θα φτάσει στην επιτυχία και την αναγνώριση.

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Μαρίας Τζιρίτα είναι η αληθινή ιστορία ενός άντρα που η μοίρα τού φέρθηκε σκληρά. Οι απώλειες που βίωσε στη διάρκεια της ζωής του τον σημάδεψαν βαθιά αλλά ο ίδιος ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Λύγισε αρκετές φορές αλλά πάντα έβρισκε το κουράγιο να συνεχίσει. Πολλοί και σημαντικοί οι συνταξιδιώτες του. Αγαπήθηκε πολύ ως εργοδότης, ως άντρας, ως άνθρωπος και ως φίλος. Όσοι τον γνώριζαν, τον θαύμαζαν και τον εκτιμούσαν για την δοτικότητα, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και την γενναιοδωρία του. Τρυφερός και περιποιητικός, πάντα με δυναμικές γυναίκες δίπλα του που ήξεραν να αγαπούν και να στηρίζουν.

Δεν είναι απλά μια βιογραφία για έναν άντρα. Είναι μια ιστορία ζωής που έχει πόνο και συγκίνηση αλλά και θαυμασμό για έναν αυτοδημιούργητο άντρα που πίστεψε και κυνήγησε τα θέλω του. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο έντονα συναισθήματα και όμορφες περιγραφές μέσα από τις οποίες η συγγραφέας μάς γνωρίζει τον τόπο καταγωγής της.

Σας καλώ να γνωρίσετε τον Βέρνερ Γκέρμπερ, τον άνθρωπο που σημάδεψε όχι μόνο τη ζωή μιας γυναίκας, αλλά κι ενός τόπου ολόκληρου, διαμορφώνοντας την Ιστορία του. Είμαι σίγουρη ότι ο Ελβετός θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας.

"Κανείς δεν ξέρει αν ο Βέρνερ συνάντησε τελικά τον Θεό που δεν πίστευε και λογαριάστηκε μαζί του. Ούτε αν τον μάλωσε για όσα του στέρησε ή τον ευχαρίστησε για όσα του χάρισε...Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν δε θα τον ξεχάσουν ποτέ."


 

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου